UMAX VisionBook 8Q: 8-palcový tablet za rozumné peniaze

UMAX VisionBook 8Q je prakticky totožný s modelom 8HD. Má 8-palcový displej s takmer HD rozlíšením, hrúbku menej ako jeden centimeter a skúsenosť s ním je veľmi pozitívna. Navyše cena, za ktorú sa predáva, je priam neskutočná – len niečo vyše 70 eur.   Tablety prešli v posledných rokoch výrazným vývojom a aj za niekoľko […]

RECENZIA
Autor
Dátum zverejnenia 12. októbra 2015
Obsahuje nasledovné témy , , , , ,

UMAX VisionBook 8Q je prakticky totožný s modelom 8HD. Má 8-palcový displej s takmer HD rozlíšením, hrúbku menej ako jeden centimeter a skúsenosť s ním je veľmi pozitívna. Navyše cena, za ktorú sa predáva, je priam neskutočná – len niečo vyše 70 eur.

 

Tablety prešli v posledných rokoch výrazným vývojom a aj za niekoľko desiatok eur dnes môžete získať také zariadenie, ktoré splní väčšinu vašich očakávaní. Tento tablet je toho živým dôkazom, pretože za veľmi rozumné peniaze poskytuje dobrý základ pre široké spektrum aktivít. Za typického používateľa tohto tabletu pritom rozhodne nepovažujeme iba dieťa, ktoré chce hrať hry, ale aj grafika, ktorí na 8-palcovej obrazovke potrebuje odprezentovať svoje portfólio alebo testovať webstránky počas ich vývoja.

 

Displej

Technológia obrazu: LCD s LED posvietením (slabší priemer)
Uhlopriečka: 7,85 palca, 19,9 cm
Rozlíšenie: 1024×768 pixelov (dobré)

V uhlopriečke meria presne 7,85 palcov (19,9 cm) a pri rozlíšení 1024×768 pixelov ponúka dobrý obraz. Nielen fotografie a videá, ale aj menšie texty a členité webstránky sú na displeji zreteľne čitateľné a hoci technológia displeja nemôže konkurovať drahým tabletom od Sony a Samsungu, pre väčšinu potrieb celkom vyhovuje.

Určite by displej mohol mať o niečo lepšie pozorovacie uhly, pretože pri náklone sa výraznejšie stráca kontrast farieb, ale pri kolmom pohľade obraz nevykazuje zmeny farebnosti. Takisto reakcie na dotyky nie sú vždy stopercentné, akoby plocha nebola až tak veľmi citlivá. Je to však skôr o mojej rozmaznanosti drahými tabletmi, ktorých AMOLED a IPS displeje sú technicky najvyspelejšie a najcitlivejšie na dotyky.

UMAX VisionBook 8Q

UMAX VisionBook 8Q

 

Kryty a konštrukcia

Rozmery: 19,8 × 13,6 × 0,96 cm
Hmotnosť: 380 gramov
Kryty: plastové

Po konštrukčnej stránke je VisionBook 8Q reprezentantom typického čínskeho tabletu. Má plastové kryty a hrúbku 9,6 mm, ale hmotnosť je iba 380 gramov. Hrúbku pod jeden centimeter hodnotíme pozitívne, tablet sa v rukách drží dobre a pôsobí veľmi solídne.

V porovnaní s drahšími tabletmi ale nebude môcť súperiť – prakticky na každom jednom centimetri je zrejmé, že sa šetrilo. Osobne by som VisionBook 8Q (a tiež 8HD) používal v obale alebo s krytom, ktoré zadnú stenu zakryjú – vyhnete sa tak občas nepríjemným pocitom z nižšej kvality krytov.

Je veľmi dôležité napísať, že z prednej strany je tablet veľmi pekný a nie sú na ňom viditeľné znaky typické pre šetrenie výrobných nákladov. A práve predná strana je to, na čo sa budete celý čas pozerať vy a vaši priatelia, kolegovia a klienti.

