UMAX VisionBook 8Q: 8-palcový tablet za rozumné peniaze

UMAX VisionBook 8Q je prakticky totožný s modelom 8HD. Má 8-palcový displej s takmer HD rozlíšením, hrúbku menej ako jeden centimeter a skúsenosť s ním je veľmi pozitívna. Navyše cena, za ktorú sa predáva, je priam neskutočná – len niečo vyše 70 eur.   Tablety prešli v posledných rokoch výrazným vývojom a aj za niekoľko […]

RECENZIA
Autor
Dátum zverejnenia 12. októbra 2015
Obsahuje nasledovné témy , , , , ,

UMAX VisionBook 8Q je prakticky totožný s modelom 8HD. Má 8-palcový displej s takmer HD rozlíšením, hrúbku menej ako jeden centimeter a skúsenosť s ním je veľmi pozitívna. Navyše cena, za ktorú sa predáva, je priam neskutočná – len niečo vyše 70 eur.

 

Tablety prešli v posledných rokoch výrazným vývojom a aj za niekoľko desiatok eur dnes môžete získať také zariadenie, ktoré splní väčšinu vašich očakávaní. Tento tablet je toho živým dôkazom, pretože za veľmi rozumné peniaze poskytuje dobrý základ pre široké spektrum aktivít. Za typického používateľa tohto tabletu pritom rozhodne nepovažujeme iba dieťa, ktoré chce hrať hry, ale aj grafika, ktorí na 8-palcovej obrazovke potrebuje odprezentovať svoje portfólio alebo testovať webstránky počas ich vývoja.

 

Displej

Technológia obrazu: LCD s LED posvietením (slabší priemer)
Uhlopriečka: 7,85 palca, 19,9 cm
Rozlíšenie: 1024×768 pixelov (dobré)

V uhlopriečke meria presne 7,85 palcov (19,9 cm) a pri rozlíšení 1024×768 pixelov ponúka dobrý obraz. Nielen fotografie a videá, ale aj menšie texty a členité webstránky sú na displeji zreteľne čitateľné a hoci technológia displeja nemôže konkurovať drahým tabletom od Sony a Samsungu, pre väčšinu potrieb celkom vyhovuje.

Určite by displej mohol mať o niečo lepšie pozorovacie uhly, pretože pri náklone sa výraznejšie stráca kontrast farieb, ale pri kolmom pohľade obraz nevykazuje zmeny farebnosti. Takisto reakcie na dotyky nie sú vždy stopercentné, akoby plocha nebola až tak veľmi citlivá. Je to však skôr o mojej rozmaznanosti drahými tabletmi, ktorých AMOLED a IPS displeje sú technicky najvyspelejšie a najcitlivejšie na dotyky.

UMAX VisionBook 8Q

UMAX VisionBook 8Q

 

Kryty a konštrukcia

Rozmery: 19,8 × 13,6 × 0,96 cm
Hmotnosť: 380 gramov
Kryty: plastové

Po konštrukčnej stránke je VisionBook 8Q reprezentantom typického čínskeho tabletu. Má plastové kryty a hrúbku 9,6 mm, ale hmotnosť je iba 380 gramov. Hrúbku pod jeden centimeter hodnotíme pozitívne, tablet sa v rukách drží dobre a pôsobí veľmi solídne.

V porovnaní s drahšími tabletmi ale nebude môcť súperiť – prakticky na každom jednom centimetri je zrejmé, že sa šetrilo. Osobne by som VisionBook 8Q (a tiež 8HD) používal v obale alebo s krytom, ktoré zadnú stenu zakryjú – vyhnete sa tak občas nepríjemným pocitom z nižšej kvality krytov.

Je veľmi dôležité napísať, že z prednej strany je tablet veľmi pekný a nie sú na ňom viditeľné znaky typické pre šetrenie výrobných nákladov. A práve predná strana je to, na čo sa budete celý čas pozerať vy a vaši priatelia, kolegovia a klienti.

