28. január je Deň ochrany osobných údajov

Data Privacy Day si pripomíname už pätnásť rokov a naliehavosť ochrany osobných údajov za ten čas dramaticky vzrástla.

OFICIÁLNE
Autor
Dátum zverejnenia 28. januára 2022
Obsahuje nasledovné témy

Diskusia o ochrane osobných údajov má dnes dva hlavné prúdy. Prvým je porušenie ochrany osobných údajov prostredníctvom kybernetického zločinu. Druhým sú predátorské praktiky sociálnych sietí a vyhľadávačov zbierajúcich údaje o používateľoch a ich následný predaj.

„V roku 2021 bolo na Slovensku 38 porušení ochrany osobných údajov v dôsledku kybernetických útokov. Pričom tento údaj sa týka iba oficiálne nahlásených porušení, keď je povinnosť hlásiť takýto stav,“ varuje Martin Oczvirk, riaditeľ odboru informačnej bezpečnosti a certifikácie Úradu na ochranu osobných údajov. V roku 2020 bolo nahlásených 24 prípadov.

Medzi aktuálne témy ochrany osobných údajov v širokej verejnosti patrí v súčasnosti zber a kontrola zdravotných údajov, používanie kamerových systémov na pracoviskách a vo verejných priestoroch, či marketingové a obchodné aktivity viazané na vyjadrenie súhlasu.

„Ochrana dôvernosti, dostupnosti a integrity dát je v súčasnosti podstatou každého podnikania, či fungovania verejnej správy,“ pripomína bezpečnostný špecialista Jozef Bálint zo spoločnosti Alison Slovakia. Zálohovanie a archivácia v súvislosti s útokmi, či krádežou identity sú už neoddeliteľnou súčasťou verejného aj súkromného života.

Podľa portálu Statista.com,  v roku 2021 došlo vo svete v dôsledku zistených porušení ochrany údajov k škodám vo výške viac ako štyri milióny dolárov a desať najväčších dátových únikov (data breach) ovplyvnilo vyše 215 miliónov ľudí. Tri z desiatich najväčších únikov sa odohrali v technologických spoločnostiach, dva vo finančných službách a po jednom boli zasiahnuté spoločnosti v ťažkom priemysle, realitnom biznise, profesionálnych službách a maloobchode.

V oblasti „data harvestingu“, alebo zberu dát, dávajú používatelia sociálnych sietí a webových prehliadačov súhlas na zber informácií o ich preferenciách na marketingové účely dobrovoľne, začo získavajú bezplatné služby. Jedným z nástrojov, ako varovať používateľov, je stále prísnejšia regulácia pre poskytovateľov v procese vyjadrovania súhlasu a nastavenia v prehliadači.

V súčasnosti má monopol na trhu so sociálnymi sieťami spoločnosť META združujúca Facebook, WhatsApp a Instagram s mesačným dosahom až na 3,6 miliardy ľudí. Webovým prehliadačom a emailom kraľuje monopol zahŕňajúci Google, YouTube a Gmail. Na trhu s webovými prehliadačmi má Google podiel až 84,6 % a mailová služba v roku 2021 evidovala 1,8 miliardy používateľov. Amnesty International vo svojom reporte z roku 2019 označila biznis modely internetových gigantov za hrozbu pre ľudské práva v dôsledku rozsiahleho sledovania a manipulovania s dátami používateľov.

Prvým právne záväzným medzinárodným nástrojom na ochranu údajov bol Dohovor č. 108, ktorý Rada Európy prijala 28. januára 1981. Na základe jeho aktualizácie vznikol jednotný regulačný rámec na zaobchádzanie s osobnými údajmi v európskom hospodárskom priestore, známy ako GDPR, čiže všeobecné nariadenie o ochrane údajov. Data Privacy Day bol vyhlásený po prvýkrát v roku 2007.

Najnovšie

Space Tycoon je virtuálny priestor

Virtuálne ihrisko Samsung Space Tycoon

Samsung predstavuje zážitkové virtuálne ihrisko Space Tycoon na platforme Roblox

2. augusta 2022

S každým praním šetríte energiu, vodu aj pracie prostriedky

Bespoke AI, inteligentné a udržateľné riešenie pre každodenné pranie

Samsung predstavuje práčku a sušičku Bespoke AI, inteligentné a udržateľné riešenie pre každodenné pranie

2. augusta 2022

Xbox pre smart televízory Samsung

Microsoft spustil aplikáciu Xbox pre smart televízory a monitory Samsung

28. júla 2022

Tenký a ľahký 16" notebook so špičkovým výkonom

Herný notebook ROG Flow X16

Republic of Gamers spustil predaj herného notebooku ROG Flow X16

28. júla 2022

Vitajte v novej dobe hrania

Aurora Collection od Logitech G

Spoločnosť Logitech G dnes predstavila Aurora Collection – novú kolekciu obsahujúcu bezdrôtový hráčsky headset G735, bezdrôtovú hráčsku klávesnicu G715, hráčsku klávesnicu G713, bezdrôtovú hráčsku myš G705 a osem používateľských doplnkov. Nová kolekcia bola navrhnutá tak, aby bola genderovo inkluzívna, riešila potreby a priania žien-hráčiek a zároveň oslovila všetkých, čo hľadajú hravý dizajn a nevšedné zážitky. Aurora […]

27. júla 2022

Výkon a produktivita kedykoľvek a kdekoľvek

Prenosný monitor Philips 16B1P3302

Prenosný monitor Philips 16B1P3302 bol vyrobený pre dnešný aktívny životný štýl na cestách

