Projektor Epson EB-S04: Oplatí sa kúpiť? (stručná recenzia/test)

EB-S04 patrí medzi najlacnejšie projektory od značky Epson. V niektorých internetových obchodoch klesá jeho cena aj pod 300 eur, čo môže celkom prirodzene spôsobovať nedôveru. Vyskúšali sme, aký je obraz tohto projektora v reálnych podmienkach a či rozlíšenie 800×600 bodov stačí na sledovanie filmov.   Hneď na úvod je potrebné upozorniť, že medzi modelmi EB-S04 a EB-U04 […]

EB-S04 patrí medzi najlacnejšie projektory od značky Epson. V niektorých internetových obchodoch klesá jeho cena aj pod 300 eur, čo môže celkom prirodzene spôsobovať nedôveru. Vyskúšali sme, aký je obraz tohto projektora v reálnych podmienkach a či rozlíšenie 800×600 bodov stačí na sledovanie filmov.

 

Hneď na úvod je potrebné upozorniť, že medzi modelmi EB-S04 a EB-U04 je významný rozdiel. Model EB-S04 disponuje rozlíšením 800×600 bodov, zatiaľ čo EB-U04 rozlíšením až Full HD 1920×1080 pixelov. Dnes testujeme lacnejší EB-S04 s nižším rozlíšením.

 

Cenovo dostupný projektor Epson EB-S04

Cenovo dostupný projektor Epson EB-S04

 

Aj keď by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že sa projektory nevyvíjajú, opak je pravdou. Podobne ako v každom inom druhu elektroniky, aj tu zvyšuje rozlíšenie obrazu, kvalita zvuku, životnosť a menia sa aj ceny. Dnes sa ceny lepších projektorov nelíšia od cien kvalitných televízorov a pokiaľ ide o prvotriedne projektory, ich cena je v porovnaní so Smart TV ešte nižšia.

 

Diaľkový ovládač pre Epson EB-S04

Diaľkový ovládač pre Epson EB-S04

 

Obsah balenia a pripojenia

EB-S04 je však iba základom, ktorý umožňuje získať aspoň základnú skúsenosť s projektormi. Poskytuje digitálnu (HDMI, USB-A a USB-B) aj analógovú konektivitu (D-Sub, S-Video) a keď do USB portu vložíte špeciálny modul, budete môcť projektor napojiť na počítač aj bezdrôtovo. Tento modul však nie je súčasťou balenia a v základe sa tak budete musieť spoliehať iba na káble. V balení je spolu s napájacím káblom pribalený aj D-Sub kábel pre prepojenie s počítačmi. Ak máte na notebooku iba HDMI konektor, budete si musieť dokúpiť redukciu HDMI>D-Sub.

Projektor je možné ovládať tlačidlami, ktoré sú umiestnené na jeho vrchnom kryte, ale najčastejšie cez diaľkový ovládač so štandardným dizajnom.

 

Cenovo dostupný projektor Epson EB-S04 so všetkým, čo je v balení: projektor, D-Sub kábel, diaľkový ovládač, napájací kábel, praktická textílna brašňa a, samozrejme, manuál.

Cenovo dostupný projektor Epson EB-S04 so všetkým, čo je v balení: projektor, D-Sub kábel, diaľkový ovládač, napájací kábel, praktická textílna brašňa a, samozrejme, manuál.

Analógová a digitálna konektivita. Cenovo dostupný projektor Epson EB-S04

Analógová a digitálna konektivita. Cenovo dostupný projektor Epson EB-S04

 

Kvalita obrazu je dobrá, nižšie rozlíšenie je viditeľné

Kvalitu obrazu projektorov určujú najmä tri technické vlastnosti: žiarovka a jej svetelný tok, rozlíšenie a schopnosť transformácie obrazu. V otázke intenzity osvetlenia je halogénová žiarovka v Epsone dobrá, žiari silou 3000 lúmenov a tak je obraz celkom dobre viditeľný aj v interiéri, do ktorého preniká slnečné svetlo. V tmavej miestnosti sa jas obrazu nedá kritizovať, pretože je veľmi dobrý. Dokonca aj v režime ECO je premietaný obraz veľmi jasný, hoci v parametroch je uvádzaný svetelný tok 2100 lm.