 

Výkon, grafika a pamäte

Procesor: 4-jadrový procesor ARM Cortex A9 s frekvenciou 1,4 GHz (dobrý, priemerný)
Grafika: Mali-400 (priemerná)
Pamäte: 8GB vnútornej pamäte (z toho 4GB zaberie systém Android), slot na pamäťovú kartu microSD, 1 GB RAM
Systém: Android 4.4 KitKat bez doplnkových aplikácií

Procesor, grafika a pamäte sú tými parametrami, ktoré najvýznamnejšie predurčujú našu spokojnosť s tabletom. Na VisionBook 8Q spustíte aj moderné hry a prehráte aj HD video, ale po nainštalovaní väčšieho množstva hier sa začne spomaľovať. Veľkou nevýhodou je, že hoci má tablet slot na pamäťovú kartu microSD, nedokáže na ňu ukladať nainštalované aplikácie. Všetky sa teda ukladajú do vnútornej pamäte 8GB, z ktorej je pre nás reálne k dispozícii iba polovica.

Osobne to vidím tak, že tablet je ideálny na surfovanie po internete a na prehliadanie multimédií – fotiek, videí a počúvanie hudby.

UMAX VisionBook 8Q

UMAX VisionBook 8Q

 

Spojenia, kamery, senzory

Káblové spojenia: microUSB 2.0 (prenos údajov a nabíjanie) s OTG (pripojenie USB kľúča, myšky a klávesnice); HDMI spojenie s prenosom max. 1080p; 3.5 mm audio konektor pre handsfree a reproduktory;
Bezdrôtové pripojenia: Wi-Fi, Bluetooth;

Hlavná zadná kamera: 2 megapixely, priemerná kvalita, bez vyspelých funkcií a bez osvetlenia;
Webkamera: VGA 0,3 megapixela, nízka kvalita;

Senzory: pohybový senzor akcelerometer, polohový senzor gyroskop

UMAX VisionBook 8Q

UMAX VisionBook 8Q

 

Zhodnotenie

Na internete sa hodnotenia kupujúcich značne líšia. Prvá skupina oceňuje, že za veľmi dobré peniaze dostali dobrý tablet, druhá skupina zdôrazňuje niektoré nedostatky, predovšetkým problematickú prácu s pamäťovou kartou. Občas sa stane, že tablet kartu jednoducho nepríjme, najmä ak má vyše 32 GB. Výrobca pritom udáva, že systém dokáže rozpoznať karty do veľkosti 64 GB.

 

Naše hodnotenie tabletu UMAX VisionBook 8Q je ale skôr pozitívne. Je nevyhnutné brať do úvahy fakt, že tento tablet stojí iba niečo vyše 70 eur (na alza.sk). Za tieto peniaze dostanete tablet, ktorý možno neohromí technicky najvyspelejšou výbavou, ale ponúkne pomerne dobrý displej na sledovanie fotiek, videí a webstránok.

Keďže sme grafici, programátori a dizajnéri, zaujíma nás využitie tabletu predovšetkým v súvislosti s týmto druhom práce. A na ňu je skutočne dobrý, pretože v dostatočne vysokej kvality môže reprezentovať vaše portfólio na pracovnom stretnutí. Okrem toho zastávam názor, že každý solídny grafik by mal svoje práce otestovať aj na displeji stredne veľkého tabletu a UMAX ponúka také riešenie tejto potreby, ktoré ani nebude stáť veľa peňazí.

Čítajte aj ďalšie podobné články:

TEST

Uvažujete nad Sony Xperia XA1? Prečítajte najprv našu recenziu, XA1 sme testovali týždeň

Sony Xperia XA1 je krásny, dizajnom nápadný smartfón s dobrou technickou výbavou. Predáva sa od 261 eur, čo nie je zanedbateľná čiastka. Vďaka výbornému fotoaparátu je ale naozaj dobrou voľbou.   Zhodnotenie Sony Xperia XA sa púšťa do boja s pomerne silnými konkurentmi. Lacné čínske telefóny dnes ponúkajú veľmi slušnú technickú výbavu, medzi nimi ale Sony oslovuje […]

3. mája 2017
TEST

Dva mesiace so Sony Xperia XZ: Je drahší, ale nahradil aj moju zrkadlovku

Dlhodobý test Sony Xperia XZ ani nemohol dopadnúť zle. Sony má dobrú povesť, model Xperia XZ zaraďuje medzi najlepšie aj v rámci vlastného portfólia a jej produkty patria medzi tie najlepšie na trhu. Po dvoch mesiacoch používania som si nevšimol nič, čo by som smartfónu vytkol, v každom ohľade uspel na výbornú.   Kvalitatívny skok […]

