Full HD je stále in

Recenzia Philips 243B1/00: Vysoká hodnota za veľmi rozumné peniaze

Zvažujete kúpu nového monitora? V takom prípade si určite prečítajte našu recenziu, venujeme sa praktickým veciam.

RECENZIA
Autor
Dátum zverejnenia 13. februára 2021
Obsahuje nasledovné témy , , ,

V tejto recenzii sa dočítate:

 

Jeden celý mesiac trval náš redakčný test monitora Philips 243B1/00. Zdá sa vám to ako príliš dlhá doba? Je to klamlivý dojem, pretože to, či je monitor dobrý alebo či má nedostatky, sa preukáže až vtedy, keď sa jeho obrazovku skutočne pozeráte denne niekoľko hodín.

Značka Philips sa síce neprofiluje ako výrobca prémiových produktov, jej produktové portfólio obsahuje väčšinu cenových tried, ale produkty samotné sú častokrát neporovnateľne hodnotnejšie ako kvázy-prémiové ponuky alternatívnych výrobcov.

 

Full HD monitor s plochým obrazom Philips 243B

V prípade monitora Philips 243B1/00 sa stretávame s lepším štandardom, ktorého potenciál ho predurčuje aj do rúk profesionálnych grafikov, tvorcov webstránok, blogerov, ale aj ľudí, ktorí chcú mať jednoducho dobrý bezpečný monitor.

Po konštrukčnej stránke je Philips 243B1/00  predstaviteľom série B line, teda na prvý pohľad veľmi konvenčne dizajnovaných monitorov. Tvary sú priam klasické a napriek tomu – alebo možno práve preto – nadčasové, funkčné a vhodné do prakticky akéhokoľvek interiéru.

Zvlášť musíme vyzdvihnúť materiálové vyhotovenie povrchov krytov a stojana, ako i samotného obrazu. Obraz je matný, skoro vôbec neodráža lesk okolia, spodný panel je nenápadne čierny s jemnou textúrou pripomínajúco drevo.

 

Vybalenie z krabice bez problémov zvládne aj jeden človek a k montáži nepotrebuje žiadne nástroje. Všetko je už priamo v balení, dômyselne zapracované do samotného konštrukčného vyhotovenia obrazovky a stojana. Stojan pozostáva z dvoch dielov, ktoré sa spájajú pomocou pevne pripevnenej skrutky s vyklápacou hlavičkou, takže k spojeniu týchto dielov nepotrebujete ani len skrutkovač. Stačia vám vlastné prsty. Následne pripojenie obrazovky ani nemôže byť jednoduchšie – stačí ju správne posadiť do konzoly, o aretáciu sa už postará gravitácia. Aby ste potom obrazovku odstránili zo stojana, musíte ju odomknúť pomocou mechanického tlačidla. Napokon stačí už len pripojiť káble (v balení je aj HDMI kábel), prestrčiť ich cez otvor v stojane a montáž je dokončená.

Obrazovka sa dá polohovať v podstatnom rozsahu. Za prvé, horný diel stojanu s obrazom môžete otáčať okolo stredovej osi spodného stojana, teda obrazovku natáčať do strán.

Ďalej môžete obraz nakláňať, tu však chýba možnosť naklonenia smerom dole.

Nakoniec viete celú obrazovku prevrátiť do vertikálnej orientácie, vtedy sa však automaticky vypína svetelný senzor.

Vertikálna orientácia displeja automaticky vypína svetelný senzor.

Funkcie a použiteľnosť

Za ergonomicky dôležitý detail považujeme mechanické ovládacie tlačidlá na prednej strane panela. Výrobcovia častokrát tieto tlačidlá skrývajú na spodku tohto panela, aby nenarúšali estetiku prednej časti, lenže to býva vrcholne nepraktické.

Čistý čierno-čierny vzhľad je vysoko estetický, ale ako vidíte, ľahko sa na krytoch udrží prach.

Philips ich všetky ukázal a dizajnu to rozhodne neškodí, ergonómii ovládania to práveže nesmierne prospieva. Cez päť tlačidiel s veľmi jednoznačnou odozvou na stlačenie môžete ovládať všetky nastavenia monitora, ktorých je tak akurát.