Funkcie transformácie obrazu sú primerané, takže si projektor môžete umiestniť prakticky kdekoľvek v miestnosti. Obraz môžete nastaviť tak, aby bol vyrovnaný aj pri šikmom dopadne na stenu alebo plátno.

 

Manuálne nastavenie obrazu v projektore Epson EB-S04. Nie je tu optický zoom.

Manuálne nastavenie obrazu v projektore Epson EB-S04. Nie je tu optický zoom.

 

Rozlíšenie 800×600 pixelov by sme mohli považovať za minimálne, ak chceme sledovať filmy v prijateľnej kvalite. Zobrazenie statického obrazu (napríklad plochy operačného systému alebo fotografií) by sme v škole ohodnotili trojkou až štvorkou, ale pri videu sa situácia celkom zásadne mení. Pri dynamickom obraze jednotlivé pixely nebijú tak veľmi do očí a zážitok zo sledovania filmu môže byť na celkom vysokej úrovni. Samozrejme, pri priamom porovnaní je Full HD rozlíšenie nepomerne lepšie, pre väčšinu ľudí však bude aj toto 800×600 prijateľné.

Podľa výrobcu je životnosť žiarovky 4900 hodín, v režime ECO životnosť dramaticky stúpa na 9800 hodín. Maximálna uhlopriečka obrazu je 8,9 metra, v reálnych podmienkach s uhlopriečkou do 2 metrov teda nie sú problémy.

 

Ovládacie tlačidlá na Epson EB-S04, súčasťou balenia je aj diaľkové ovládanie.

Ovládacie tlačidlá na Epson EB-S04, súčasťou balenia je aj diaľkové ovládanie.

 

Hodnotenie autora recenzie

Erik Stríž: „Epson EB-S04 je dobrý projektor za dobré peniaze. Nižšie rozlíšenie obrazu nemusí byť nutne problémom, ak nemáte veľmi vysoké nároky. Som celkom presvedčený o tom, že väčšine ľudí bude celkom vyhovovať a budú sa z domáceho kina tešiť. Keby som mal vybrať iba jednu pozitívnu a jednu negatívnu vlastnosť, boli by to dobrá čitateľnosť obrazu aj počas dňa a bezdrôtové pripojenie vyžadujúce špeciálny USB adaptér.“

 

Hodnotenie 3Digital.sk  ★★★☆☆

Rozlíšenie obrazu  ★★★☆☆

Jas/svietivosť/svetelný tok  ★★★★☆

Pripojenie  ★★★☆☆

Obsah balenia  ★★★★☆

 

Všetky fotografie projektora EPSON EB-S04:

Cenovo dostupný projektor Epson EB-S04

Cenovo dostupný projektor Epson EB-S04

Analógová a digitálna konektivita. Cenovo dostupný projektor Epson EB-S04

Analógová a digitálna konektivita. Cenovo dostupný projektor Epson EB-S04

Cenovo dostupný projektor Epson EB-S04 so všetkým, čo je v balení: projektor, D-Sub kábel, diaľkový ovládač, napájací kábel, praktická textílna brašňa a, samozrejme, manuál.

Cenovo dostupný projektor Epson EB-S04 so všetkým, čo je v balení: projektor, D-Sub kábel, diaľkový ovládač, napájací kábel, praktická textílna brašňa a, samozrejme, manuál.

Diaľkový ovládač pre Epson EB-S04

Diaľkový ovládač pre Epson EB-S04

Cenovo dostupný projektor Epson EB-S04

Cenovo dostupný projektor Epson EB-S04

Manuálne nastavenie obrazu v projektore Epson EB-S04. Nie je tu optický zoom.

Manuálne nastavenie obrazu v projektore Epson EB-S04. Nie je tu optický zoom.

Ovládacie tlačidlá na Epson EB-S04, súčasťou balenia je aj diaľkové ovládanie.

Ovládacie tlačidlá na Epson EB-S04, súčasťou balenia je aj diaľkové ovládanie.