27. marca 2017

IKEA: Krása sa ukrýva v nedokonalosti, ale na katalógu pracuje 18 mesiacov

IKEA dnes predstavila nový katalóg produktov a aplikáciu pre mobilné telefóny a tablety. Pri ich navrhovaní sa nechala inšpirovať výsledkami prieskumu o tom, ako ľudia žijú v kuchyni. Rovnaký prieskum prebiehal aj na Slovensku a jeho výsledky prezrádzajú viac o tom, čo Slováci robia vo svojich kuchyniach Vraj sú dobrí hostitelia, avšak z návštevy majú často […]

11. augusta 2016

Boli sme na sľube olympionikov, sponzoruje ich aj Samsung – dostali Galaxy S7 edge Olympic Games

Byť profesionálnym športovcom je jedna z najťažších profesií na svete. Na športovca je vyvíjaný enormný spoločenský tlak, musí sa prekonávať každý jeden deň a keď mu šťastie nepraje, dostáva sa do nemilosti internetovej verejnosti i domácich fanúšikov športu.   Preto je potrebné, aby aj naši športovci cítili podporu z každej strany, či už od fanúšikov, […]

25. júla 2016
TEST

Samsung Gear Fit2 pohľadom športovca a fanúšika klasických hodín

Inteligentné hodinky zamerané na zdravie, životný štýl a šport. Zariadenie Gear Fit2 nie je ani klasický fitness náramok, odlišuje sa aj od širokej ponuky moderných inteligentných hodiniek. Počas jedného týždňa sme sa snažili nájsť spôsob, ako ideálne využiť potenciál počítača a dotykového displeja na zápästí.   Nebudem zapierať, že som veľký fanúšik poctivého hodinárskeho remesla. […]

17. júla 2016

Najnovšie

Užitočné tipy, ako predĺžiť životnosť batérie smartfónu (nielen) v zime

Postupné znižovanie životnosti batérie smartfónu je prirodzený jav, ktorému sa nedá úplne vyhnúť. Existujú však opatrenia, ktorými môžete život batérie – a teda aj samotného smartfónu – predĺžiť. Stačí poznať zásady správneho nabíjania.

24. januára 2020

Dve nové autokamery Niceboy

Niceboy aktuálne predstavil hneď dve autokamery s praktickým magnetickým držiakom. Full HD kamera vyššieho radu nesie názov PILOT XR. Je vybavená GPS modulom a je možné ju ovládať cez Wi-Fi pomocou aplikácie v mobilnom telefóne. Cenovo dostupnejší model s označením PILOT XS má zabudovaný 1,5 palcový displej a disponuje doplnkovými funkciami ako G-senzor, detekcia pohybu či natáčanie v slučke.

22. januára 2020

Tlač vo firmách sa mení. Akým smerom sa posunie v roku 2020?

Digitalizácia hýbe svetom a ochrana životného prostredia dopadá na všetky odvetvia. V nasledujúcich rokoch si musia aj výrobcovia tlačových zariadení položiť otázku, akým smerom sa vydať. Rok 2020 prináša mnoho výziev. Ktorých päť trendov nevyhnutne ovplyvní tlač?

22. januára 2020

Casio Vintage, návrat do minulosti.

Retro sa znovu vracia do módy alebo ani nikdy z nej neodišlo.
V retro štýle sa nesú hodinky CASIO Retro Vintage A168WG-9WDF.

21. januára 2020

WESTech sa stáva 100% vlastníkom retailovej siete ProGamingShop.sk a MP3.sk

WESTech sa stáva 100 % vlastníkom e-shopov a retailovej siete ProGamingShop.sk a MP3.skSpoločnosť WESTech, jeden z najväčších slovenských distribútorov produktov v oblasti IT, je od konca roku 2019 výhradným vlastníkom e-shopov a retailovej siete ProGamingShop.sk a MP3.sk.  Priemerne každá siedma domácnosť na Slovensku  si kúpila hru cez ProGamingShop.sk v 2019. Rovnako sa darilo sieti MP3.sk, ktorá predala viac ako 30 000 mobilných telefónov. Tržby vzrástli medziročne  o 10 %.

17. januára 2020

Huawei Watch GT 2 prichádzajú na Slovensko už aj v menšej verzii

Spoločnosť Huawei uvádza na slovenský trh ďalšiu verziu inteligentných hodiniek Huawei Watch GT 2. Nová generácia si svojimi vylepšenými funkciami a perfektnou výdržou batérie získala množstvo používateľov. Teraz prichádza v menšej verzii a s elegantnejšími prevedeniami remienkov. Ide o ideálnu voľbu predovšetkým pre ženy.