Monitor neponúka žiadne doplnkové funkcie, ako napríklad obraz v obraze (PIP) či odlišné obrazové nastavenia pre určitý výrez obrazovky, ale sú tu užitočné funkcie ako 7 obrazových režimov (+ ôsmy vypnutý), štvorstupňové nastavenie citlivosti svetelného senzora či štvorstupňové nastavenie režimu redukcie modrého svetla (LowBlue).

My sme si celkom dobre zvykli na obrazový režim Hra (Game), ktorý mal príjemné teplé farby a bol dobre použiteľný pri prevažnej časti našej práce (snáď okrem práce s fotografiou). Keď sme potrebovali pracovať s fotkami, zapli sme režim zobrazenia sRGB v predvolených nastaveniach.

Dôležitý detail je, že prostredie systému monitora je lokalizované aj do češtiny. Slovenčina chýba.

Kvalita obrazu

Philips 243B1/00 je propagovaný ako monitor s uhlopriečkou 24 palcov, to je ale štandardizovaný rozmer. V skutočnosti má o kúsok menej, presne 23,8 palca, teda našich 60,5 cm. Okolo displeja sú len minimalistické rámiky, ktoré sú obzvlášť pekné v rohoch. Keď je monitor vypnutý, vyzerá to skvele, ale keď obraz zapnete, všimnete si, že v skutočnosti okolo obrazovky ešte predsa nejaký ten rám je, len je šikovne zapracovaný do plochy obrazovky. Nie je to nedostatok, ale poznatok, v konečnom dôsledku vás takýto detail počas používania monitora ani nebude zaujímať.

Tenké rámy okolo displeja sú pôsobivé. Rozlíšenie Full HD je veľmi jemné aj na 24 palcoch (toto je fotografia s veľkým priblížením)

Kvalita obrazu je veľmi vysoká. Farby vedia byť plné, sýte, bez viditeľných skreslení, vyobrazené tenké čiary sú precízne, ostré. Aj tie najmenšie písmená na webstránkach sú výborne čitateľné a obraz je na displeji akoby nakreslený.

Podstatnú úlohu v našej dobrej skúsenosti zohráva vstavaný svetelný senzor na prednej strane, ktorý automaticky reguluje jas obrazovky. Čím je v miestnosti slabšie svetlo, tým slabšie obraz svieti. Vďaka tomuto sa nestane, že by ste si v noci zapli monitor a ten by vás prvé minúty oslepoval. Rovnako nemusíte pri rannom zasadnutí za displej nastavovať jas, o všetko sa stará automatika. Ak by ste ale predsa len chceli manuálne ovládanie jasu, môžete tento senzor vypnúť alebo znížiť jeho citlivosť. Zmena jasu inak prebieha v sekundách.

Svetelný senzor má štyri stupne citlivosti a dá sa aj celkom vypnúť. V praxi sa nám osvedčila najvyššia štvrtá citlivosť.

Rozlíšenie obrazovky je pravé Full HD (1 920× 1 080 pixelov). To dáva výslednú jemnosť obrazu 93 PPI (pixelov na palec dĺžky), čo je dnes už hodnota značne prekonaná. Lenže keď sa pozriete na displej, v skutočnosti vás toto len priemerné rozlíšenie asi ani nebude trápiť. Obraz je ostrý, bohatý na detaily, z primeranej vzdialenosti nebudete vedieť rozlíšiť jednotlivé pixely. Ak nechcete takýto monitor na vyslovene profesionálne použitie, nemáte veľa dôvodov obávať sa, či bude displej dostatočne jemný.

Priaznivé hodnotenie si monitor zaslúži aj za to, že je dobre čitateľný z ostrých uhlov. Výrobca uvádza až 178°, ale to už do hry vstupujú odlesky – aj napriek matnej povrchovej úprave obrazu. Pri vertikálnom náklone sa však predsa len nejaký neduh objavuje – v asi 45° pozorovacom uhle je vidieť mierne stmavnutie obrazu. Pre vás – priameho používateľa – to neznamená nič, ale pre osobu, ktorá sa bude na váš monitor pozerať zhora, to už bude znamenať veľmi malú stratu kvality obrazu.

Na záver pripomenieme, že okrem plnoformátového HDMI konektora vie monitor prijímať signál aj cez DisplayPort a tiež cez USB-C; má vstavané reproduktory priemernej kvality (ale lepšej ako tie, ktoré bývajú v 500-eurových notebookoch). Na zadnej stene nachádzame aj až 4 štandardné konektory USB (z toho jeden nabíja aj pri vypnutom monitore) a 3,5 mm audio jack (output).