 

Výkon, grafika a pamäte

Procesor: 4-jadrový procesor ARM Cortex A9 s frekvenciou 1,4 GHz (dobrý, priemerný)
Grafika: Mali-400 (priemerná)
Pamäte: 8GB vnútornej pamäte (z toho 4GB zaberie systém Android), slot na pamäťovú kartu microSD, 1 GB RAM
Systém: Android 4.4 KitKat bez doplnkových aplikácií

Procesor, grafika a pamäte sú tými parametrami, ktoré najvýznamnejšie predurčujú našu spokojnosť s tabletom. Na VisionBook 8Q spustíte aj moderné hry a prehráte aj HD video, ale po nainštalovaní väčšieho množstva hier sa začne spomaľovať. Veľkou nevýhodou je, že hoci má tablet slot na pamäťovú kartu microSD, nedokáže na ňu ukladať nainštalované aplikácie. Všetky sa teda ukladajú do vnútornej pamäte 8GB, z ktorej je pre nás reálne k dispozícii iba polovica.

Osobne to vidím tak, že tablet je ideálny na surfovanie po internete a na prehliadanie multimédií – fotiek, videí a počúvanie hudby.

UMAX VisionBook 8Q

UMAX VisionBook 8Q

 

Spojenia, kamery, senzory

Káblové spojenia: microUSB 2.0 (prenos údajov a nabíjanie) s OTG (pripojenie USB kľúča, myšky a klávesnice); HDMI spojenie s prenosom max. 1080p; 3.5 mm audio konektor pre handsfree a reproduktory;
Bezdrôtové pripojenia: Wi-Fi, Bluetooth;

Hlavná zadná kamera: 2 megapixely, priemerná kvalita, bez vyspelých funkcií a bez osvetlenia;
Webkamera: VGA 0,3 megapixela, nízka kvalita;

Senzory: pohybový senzor akcelerometer, polohový senzor gyroskop

UMAX VisionBook 8Q

UMAX VisionBook 8Q

 

Zhodnotenie

Na internete sa hodnotenia kupujúcich značne líšia. Prvá skupina oceňuje, že za veľmi dobré peniaze dostali dobrý tablet, druhá skupina zdôrazňuje niektoré nedostatky, predovšetkým problematickú prácu s pamäťovou kartou. Občas sa stane, že tablet kartu jednoducho nepríjme, najmä ak má vyše 32 GB. Výrobca pritom udáva, že systém dokáže rozpoznať karty do veľkosti 64 GB.

 

Naše hodnotenie tabletu UMAX VisionBook 8Q je ale skôr pozitívne. Je nevyhnutné brať do úvahy fakt, že tento tablet stojí iba niečo vyše 70 eur (na alza.sk). Za tieto peniaze dostanete tablet, ktorý možno neohromí technicky najvyspelejšou výbavou, ale ponúkne pomerne dobrý displej na sledovanie fotiek, videí a webstránok.

Keďže sme grafici, programátori a dizajnéri, zaujíma nás využitie tabletu predovšetkým v súvislosti s týmto druhom práce. A na ňu je skutočne dobrý, pretože v dostatočne vysokej kvality môže reprezentovať vaše portfólio na pracovnom stretnutí. Okrem toho zastávam názor, že každý solídny grafik by mal svoje práce otestovať aj na displeji stredne veľkého tabletu a UMAX ponúka také riešenie tejto potreby, ktoré ani nebude stáť veľa peňazí.

Čítajte aj ďalšie podobné články:

TEST

Uvažujete nad Sony Xperia XA1? Prečítajte najprv našu recenziu, XA1 sme testovali týždeň

Sony Xperia XA1 je krásny, dizajnom nápadný smartfón s dobrou technickou výbavou. Predáva sa od 261 eur, čo nie je zanedbateľná čiastka. Vďaka výbornému fotoaparátu je ale naozaj dobrou voľbou.   Zhodnotenie Sony Xperia XA sa púšťa do boja s pomerne silnými konkurentmi. Lacné čínske telefóny dnes ponúkajú veľmi slušnú technickú výbavu, medzi nimi ale Sony oslovuje […]

3. mája 2017
TEST

Dva mesiace so Sony Xperia XZ: Je drahší, ale nahradil aj moju zrkadlovku

Dlhodobý test Sony Xperia XZ ani nemohol dopadnúť zle. Sony má dobrú povesť, model Xperia XZ zaraďuje medzi najlepšie aj v rámci vlastného portfólia a jej produkty patria medzi tie najlepšie na trhu. Po dvoch mesiacoch používania som si nevšimol nič, čo by som smartfónu vytkol, v každom ohľade uspel na výbornú.   Kvalitatívny skok […]