Spodná strana projektora Epson EB-S04

Spodná strana projektora Epson EB-S04

 

Čítajte aj ďalšie podobné články:

Samsung predviedol QLED TV, ktoré vyzerajú ako bezrámový obraz. Predávajú sa už aj u nás!

Najpokrokovejšia technológia na svete už dávno nie je dominantou ázijských trhov. Keď vidíme na internete uvedenie úplne nových a priam neuveriteľných technológií, za chvíľu sa predáva aj u nás, na Slovensku. Je to aj prípad novej generácie televízorov Samsung QLED TV, ktoré možno postaviť na piedestál najlepších televízorov na svete. Novinky sa u nás predávajú […]

15. mája 2018

Laserový projektor Epson EH-LS10500 má 4K, HDR, Ultra HD Blu-ray a absolútnu čiernu

S novým modelom EH-LS10500 dopĺňa spoločnosť Epson svoj rad laserových projektorov pre domáce kino o technológiu domácej zábavy s vysokým dynamickým rozsahom (HDR). Jeho cena je šokujúco vysoká. Model kombinuje reflexné panely 3LCD, obrazovú technológiu 4K, laserový zdroj svetla a podporu diskov Ultra HD Blu-ray a iných zdrojov HDR obsahu, vďaka čomu poskytuje maximálny obrazový […]

28. septembra 2016

Epson na Slovensku predáva až 40 percent všetkých projektorov

Epson dosiahol v prvej polovici tohto roku 30% 40% podiel na trhu v Slovenskej republike a stal sa najpredávanejšou značkou medzi projektormi. Dosiahnutím vedúcej pozície pred ostatnými výrobcami potvrdil svoju celosvetovú pozíciu lídra, ktorú udržuje každoročne od roku 2001. Informácia vyplýva z oficiálnych dát analytickej spoločnosti Futuresource Consulting Ltd. zaoberajúcej sa prieskumom trhu. „Výsledky spoločnosti Futuresource potvrdzujú, […]

16. augusta 2016

HP sa výrazne modernizuje, my sme vyskúšali jeho najtenší notebook Envy 13

Envy 13 je najtenší notebook značky HP v histórii. Nesmierne nás oslovil nielen tenký a jednoduchý dizajn, ale aj skvelý displej a perfektná klávesnica. HP svoj notebook priamo porovnáva s Apple Macbook Air a po skúsenosti si myslíme, že je jeho skutočne dôstojnou Windows alternatívou. O notebooku Envy 13 som pred časom písal aj pre […]

8. februára 2016

Čo je pravé 4K? Samsung verzus ostatní výrobcovia

Spoločnosť Samsung pred niekoľkými dňami vysvetľovala, aký je rozdiel medzi jej Ultra HD televízormi a televízormi s rovnakým rozlíšením niektorých iných značiek. Tvrdí, že zatiaľ čo jej riešenie je skutočným 4K, iné televízory k 4K prichádzajú iba relatívne.   Je to hotová veda, výsledkom však môže byť nespokojný zákazník. Ultra HD, UHD a 4K je rovnaké […]

22. januára 2016

Najnovšie

Nové poňatie bezzrkadlovky

Canon EOS R5 a R6

Spoločnosť Canon Inc. dnes oznámila uvedenie fotoaparátov EOS R5 a EOS R6, dvoch pokročilých plnoformátových bezzrkadlových prístrojov založených na revolučnom systéme EOS R s bajonetom RF. Prístroj EOS R5 profesionálnej triedy zhotovuje statické snímky s rozlíšením 45 megapixelov, rýchlosťou až 20 sn./s[1] a je vôbec prvým plnoformátovým bezzrkadlovým fotoaparátom, ktorý podporuje záznam videa v rozlíšení […]

9. júla 2020

Ako funguje robotická sekačka na trávu.

Roboty prichádzajú do našich záhrad

Páči sa vám udržiavaný trávnik, ale nemáte čas každý deň jazdiť so záhradnou kosačkou? Tento problém vám pomôže vyriešiť automatická kosačka na trávu, ktorú môžete na internete alebo v obchode nájsť tiež pod názvom robotická kosačka na trávu

8. júla 2020

Najpredávanejšie produkty radu Master sú teraz k dispozícii aj pre digitálnych umelcov, ktorí tvoria svoje diela na systémoch Mac a iPad.

