Recenzia skenera Epson DS-530: Už po pár minútach presvedčil, že do kancelárie patrí aj samostatný skener

Jednoúčelové skenery už dávno stratili svoju popularitu, keďže ich nahradili multifunkčné tlačiarne so vstavanými skenermi. Neznamená to však, že by veľkí výrobcovia stratili motiváciu vyrábať a vyvíjať nové riešenia pre zákazníkov, ktorí vyžadujú vysokú kvalitu, rýchlosť a obojstranné skenovanie. Dostal som príležitosť otestovať skener WorkForce DS-530, ktorého kúpu dnes môžem vrelo odporučiť každému notárovi, právnikovi či […]

Jednoúčelové skenery už dávno stratili svoju popularitu, keďže ich nahradili multifunkčné tlačiarne so vstavanými skenermi. Neznamená to však, že by veľkí výrobcovia stratili motiváciu vyrábať a vyvíjať nové riešenia pre zákazníkov, ktorí vyžadujú vysokú kvalitu, rýchlosť a obojstranné skenovanie. Dostal som príležitosť otestovať skener WorkForce DS-530, ktorého kúpu dnes môžem vrelo odporučiť každému notárovi, právnikovi či realitnému maklérovi.

 

Keď značka Epson uvádzala na trh model WorkForce DS-530, spoločne s ním predstavila aj ďalšie DS-530N a DS-570W. Tie sú ešte o niečo vyspelejšie a drahšie, už aj tento základný variant však ponúka pestrú paletu funkcií a výkonu. Keď v prípade skenerov hovorím o výkone, mám tým na mysli predovšetkým rýchlosť skenovania a kvalitu obrazového výstupu. Znie skoro neuveriteľne, že takto malé zariadenie dokáže (podľa slov výrobcu) zvládnuť záťaž až 4-tisíc strán denne. Otestovanie takejto možnosti je v bežných podmienkach nezrealizovateľné, je to však verejný prísľub výrobcu pre biznis zákazníkov, ktorí potrebujú denne naskenovať desiatky a stovky dokumentov. Podľa nedávnej štúdie, ktorú pre Epson pripravila agentúra Coleman Parkes Research (písal som o nej v súvislosti s tlačiarňami), priemerný kancelársky dokument obsahuje 5 listov papiera.

Skener Epson DS-530 dokáže splniť také požiadavky, ktoré výkonné multifunkčné tlačiarne menších rozmerov nemajú šancu zvládnuť. Za všetko hovoria už len tieto údaje: 35 naskenových listov za minútu, súčasné skenovanie oboch strán listu, rozlíšenie až 600 dpi, rozpoznávanie čiarových kódov, zónové OCR. Cena nie je ľudová, ale od biznis produktov to nemožno čakať. Epson DS-530 sa predáva za vyše 450 eur.

 

Epson WorkForce DS-530

DS-530 je farebný duplex, takže súčasne dokáže skenovať obidve strany papiera a správne ich zatriediť. Je vybavený dvojjadrovým procesorom s hardvérovou akceleráciou pre vylepšovanie obrazu a zaujímavými funkciami, ktoré vedia nájsť praktické uplatnenie v bežnom „kancelárskom živote“. Je to napríklad funkcia spomaleného skenovania, ktorou je možné efektívne vykompenzovať aj zvlnenie a pokrčenie papiera. Za dôležitú a významnú funkciu tiež považujem senzor, ktorého úlohou je detekcia zlepených strán. Skener tiež dokáže sám automaticky spraviť korekciu prípadného skosenia listu.

Za nemenej významnú funkciu tiež považujem možnosť priameho zdieľania naskenovaných dokumentov do účtov v Evernote, Google Drive a Dropbox. Pre našincov možno nebude tak prínosné zdieľanie do služby FileBound.

Funkcia zónového OCR dokáže prevádzať naskenované dokumenty instatne do formátov Microsoft Word a Excel, aby sa dali ihneď upravovať. Toto už síce nie je revolučná a úplne nová funkcia, hodnotím ju však ako jednu z najzásadnejších, ak je cieľom výrobcu osloviť náročnejšieho zákazníka v biznis segmente.