27. marca 2017

IKEA: Krása sa ukrýva v nedokonalosti, ale na katalógu pracuje 18 mesiacov

IKEA dnes predstavila nový katalóg produktov a aplikáciu pre mobilné telefóny a tablety. Pri ich navrhovaní sa nechala inšpirovať výsledkami prieskumu o tom, ako ľudia žijú v kuchyni. Rovnaký prieskum prebiehal aj na Slovensku a jeho výsledky prezrádzajú viac o tom, čo Slováci robia vo svojich kuchyniach Vraj sú dobrí hostitelia, avšak z návštevy majú často […]

11. augusta 2016

Boli sme na sľube olympionikov, sponzoruje ich aj Samsung – dostali Galaxy S7 edge Olympic Games

Byť profesionálnym športovcom je jedna z najťažších profesií na svete. Na športovca je vyvíjaný enormný spoločenský tlak, musí sa prekonávať každý jeden deň a keď mu šťastie nepraje, dostáva sa do nemilosti internetovej verejnosti i domácich fanúšikov športu.   Preto je potrebné, aby aj naši športovci cítili podporu z každej strany, či už od fanúšikov, […]

25. júla 2016
TEST

Samsung Gear Fit2 pohľadom športovca a fanúšika klasických hodín

Inteligentné hodinky zamerané na zdravie, životný štýl a šport. Zariadenie Gear Fit2 nie je ani klasický fitness náramok, odlišuje sa aj od širokej ponuky moderných inteligentných hodiniek. Počas jedného týždňa sme sa snažili nájsť spôsob, ako ideálne využiť potenciál počítača a dotykového displeja na zápästí.   Nebudem zapierať, že som veľký fanúšik poctivého hodinárskeho remesla. […]

17. júla 2016

Najnovšie

Canon PIXMA G7040 – nová multifunkčná tlačiareň radu MegaTank

Canon predstavuje novú multifunkčnú tlačiareň radu MegaTank s automatickým podávačom dokumentov, ktorá zvýši produktivitu a efektivitu kancelárskej práce

21. novembra 2019

Akčná kamera LAmax W9 – v akomkoľvek prostredí v 4K

Globálna značka elektroniky LAmax, rozširuje svoje portfólio o akčnú kameru LAmax W9, ktorá sa vyznačuje vodotesným telom – áno, k jej používaniu pod vodou naozaj nepotrebujete žiadne špeciálne puzdro. LAmax Electronics (LAmax), úspešný výrobca audiovizuálne elektroniky, prichádza na trh s modelom LAmax W9, vôbec prvý akčný kamerou, s ktorou je možné sa potápať bez použitia […]

20. novembra 2019

IoT riešenie od Ericssonu, prináša efektívnejšiu solárnu dopravu

Ericsson a Solar Team Eindhoven vyvinuli experimentálne solárne vozidlo, využívajúce technológiu IoT, ktorá dokáže prejsť až 1800 km.

Vďaka systému Solar Smart parking autonómne zaparkuje na mieste s najväčším podielom slnečného žiarenia.

Vie tiež zdieľať nahromadenú energiu s ostatnými elektrickými vozidlami.

19. novembra 2019

Štedré rozmery, výkonné funkcie:

MMD predstavuje nový super široký monitor   Philips 439P9H

19. novembra 2019

Zyxel predstavuje službu AiShield pre ochranu domácich a malých podnikových sietí

Nová licencovaná služba AiShield s intuitívnou aplikáciou je určená pre produkty Multy X a Multy Plus a slúži k ochrane sietí a pripojených zariadení.

6. novembra 2019

Mobilný Rozhlas zamieril na Slovensko

Slovenská jednotka v chytrej obecnej komunikácie Mobilný Rozhlas, prichádza na Slovensko, do dvoch rokov tu chce mať až 20% zapojených obcí.

5. novembra 2019

Novým riaditeľom divízie spotrebnej elektroniky Samsung Electronics Czech and Slovak sa stal Michal Forejt  

V jeho kompetencii budú predajné a marketingové aktivity týkajúce sa všetkých produktov spotrebnej elektroniky značky Samsung na oboch trhoch.