Za dobré riešenie považujeme aj umiestnenie hlavného vypínača dozadu – neinformovaný spolupracovník vám tak nebude môcť zapínať monitor, ak si vypnete zozadu.

Zhodnotenie

Full HD monitor Philips 243B1/00 patrí medzi tie jednoduchšie monitory, ktoré sme počas uplynulej doby testovali, napriek tomu nás zaujal dobrým obrazom, krásnym vzhľadom, jednoduchou montážou a vzhľadom k tomuto všetkému priaznivou cenou okolo 220 eur.

Je dobrou a rozumnou voľbou, ak chcete mať garanciu kvality, bezpečnosti a možnosti pozáručného servisu – toto totiž alternatívni výrobcovia podozrivo lacných produktov nevedia ponúknuť.

Čítajte aj ďalšie podobné články:

Monitory Philips 24E1N1100A, 27E1N1100A a 27E1N1600AE sú viacúčelové monitory

Monitory Philips

Rad monitorov Philips E1 predstavuje tri nové viacúčelové modely pre hybridnú a vzdialenú prácu

26. marca 2024
TEST

Prenosný monitor na tablet i počítač

Recenzia Philips 16B1P3302: Prenosný FullHD monitor nepotrebuje elektrickú zásuvku

Prenosný monitor je šikovným riešením pre každého, kto potrebuje pracovať na cestách alebo zvykne meniť pracovné prostredie.

27. februára 2023

Monitory Philips Brilliance s dokovaním USB-C a Windows Hello ™

Navrhnuté pre vysokú produktivitu a lepšie zobrazovanie

MMD, popredný svetový hráč v oblasti displejov a licenčné partner monitorov značky Philips, oznamuje nové monitory Philips 326P1H (uhlopriečka 31,5 „/ 80 cm) a Philips 329P1H (uhlopriečka 31,5“ / 80 cm) , ktoré ponúkajú vstavanú dokovaciu stanicu USB-C s dodávkou energie, brilantné kvalitu obrazu s vysokou presnosťou a jasnosťou a webovú kameru Windows Hello ™, […]

3. decembra 2020
TEST

Redakčný test

Recenzia Philips 272B: Zlatý štandard so svetelným senzorom

Vzhľad monitora obyčajne nie je tak dôležitý ako jeho obraz, ale keď je už obraz špičkový, môže sa výrobca sústrediť aj na estetiku – a tento Philips je krásne funkčný kus modernej techniky!

31. júla 2020
TEST

Redakčný test

Recenzia Philips E Line 32″ CurvedDisplay (328E)

Ohromujúci zakrivený Ultra HD monitor za cenu lacného notebooku? Philips má produkt, ktorý poteší nielen hráčov.

28. júna 2020

Najnovšie

nepretržite a v 4K

Sledujte cez novú kameru hlavnú stanicu v Prahe

Svetovú premiéru v živom streame mala dnes v programe SlowTV nová kamera Axis Communications. Model AXIS Q1808-LE ponúka vďaka objektívu Canon a 4/3” obrazovému snímaču vynikajúcu obrazovú kvalitu v 4K rozlíšení a vysokú citlivosť na svetlo. Nočný záber na pražskú hlavnú stanicu je len malou ukážkou využitia tejto kamery s tzv. bullet dizajnom.

28. marca 2024

Zámer stať sa kľúčovým dodávateľom na trhu s obalmi.

Canon potvrdzuje plán stať sa významným hráčom v oblasti digitálne tlačených etikiet a obalov

Na veľtrhu drupa 2024 v Düsseldorfe Canon potvrdí svoje odhodlanie stať sa významným a dôveryhodným partnerom na trhu etikiet a obalov a predvedie nový digitálny tlačový stroj a koncepty produktov, ktoré potvrdzujú jasný pokrok na ceste k tomuto cieľu. Etikety a obaly predstavujú strategickú oblasť, preto bude prebiehať vo vyhradenej zóne na stánku Canon živá výroba etikiet, vlnitej lepenky a skladacích kartónov.