Epson WorkForce DS-530

Jednoznačná výhoda v porovnaní s multifunkčnými zariadeniami

Asi každý človek, vrátane toho sediaceho na významnej pozícii v stredne veľkej spoločnosti, by si mohol povedať, že na čo by vôbec mohol potrebovať samostatný skener. Je to oprávnená otázka, keď už predtým investoval peniaze do stredne veľkého multifunkčného zariadenia, ktorý obsahuje skenovaciu plochu.

Vhodným argumentom môže byť aj kvalita skenov a také zónové OCR, ale predovšetkým neuveriteľná úspora času. V prvom rade sa na tejto úspore času podieľa skutočnosť, že je tento skener vybavený zásobníkom pre dokumenty. Obsiahne asi 50 listov bežného kancelárskeho papiera a vie s nimi pracovať celkom autonómne. To znamená, že zamestnanec kancelárie iba do zásobníka papiera vloží zmluvu, znalecký posudok, pôdorysy alebo čokoľvek iné, stlačí tlačidlo pre štart skenovania a o všetko sa už postará systém.

Sám som v minulosti pracoval vo firme, v ktorej bolo potrebné skenovať každý deň enormné množstvo dokumentov. Pre administratívnych pracovníkov je to mimoriadna časová strata, keď musia prestáť desiatky minút pri skeneri a naskenovať každý jeden list dvakrát, potom ho vybrať, založiť, vymeniť za druhý a pokračovať takto aj 50-krát.

 

Epson WorkForce DS-530

Aj keď je drahší, stále ušetrí peniaze

Epson WorkForce DS-530 vyzerá ako malý jednoduchý skener, v skutočnosti je elegantne zabalený balíček modernej techniky s vyspelými funkciami, ktoré vedia šetriť čas a peniaze. Dôvodom na toto tvrdenie je skutočnosť, že sa predáva za cenu asi 450 eur, ktorá je síce privysoká pre bežného koncového zákazníka, ale pre stredne veľkú alebo aj menšiu firmu akceptovateľná. Aj keď sa firma snaží byť moderná a aktívne využívať digitalizáciu, ktorou zredukuje potrebu tlačiť dokumenty, potrebe ich skenovania a úschove sa ešte tak skoro nevyhne. Veď každý jeden nový dokument, faktúra, zmluva, musia mať aj elektronickú podobu.

Jednou z možností takejto firmy je investovať nemalé prostriedky do nákupu veľkých multifunkčných zariadení, ktoré sú veľké ako polovica automobilu a ich cena sa počíta na tisíce eur. Druhou možnosťou je ponechať si existujúce tlačiarne a doplniť ich týmto samostatným skenerom, ktorý ušetrí čas zamestnancov a priamom dôsledku aj financie.

 

Epson WorkForce DS-530

 

 

 

Čítajte aj ďalšie podobné články:

Bez provízií pre maklérov

Česi otvárajú najväčší realitný portál aj na Slovensku, Bezrealitky.sk majú vysoké ambície

Realitky majú zákaz kontaktovať majiteľov nehnuteľností.

22. mája 2019

Google vs Huawei

Huawei je na nové obmedzenia pripravený. Čo to znamená pre majiteľov Huaweiov?

Lobby proti čínskemu výrobcovi medzičasom nadobudla nečakane veľké rozmery.

21. mája 2019

Budúcnosť je v atramente

Epson posilňuje externý predaj atramentových tlačových hláv PrecisionCore a MACH

Atramentová tlač je v priemyselnom sektore rovnako výhodná ako v tom komerčnom.

17. mája 2019

Počet kybernetických útokov na priemyselné podniky rastie

Počet útokov na priemyselné podniky a systémy priemyselnej kontroly a automatizácie dramaticky rastie. K najviac postihnutým patrí energetický sektor a strojárenstvo, kde bolo v druhom polroku 2017 zacielených ďaleko viac kybernetických hrozieb, než v iných odvetviach. Vyplýva to zo štatistík špecializovaného výskumného tímu ICS CERT spoločnosti Kaspersky Lab. Odborníci tiež zistili, že od septembra minulého roku razantne vzrástol aj počet miningových […]

29. marca 2018

Toto sú budúce hviezdy slovenského biznisu. Ukázali aj ako podnikať v cestovnom ruchu.