4. novembra 2019

Spoločnosť Synology® predstavuje FlashStation FS3400

Spoločnosť Synology Inc. uviedla na trh model FS3400, ktorý dopĺňa vyladené portfólio produktov pomáhajúce riešiť IT výzvy súvisiace s hustotou vstupno-výstupných operácií, kapacitou úložiska a fyzickými rozmermi serverov.

30. októbra 2019

Huawei uvádza na trh fit náramok Band 4 s vylepšenými funkciami

Spoločnosť Huawei uvádza na trh nový fitness náramok Band 4. Novinka prináša niekoľko vylepšených technológií a funkcií. Veľkou prednosťou náramku je aj užívateľské pohodlie, ktoré ponúka. Prinášame niekoľko dôvodov, prečo si zaslúži pozornosť.

28. októbra 2019

Ako nakonfigurovať nové Huawei Watch GT 2 za 5 minút ?

Inteligentné hodinky od Huawei prichádzajú v novej generácii, ktorá nielen zachováva bezkonkurenčnú výdrž batérie, ale prináša aj množstvo nových funkcií. Prinášame návod krok za krokom, ako ich rýchlo nastaviť a jednoducho prepojiť s vaším smartfónom.

28. októbra 2019

Odporúčané

TEST

Headset pre hráčov

Test slúchadiel eShark ESL-HS2 KUGO: Zlatá stredná cesta

Elegantné slúchadlá, ktoré stanovujú kvalitatívny štandard pre svoju cenovú kategóriu.

20. novembra 2019

Surfujte doma bez starostí a meškaní s uceleným riešením OneMesh

Technológie sa neustále vyvíjajú vo všetkých oblastiach, a nie inak tomu je u bezdrôtových sietí. Dnes sa vsádza predovšetkým na rýchlosť, plynulosť, kapacitu pripojenia a skvelé pokrytie.

18. novembra 2019
TEST

Káblové slúchadlá pre hráčov

Test Niceboy ORYX X600: Priestorový zvuk imidžovo

Trh so slúchadlami pre hráčov je nepochybne presýtený, čo vplyvom konkurenčného tlaku dáva možnosť získať dobrú kvalitu za rozumné peniaze. Napríklad ako Niceboy ORYX X600.

15. novembra 2019

Atraktívny dizajn spojený s prvotriednou monitorovou technológiou

AOC predstavuje nový Q27T1 – navrhnutý štúdiom F. A. Porsche –  prichádza do obchodov

5. novembra 2019

Prichádza Samsung nákupná horúčka plná zľavových kupónov

V rámci akcie dostane zákazník zľavový kupón, ktorý môže využiť pri kúpe ďalších ľubovoľných produktov Samsung.

4. novembra 2019

Xerox vylepšil tlačiareň iGen 5 o tlač fluorescenčnej farby na extra dlhý arch XLS

Xerox zdokonaľuje vlastnosti tlačového stroja Xerox iGen 5 o žltú fluorescenčnú farbu a extra dlhý arch XLS.

30. októbra 2019

SDC19: Samsung predstavuje nové notebooky Galaxy Book Flex a Galaxy Book Ion

Galaxy Book Flex a Galaxy Book Ion ponúkajú bezkonkurenčnú prenosnosť a bezproblémovú kontinuitu naprieč zariadeniami bez kompromisov ohľadne výkonu.

30. októbra 2019
TEST

TEST/RECENZIA

Sony Xperia 1 má štyri kamery a 4K displej. Vyskúšali sme ju v praxi

Sony Xperia 1 nás dostala svojím displejom, vodotesným telom a skvelými kamerami. Pozrite si reálne fotografie bez úprav.

18. septembra 2019

AGEM DEALERS DAY 2019

Po roku vás opäť radi pozývame na konferenciu AGEM Dealers Day 2019, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 03.10.2019 v krásnych priestoroch ART Hotel Kaštieľ v Tomášove pri Bratislave. Začiatok konferencie je o 9:00 a potrvá do 17:00.

17. septembra 2019

Bezdrôtová nabíjacia stanica 3v1 pre iPhone, Apple Watch a Airpods

Ekosystém, aký má Apple len tak nenájdete. Ich zariadenia sú navzájom dokonale prepojené a dokážu perfektne spolupracovať. Nečudo, že keď si niekto kúpi iPhone, začne poškuľovať po hodinkách Apple Watch a samozrejme slúchadlách AirPods. Všetky tieto zariadenia však treba nabíjať.

10. septembra 2019