Logitech MX Master 3 a MX Keys vo verzii pre Apple

Spoločnosť Logitech ohlásila nové prírastky do svojho prémiového radu Master – myš Logitech MX Master 3 for Mac a klávesnicu Logitech MX Keys for Mac, ktoré sú optimalizované pre Mac a náročných používateľov produktov Apple. Najobľúbenejšia profesionálna myš a klávesnica spoločnosti Logitech sú ponúkané vo farebnom prevedení Space Gray a boli prispôsobené tak, aby čo […]

7. júla 2020

Niceboy uvádza na trh novú autokameru PILOT XRS

Kvalitný záznam jazdy aj v noci

Značka Niceboy rozširuje svoje portfólio o novú univerzálnu autokameru PILOT XRS. Novinka na trhu poteší bohatou výbavou v čele s Full HD rozlíšením pri 30 fps, objektívom so svetelnosťou f/1,8, praktickým magnetickým držiakom, 2,45″ LCD displejom a zabudovaným WiFi.

3. júla 2020

Spoločnosť LG Electronic so svojou kultovou chladničkou InstaWiew hranicu milióna predaných produktov

Chladnička od Lg, s prívlastkom kultová

Inovácia zameraná na zákazníkov podčiarkuje významné postavenie v oblasti technológií a silné postavenie na globálnom trhu s chladničkami Spoločnosť LG Electronics prekonala so svojou prémiovou chladničkou InstaView hranicu milióna predaných kusov. Chladnička na trh vstúpila v roku 2016 a tohto významného míľnika dosiahla práve tento mesiac. V priemere sa denne predá viac ako 700 chladničiek […]

2. júla 2020

Globálna značka elektroniky LAMAX rozširuje svoje portfólio o prenosný Bluetooth reproduktor LAMAX Sounder2, model tvaru nápojovej plechovky s obrovským výkonom.

Designová plechovka čo prekvapí

LAMAX Electronics (LAMAX), úspešný výrobca audiovizuálnej elektroniky, prichádza na trh s modelom LAMAX Sounder2. Ide o ďalší zo série prenosných Bluetooth reproduktorov, ktorými je značka preslávená. I tento reprák sa opäť prezentuje vo vlajkových farbách svojej značky, teda tyrkysovej a čiernej. O bezchybný bezdrôtový prenos hudby sa stará technológia Bluetooth 5.0. LAMAX Sounder2 – reprák […]

2. júla 2020

Rakúske centrum pre seniorov dostalo 5G robotického pomocníka, návštevníkom bude merať teplotu

Nový zamestnanec, ktorý nikdy nefrfle na množstvo práce

Rakúsky operátor LIWEST, spoločnosti Linz AG a Huawei uviedli do prevádzky prvého 5G robota v centre pre seniorov Spallerhof. Hlavnou úlohou robotizovaného pomocníka bude merať telesnú teplotu návštevníkom zariadenia. Cieľom prelomovej novinky je efektívne bojovať proti ochoreniu COVID-19.

1. júla 2020

Nájsť si na trhu svoje miesto a dobrých zákazníkov je aj napriek výhodám internetu dnes umenie.

Spoznajte najlepšie ingrediencie úspechu

Rozbiehate biznis? Rozhodli ste sa postaviť na vlastné nohy a založiť firmu? V tom prípade budete potrebovať k úspechu šťastie a trocha odvahy. Samozrejme, nezaobídete sa ani bez špeciálnych doplnkov a dobrej reklamy.

30. júna 2020

Ak chcete dostať obchod do rovnováhy, nemali by ste podceniť výber obchodnej váhy

Presnosť, rovná sa spokojnosť

Kríza sa postarala o to, aby sme šetrili na každom jednom mieste a ešte viac, ako sme boli možno doteraz zvyknutí. No a práve v podnikaní by vám s úsporou mohli pomôcť spoľahlivé a presné obchodné váhy. Ide dnes už o moderné a technologicky vyspelé zariadenia, ktoré sa za vás postarajú o celý proces váženia.