Vedenie úspešného biznisu nie je len o grafoch, tabuľkách a poučkách z oblasti marketingu. Preto účastníci projektu Ja Firma na veľtrhu ukážu reálne produkty a ciele svojho podnikania. Vďaka systému Learning by doing sa za jeden rok dokážu popasovať s procesmi, ktoré dokážu nejedného záujemcu o podnikanie odradiť a znechutiť. Vzdelávací program JA firma je súčasťou projektov JA Aplikovaná ekonómia a JA Podnikanie v cestovnom […]

27. marca 2018

Najnovšie

Užitočné tipy, ako predĺžiť životnosť batérie smartfónu (nielen) v zime

Postupné znižovanie životnosti batérie smartfónu je prirodzený jav, ktorému sa nedá úplne vyhnúť. Existujú však opatrenia, ktorými môžete život batérie – a teda aj samotného smartfónu – predĺžiť. Stačí poznať zásady správneho nabíjania.

24. januára 2020

Dve nové autokamery Niceboy

Niceboy aktuálne predstavil hneď dve autokamery s praktickým magnetickým držiakom. Full HD kamera vyššieho radu nesie názov PILOT XR. Je vybavená GPS modulom a je možné ju ovládať cez Wi-Fi pomocou aplikácie v mobilnom telefóne. Cenovo dostupnejší model s označením PILOT XS má zabudovaný 1,5 palcový displej a disponuje doplnkovými funkciami ako G-senzor, detekcia pohybu či natáčanie v slučke.

22. januára 2020

Tlač vo firmách sa mení. Akým smerom sa posunie v roku 2020?

Digitalizácia hýbe svetom a ochrana životného prostredia dopadá na všetky odvetvia. V nasledujúcich rokoch si musia aj výrobcovia tlačových zariadení položiť otázku, akým smerom sa vydať. Rok 2020 prináša mnoho výziev. Ktorých päť trendov nevyhnutne ovplyvní tlač?

22. januára 2020

Casio Vintage, návrat do minulosti.

Retro sa znovu vracia do módy alebo ani nikdy z nej neodišlo.
V retro štýle sa nesú hodinky CASIO Retro Vintage A168WG-9WDF.

21. januára 2020

WESTech sa stáva 100% vlastníkom retailovej siete ProGamingShop.sk a MP3.sk

WESTech sa stáva 100 % vlastníkom e-shopov a retailovej siete ProGamingShop.sk a MP3.skSpoločnosť WESTech, jeden z najväčších slovenských distribútorov produktov v oblasti IT, je od konca roku 2019 výhradným vlastníkom e-shopov a retailovej siete ProGamingShop.sk a MP3.sk.  Priemerne každá siedma domácnosť na Slovensku  si kúpila hru cez ProGamingShop.sk v 2019. Rovnako sa darilo sieti MP3.sk, ktorá predala viac ako 30 000 mobilných telefónov. Tržby vzrástli medziročne  o 10 %.

17. januára 2020

Huawei Watch GT 2 prichádzajú na Slovensko už aj v menšej verzii

Spoločnosť Huawei uvádza na slovenský trh ďalšiu verziu inteligentných hodiniek Huawei Watch GT 2. Nová generácia si svojimi vylepšenými funkciami a perfektnou výdržou batérie získala množstvo používateľov. Teraz prichádza v menšej verzii a s elegantnejšími prevedeniami remienkov. Ide o ideálnu voľbu predovšetkým pre ženy.

15. januára 2020

Brian Tien menovaný viceprezidentom spoločnosti Zyxel pre globálny predaj a marketing

Spoločnosť Zyxel Networks dnes oznámila menovanie Briana Tiena do funkcie viceprezidenta pre globálny predaj a marketing. Brian Tien so sebou do tajwanskej centrály Zyxelu prináša viac než 20 rokov skúseností získaných v priebehu pôsobenia v predných technologických firmách.