28. marca 2024

Technologické inovácie

Canon predstaví na veľtrhu drupa 2024 komplexné riešenie pre poskytovateľov tlačových služieb

Spoločnosť Canon na veľtrhu drupa 2024 predstaví pod heslom „The Power to Move“, efektívne prepojenie technologických inovácií, odborných tímov, podporných služieb a dynamickej spolupráce, ktorá umožňuje poskytovateľom tlačových služieb transformovať ich podnikanie. Predstaví sa celé portfólio produkčných tlačových technológií Canon, vrátane hárkových atramentových a tonerových tlačových strojov, vysokorýchlostných kontinuálnych atramentových produkčných liniek, veľkoformátových tlačiarní typu flatbed a roll-to-roll a digitálnych tlačiarní štítkov.

28. marca 2024

200 metrov za minútu

Canon rozširuje portfólio vysokorýchlostných atramentových rotačných tlačiarní o rad ColorStream 8110 a 8200

Spoločnosť Canon nadväzuje na doterajší úspech radu vysokorýchlostných atramentových tlačových strojov ColorStream 8000 a rozširuje ju o dva nové modely ColorStream 8200 a 8110. Model ColorStream 8200 je teraz najproduktívnejším modelom radu s maximálnou rýchlosťou až 200 metrov za minútu. Model ColorStream 8110 s rýchlosťou 110 metrov za minútu je ideálny pre poskytovateľov tlačových služieb, ktorí chcú investovať do nového tlačového stroja ColorStream a zároveň zachovať existujúce dokončovacie zariadenia.

 

28. marca 2024

Ultrarýchla produkcia

Atramentové tlačové stroje ProStream 2000 pre komerčnú tlač

Canon ukázal nové vysokorýchlostné atramentové tlačiarne ProStream 2000 pre komerčnú a obchodnú komunikáciu a novú vlajkovú loď ProStream 3160

28. marca 2024

Navrhnuté s ohľadom na životné prostredie

Canon predstavil rad flatbed tlačiarní Arizona 2300 s technológiou FLXflow

Na trh bola uvedená aj najnovšia verzia 2.1 systému PRISMAelevate XL, ktorá zdvojnásobuje výšku tlače reliéfnych tlačových aplikácií na podporovaných flatbed tlačiarňach Arizona na 4 mm, a tým pomáha používateľom vytvárať pôsobivé, na dotyk výrazné hmatové kresby či umelecké diela.

28. marca 2024

rad vysoko kvalitných Industrial SSD diskov

Kingston Digital predstavuje i-Temp

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že vyvinula rad pevných diskov Industrial Temp špeciálne pre výrobcov systémov a konštruktérov, ktorí vyžadujú širší rozsah prevádzkových teplôt pre extrémne prostredia. Tieto SSD disky sú okrem […]

28. marca 2024

Adrenalínové aktivity

Toto sú jarné aktivity, ktoré vás dostanú do pohybu

Dlhšie dni, slnečné lúče a vyššie teploty znamenajú len jedno. Jar je oficiálne tu! Je čas vyraziť na prechádzku, zabehať si do prírody, či vydať sa na túru. Či už ste vášnivý turista, alebo s outdoorovými aktivitami ešte len začínate, práve jarné počasie má ideálne podmienky pre širokú škálu športov. Prinášame zopár tipov, ako aktívne využiť jarné dni, a nielen to – pomocou nositeľných technológií zaznamenáte váš progres a namotivujete sa k zlepšovaniu.

26. marca 2024

Monitory Philips 24E1N1100A, 27E1N1100A a 27E1N1600AE sú viacúčelové monitory

Monitory Philips

Rad monitorov Philips E1 predstavuje tri nové viacúčelové modely pre hybridnú a vzdialenú prácu

26. marca 2024

Nové stolné gigabitové PoE+ prepínače Mercusys MS105GP a MS108GP

Spoločnosť Mercusys, výrobca sieťových zariadení, predstavuje nové modely kompaktných prepínačov s podporou PoE+ napájania. Päťportový Mercusys MS105GP a osemportový MS108GP.

26. marca 2024

Odporúčané

Vysoká kvalita tlače

Výhody sublimácie: presná, odolná a všestranná potlač rôznych produktov

Sublimačná tlač sa stáva v dnešnom svete čoraz populárnejšou voľbou, a to nielen v profesionálnom, ale aj v domácom prostredí. Táto pokročilá technológia prináša množstvo výhod, ktoré ju robia atraktívnou možnosťou pre tlač rôznych typov produktov vhodných na osobné využitie alebo prezentáciu firmy.