29. júna 2020

Výhody sublimácie

Presvedčte sa o výhodách termolisov a sublimačnej technológie

Rozhodli ste sa pre originálny darček, alebo potrebujete kvalitný reklamný predmet do firmy? Možností, ako sa k takýmto doplnkom dostať je niekoľko. Môžete si zaplatiť za tlač v profesionálnej reklamnej agentúre, alebo si vytvoriť sofistikovaný prezent svojpomocne.

29. júna 2020

Odporúčané

Tipy na pripojenie na cestách

Pripojenie na prázdniny pre každého

Poďme si ukázať pár tipov, ako na to.

2. júla 2020
TEST

Redakčný test

Recenzia Philips E Line 32″ CurvedDisplay (328E)

Ohromujúci zakrivený Ultra HD monitor za cenu lacného notebooku? Philips má produkt, ktorý poteší nielen hráčov.

28. júna 2020

Samsung predstavuje Terrace, nový vonkajší televízor a soundbar pre umiestnenie na záhradu či terasu

Domáca zábava na čerstvom vzduchu:

Nový televízor Terrace ponúka skvelý obraz v rozlíšení 4K, technológiu QLED, inteligentné funkcie a odolnú konštrukciu s vode odolnou certifikáciou IP55.

22. mája 2020

Spoločnosť Nikon pripravila výhodný set pre vlogerov

Kvalitný set pre vlogerov

Spoločnosť Nikon predstavila základnú súpravu pre vlogerov, ktorá poskytuje všetko, čo je potrebné na tvorbu pútavých video blogov.

28. apríla 2020
TEST

Žiadne káble, žiadne starosti

Test slúchadiel Niceboy HIVE 2 joy: Aj na hry, aj na tréning (recenzia, hodnotenie, cena)

Ľahká skladacia konštrukcia, umelá koža a skvelý zvuk za pár desiatok eur. Niceboy HIVE 2 joy sú príjemným prekvapením aj pre technologického novinára.

17. apríla 2020
TEST

True Wireless s enormnou výdržou

Niceboy HIVE pods 2? Nie je dôvod na obavy, oplatia sa (recenzia, test a hodnotenie)

Prečo získali slúchadlá Niceboy HIVE pods 2 ocenenie TIP REDAKCIE? Čítajte v našom teste.

15. apríla 2020

Casio EQB-1000D-1AER sú pánske hodinky športového výzoru v ultratenkom puzdre

Casio EQB-1000D-1AER

Medzi najdôležitejšie výhody bezpochyby patrí možnosť synchronizácie hodiniek s chytrým telefónom skrze technológiu Bluetooth.

1. apríla 2020

Canon aj tento rok pozýva študentov do francúzskeho mesta Perpignan na Visa pour l`image – významný festival so zameraním na dokumentárnu fotografiu

Jedinečná možnosť pre budúcich dokumentaristov

Spoločnosť Canon vyberie 210 študentov z celej Európy a poskytne im príležitosť rozvíjať ich zručnosti v oblasti fotografie za prítomnosti lídrov v tomto priemysle počas festivalu Visa pour l’Image, ktorý sa aj tento rok bude konať v meste Perpignan na prelome mesiacov august a september – 30.8. – 5.9.2020.

18. marca 2020
TEST

TEST/RECENZIA

Najlepšie True Wireless slúchadlá do 40 eur? Vyskúšajte Niceboy HIVE podsie

Aj lacnejšie slúchadlá môžu byť vynikajúce.

13. marca 2020

G-Shock Mudmaster GG-B100 – karbonová výbava novej generácie

Každý rok fanúšikovia G-Shock čakajú, čo nové nám Casio na hodinárskom veľtrhu Baselworld predstaví. Už sme tak nejako vytušili, že technológiu, ktorú budeme u noviniek vídať častejšie, bude bluetooth. Potvrdzuje to aj nový prírastok Mudmaster GG-B100. Ešte nás ale prekvapil funkciiou krokomeru, živicovým puzdrom zosilneným karbónom a dvojvrstvovou korunkou.

18. februára 2020