8. januára 2020

Nové televízory radu MicroLED, QLED 8K a Lifestyle TV od Samsungu v premiére na veľtrhu CES 2020

Televízne novinky sú určené pre domáce kino aj pre moderne prepojený životný štýl, ponúkajú skvelý obraz, zvuk a inteligentné funkcie.

7. januára 2020

Predstavujeme nového akčného hrdinu: očakávaný fotoaparát EOS-1D X Mark III bude bleskurýchly

Spoločnosť Canon Europe dnes na trh uviedla fotoaparát EOS-1D X Mark III určený predovšetkým pre športovú a wildlife fotografiu. Profesionálnym fotografom ponúka takmer neobmedzené možnosti a mimoriadnu rýchlosť.

7. januára 2020

Mozog ako užívateľské rozhranie a Internet zmyslov

Ericsson prináša technologické trendy na rok 2030

6. januára 2020

Odporúčané

Nový projekt Samsungu pripravuje mladých ľudí na prácu budúcnosti

Svet práce sa mení závratným tempom. Silnie dôraz na neformálne vzdelávanie a žiadané sú predovšetkým zručnosti, ktoré odlišujú ľudí od strojov – kreativita a emočná inteligencia.

9. januára 2020
TEST

Test | Recenzia

Veľké prekvapenie v redakcii: Langie S2, multiúčelový hlasový prekladateľ do vrecka

Prekladač do vášho vrecka LANGIE S2 pre všetkých, ktorí radi cestujete, ale neradi na preklad do cudzieho jazyka vyťahujete svoj mobil.

20. decembra 2019
TEST

Test | Recenzia

AOC X24P1: IPS monitor za dve stovky je ideál na doma i do práce

Každý z nás pozerá na monitor počítača niekoľko hodín denne a je nesmierne dôležité vybrať si nielen ten s pekným, ale aj zdravým obrazom.

18. decembra 2019
TEST

Headset pre hráčov

Test slúchadiel eShark ESL-HS2 KUGO: Zlatá stredná cesta

Elegantné slúchadlá, ktoré stanovujú kvalitatívny štandard pre svoju cenovú kategóriu.

20. novembra 2019

Surfujte doma bez starostí a meškaní s uceleným riešením OneMesh

Technológie sa neustále vyvíjajú vo všetkých oblastiach, a nie inak tomu je u bezdrôtových sietí. Dnes sa vsádza predovšetkým na rýchlosť, plynulosť, kapacitu pripojenia a skvelé pokrytie.

18. novembra 2019
TEST

Káblové slúchadlá pre hráčov

Test Niceboy ORYX X600: Priestorový zvuk imidžovo

Trh so slúchadlami pre hráčov je nepochybne presýtený, čo vplyvom konkurenčného tlaku dáva možnosť získať dobrú kvalitu za rozumné peniaze. Napríklad ako Niceboy ORYX X600.

15. novembra 2019

Atraktívny dizajn spojený s prvotriednou monitorovou technológiou

AOC predstavuje nový Q27T1 – navrhnutý štúdiom F. A. Porsche –  prichádza do obchodov

5. novembra 2019

Prichádza Samsung nákupná horúčka plná zľavových kupónov

V rámci akcie dostane zákazník zľavový kupón, ktorý môže využiť pri kúpe ďalších ľubovoľných produktov Samsung.

4. novembra 2019

Xerox vylepšil tlačiareň iGen 5 o tlač fluorescenčnej farby na extra dlhý arch XLS

Xerox zdokonaľuje vlastnosti tlačového stroja Xerox iGen 5 o žltú fluorescenčnú farbu a extra dlhý arch XLS.

30. októbra 2019

SDC19: Samsung predstavuje nové notebooky Galaxy Book Flex a Galaxy Book Ion

Galaxy Book Flex a Galaxy Book Ion ponúkajú bezkonkurenčnú prenosnosť a bezproblémovú kontinuitu naprieč zariadeniami bez kompromisov ohľadne výkonu.

30. októbra 2019