26. júla 2022

Využite mimoriadny potenciál pretaktovania s rodinou pamätí Kingston FURY Renegade DDR5

Kingston FURY

Certifikát Intel® XMP 3.0 –
Vyladené pre maximálny výkon – Nastaviteľné dynamické RGB svetelné efekty

18. júla 2022

Pokročilá technológia pre väčšiu tvorivú slobodu

Canon predstavuje nové RF objektívy

Svet zo širšej perspektívy s novými kompaktnými širokouhlými objektívmi Canon radu RF – prenosné a všestranné objektívy RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM a RF 15-30 mm F4.5-6.3 IS STM zachytia obraz s mimoriadnymi detailmi

13. júla 2022

Bezpečný a odolný, stvorený pre moderné firmy

Zoznámte sa s novým smartfónom Galaxy XCover6 Pro

Galaxy XCover6 Pro so svojimi pokročilými funkciami pre zvýšenie produktivity, rýchlejším procesorom a 5G a Wi-Fi 6E konektivitou podporuje lepšiu spoluprácu a výkon zamestnancov.

8. júla 2022

Noc ako kulisa pre úžasné príbehy

Samsung Electronics predstavuje krátky film

Samsung Electronics predstavuje krátky film na motívy seriálu Stranger Things, natočený telefónom Galaxy S22 Ultra

8. júla 2022

Odporúčané

TEST

Horúca novinka od DJI

Recenzia: DJI Mini 3 Pro je úžasný malý dron a robí malé zázraky

Dron vhodný ako pre začiatočníka, tak pre pokročilého.

28. júla 2022

Ako vytvoriť stabilnú Wi-Fi na záhrade?

TP-Link vyrába spoľahlivé zariadenia, a preto na ne poskytuje päťročnú záruku

26. júla 2022

Dokonale sfarbený svet s technológiou Quantum Dot

Ponorte sa do sveta farieb

Hráči majú zmysel pre realizmus; ak ste hráč, takmer určite rozpoznáte niečo podozrivé na míle ďaleko. Či už je to pokles FPS uprostred duelu alebo nekonzistentný dizajn sveta. Nič nezostane bez povšimnutia. Zatiaľ čo vývojári hier sa snažia dosiahnuť skutočný fotorealizmus v hrách s novými enginmi, ako je Unreal Engine 5, zobrazovacia technológia sa snaží držať krok vlastnými pokrokmi…..

16. júna 2022

Ergonomické produkty Logitech

TEST: Keď sa lepšie cítite, dokážete aj lepšie a efektívnejšie pracovať

Ergonómia (z gréčtiny: ergon´= práca + nomos = zákony) je veda zaoberajúca sa vzťahmi vznikajúcimi medzi človekom a prostredím, ktoré ho obklopuje – či už sa jedná o tvary, materiály, osvetlenie, rozmery a pod. Cieľom je vytvoriť také pracovné podmienky, ktoré podporujú optimálny výkon človeka a jeho pohodu. To mi pripomína moju nepohodu, keď pozerám […]

10. júna 2022

Množstvo vylepšení, exkluzívne materiály a vyšperkovaný dizajn

Huawei Watch GT 3 Pro prichádzajú

Huawei prichádza s hodinkami pre dámy a pánov, ktoré sa vyznačujú nielen bohatou technologickou výbavou, ale aj prestížnymi materiálmi, ako je keramika či titán, ktoré sú v hodinárskom svete považované za luxusné.

19. mája 2022

Alebo ako sa nespáliť pri realizácii záložných systémov

Napájanie pod kontrolou

Čo na nasadzovanie UPS v skutočných podmienkach hovoria sami zákazníci a čoho sa obávajú implementační partneri? A aké sú možnosti pre manažment UPS? Vyspovedali sme profesionálov slovenskej spoločnosti TCX, ktorá sa zaoberá integračnými projektmi pre veľké spoločnosti a subjekty štátnej správy a ich skúsenosti nájdete nižšie.

28. apríla 2022

Siréna alebo semafor

Axis uvádza prvú IP zábleskovú sirénu na svete

Svetovou novinkou v oblasti IP zariadení je nová stroboskopická siréna AXIS D4100-E, umožňujúca vysielať svetelné i zvukové výstražné signály. Siréna je postavená na otvorených štandardoch, takže môže byť ľahko pripojená k akémukoľvek zariadeniu Axis, prípadne k VMS spoločnosti Axis alebo VMS tretích strán. Farebné svetlo a/alebo výstražné zvuky sirény možno konfigurovať podľa potreby pre účely varovania, či upozornenia.

6. apríla 2022

Energia na cestách

Vyrobte si elektrinu, ktorú vám nezdražia

V dnešnej dobe sa v rôznych pádoch skloňuje energetická nezávislosť. Je to logické – zo všetkých strán počujeme o kríze, ktorá energia, bežne dostupná v „systéme“, zdražuje. Čím viac ľudí bude do budúcnosti energeticky sebestačných, tým lepšie. Takže čo k takejto energetickej sebestačnosti ideálne potrebujete?

28. marca 2022

Preventívne opatrenie

Ponúkame obciam a mestám bezodplatné konzultácie v kybernetickej bezpečnosti

Najväčšie ohrozenie samosprávy predstavujú prieniky do siete

1. marca 2022

Dlhý dosah ľahko prenosného objektívu

Canon uvádza na trh dva nové RF objektívy

Canon uvádza na trh dva nové RF objektívy. Jeden z nich ponúkne najdlhšiu ohniskovú vzdialenosť zo všetkých objektívov s automatickým ostrením pre bezzrkadlové systémy[1]

24. februára 2022