19. marca 2024

Nočné videnie pre zlepšenie viditeľnosti v tme

Optika, ktorá zlepšuje viditeľnosť v náročných podmienkach

Vo svete plnom rôznorodých podmienok a prostredí je schopnosť vidieť v noci alebo za zhoršených svetelných podmienok neoceniteľnou výhodou. O jej využití v praxi nás dnes presviedča niekoľko unikátnych riešení v podobe pokročilých optických riešení. Dvomi najvýznamnejšími z nich sú termovízia a nočné videnie, na ktoré sa v tomto článku pozrieme bližšie, spomenieme si ich princípy fungovania a využitie v praxi.

19. marca 2024

Ktoré tonery a prečo najlepšie ochránia vašu tlačiareň?

Ktoré tonery a prečo najlepšie ochránia vašu tlačiareň?

Tonery, ktoré sú vyrobené priamo výrobcom vašej tlačiarne, sú často najlepšou voľbou pre zachovanie jej zdravia a životnosti. Tento doplnkový sortiment je navrhnutý a testovaný tak, aby dokonale zapadal do vášho tlačiaceho zariadenia a minimalizoval riziko poškodenia jeho mechanických častí, čo sa pri lacných alternatívnych verziách veľmi často stáva.

19. marca 2024

Pohodlie a jednoduchosť používania PlayStation

Hry na PC alebo PS: pre koho a ktoré sú lepšie?

V súčasnej dobe je ponuka hier na PC a PlayStation tak rozmanitá, že rozhodnutie medzi týmito dvoma platformami sa môže zdať náročné. Každá z nich ponúka jedinečné výhody a nevýhody, ktoré by ste mali zvážiť, aby ste našli pre seba alebo svojich blízkych to najlepšie riešenie. Ide o dôležité faktory, ktoré by ste mali brať do úvahy pri rozhodovaní sa medzi hraním na PC alebo PlayStation.

19. marca 2024

Nové zážitky s umelou inteligenciou

Najnovší prototyp OPPO Air Glass 3

OPPO predstavuje nové okuliare pre asistovanú realitu Air Glass 3 a ďalšie technologické inovácie

2. marca 2024

Náušnice? Nie, to sú revolučné slúchadlá Bose

Prvé kusy sú už na českom trhu exkluzívne vo vybraných predajniach a na e-shope iSTYLE.

16. februára 2024

Huawei FreeClip

Slúchadlá do každého ucha

V Huawei vyvinuli slúchadlá, ktoré skvele padnú do každého ucha. Na rozdiel od klasických slúchadiel sa totiž nevkladajú do uší, ale vďaka ergonomickému C-bridge designu držia na uchu pevne zvonku. Či už pri ich používaní sedíte za počítačom alebo cvičíte. Slúchadlá sú k dispozícii v dvoch štýlových farebných prevedeniach, v čiernej a fialovej farbe.

16. februára 2024

Inteligentné zásuvky Tapo P100M a Tapo P110M

Vylepšite si svoju domácnosť so šikovnými Wi-Fi zásuvkami Tapo

Chceli by ste začať s múdrou domácnosťou, ale neviete ako? Ideálna možnosť pre vstup do sveta internetu vecí sú múdre zásuvky. Ich cena sa pohybuje v rade nižších stoviek korún, a napriek tomu ponúka množstvo funkcií, ktoré môžete vyskúšať. Ako sami spoznáte, investícia do chytrého zariadenia sa môže rýchlo vrátiť napríklad v podobe usporenej energie. […]

7. februára 2024

8 hodín nepretržitého počúvania.

Slúchadlá FreeClip od Huawei

Inovatívny dizajn, vylepšený zvukový zážitok a potláčanie okolitého hluku

30. januára 2024

Nové kamery Tapo toho ale vedia oveľa viac

Strážte si každý kút vašej domácnosti aj za tmy

Nové domáce Wi-Fi kamery Tapo C212, ktoré disponuje ethernetovým portom a Tapo C211, prvá Tapo kamera v čiernej farbe, v sebe ukrývajú osvedčené funkcie zabezpečenia, ale ponúkajú aj ďalšie vychytávky, ktoré oceníte v každodenných situáciách.

23. novembra 2023