15. januára 2020

Brian Tien menovaný viceprezidentom spoločnosti Zyxel pre globálny predaj a marketing

Spoločnosť Zyxel Networks dnes oznámila menovanie Briana Tiena do funkcie viceprezidenta pre globálny predaj a marketing. Brian Tien so sebou do tajwanskej centrály Zyxelu prináša viac než 20 rokov skúseností získaných v priebehu pôsobenia v predných technologických firmách.

8. januára 2020

Nové televízory radu MicroLED, QLED 8K a Lifestyle TV od Samsungu v premiére na veľtrhu CES 2020

Televízne novinky sú určené pre domáce kino aj pre moderne prepojený životný štýl, ponúkajú skvelý obraz, zvuk a inteligentné funkcie.

7. januára 2020

Predstavujeme nového akčného hrdinu: očakávaný fotoaparát EOS-1D X Mark III bude bleskurýchly

Spoločnosť Canon Europe dnes na trh uviedla fotoaparát EOS-1D X Mark III určený predovšetkým pre športovú a wildlife fotografiu. Profesionálnym fotografom ponúka takmer neobmedzené možnosti a mimoriadnu rýchlosť.

7. januára 2020

Mozog ako užívateľské rozhranie a Internet zmyslov

Ericsson prináša technologické trendy na rok 2030

6. januára 2020

Odporúčané

Nový projekt Samsungu pripravuje mladých ľudí na prácu budúcnosti

Svet práce sa mení závratným tempom. Silnie dôraz na neformálne vzdelávanie a žiadané sú predovšetkým zručnosti, ktoré odlišujú ľudí od strojov – kreativita a emočná inteligencia.

9. januára 2020
TEST

Test | Recenzia

Veľké prekvapenie v redakcii: Langie S2, multiúčelový hlasový prekladateľ do vrecka

Prekladač do vášho vrecka LANGIE S2 pre všetkých, ktorí radi cestujete, ale neradi na preklad do cudzieho jazyka vyťahujete svoj mobil.

20. decembra 2019
TEST

Test | Recenzia

AOC X24P1: IPS monitor za dve stovky je ideál na doma i do práce

Každý z nás pozerá na monitor počítača niekoľko hodín denne a je nesmierne dôležité vybrať si nielen ten s pekným, ale aj zdravým obrazom.

18. decembra 2019
TEST

Headset pre hráčov

Test slúchadiel eShark ESL-HS2 KUGO: Zlatá stredná cesta

Elegantné slúchadlá, ktoré stanovujú kvalitatívny štandard pre svoju cenovú kategóriu.

20. novembra 2019

Surfujte doma bez starostí a meškaní s uceleným riešením OneMesh

Technológie sa neustále vyvíjajú vo všetkých oblastiach, a nie inak tomu je u bezdrôtových sietí. Dnes sa vsádza predovšetkým na rýchlosť, plynulosť, kapacitu pripojenia a skvelé pokrytie.

18. novembra 2019
TEST

Káblové slúchadlá pre hráčov

Test Niceboy ORYX X600: Priestorový zvuk imidžovo

Trh so slúchadlami pre hráčov je nepochybne presýtený, čo vplyvom konkurenčného tlaku dáva možnosť získať dobrú kvalitu za rozumné peniaze. Napríklad ako Niceboy ORYX X600.

15. novembra 2019

Atraktívny dizajn spojený s prvotriednou monitorovou technológiou

AOC predstavuje nový Q27T1 – navrhnutý štúdiom F. A. Porsche –  prichádza do obchodov

5. novembra 2019

Prichádza Samsung nákupná horúčka plná zľavových kupónov

V rámci akcie dostane zákazník zľavový kupón, ktorý môže využiť pri kúpe ďalších ľubovoľných produktov Samsung.

4. novembra 2019

Xerox vylepšil tlačiareň iGen 5 o tlač fluorescenčnej farby na extra dlhý arch XLS

Xerox zdokonaľuje vlastnosti tlačového stroja Xerox iGen 5 o žltú fluorescenčnú farbu a extra dlhý arch XLS.

30. októbra 2019

SDC19: Samsung predstavuje nové notebooky Galaxy Book Flex a Galaxy Book Ion

Galaxy Book Flex a Galaxy Book Ion ponúkajú bezkonkurenčnú prenosnosť a bezproblémovú kontinuitu naprieč zariadeniami bez kompromisov ohľadne výkonu.

30. októbra 2019