Vyskúšali sme

Recenzia: Dizajnové reproduktory z IKEA Symfonisk sú v skutočnosti prémiová značka Sonos

Zvažujete kúpu reproduktorov z obchodného domu IKEA? Ak nie, mali by ste, pretože kvalita ich reprodukcie nás poriadne prekvapila.

RECENZIA
Autor
Dátum zverejnenia 16. februára 2020
Obsahuje nasledovné témy , , , , ,

IKEA, to je jeden obrovský rozmanitý svet, ktorý sa už dávno netýka iba švédskeho nábytku, ktorý si musíte skrutku po skrutke zložiť svojpomocne. Táto švédska spoločnosť si za desiatky rokov vybudovala pozíciu výborného výrobcu nábytku, doplnkov, kobercov, kuchynského zariadenia, produktov do exteriéru, ale aj ako dobrého reštauračného podniku, obchodu s potravinami a tiež smart produktov do domácnosti. Sortiment bezdrôtových nabíjacích staníc pre smartfóny či inteligentné svetlá doplnili reproduktory, ktoré nesú typický rukopis značky Ikea a jeden z nich dokonca vyzerá a funguje ako lampa. Ceny nie sú práve najnižšie, 99,90 € a 179,00 €.

Oplatí sa investovať takéto peniaze do techniky z predajne lacného nábytku? Áno, oplatí. Čítajte ďalej.

Symfonisk je celá séria produktov

Tie reproduktory stoja za to. Sú to v skutočnosti prezlečené audiozariadenia značky Sonos. Tento pôvod Ikea vôbec netají, štítok Sonos je priamo na reproduktoroch a aj na krabiciach.

Reproduktory z radu Symfonisk sú momentálne dva. Lacnejší z nich je iba reproduktor, druhý drahší plní aj funkciu dizajnovej lampy s tienidlom z ručne fúkaného skla. Ikea uvádza, že drobné variácie vo vzhľade týchto tienidiel im dodávajú jedinečný charakter, ale je potrebné povedať, že ich povrch je krásne pravidelný a homogénny, teda nečakajte výraznejšie „nedokonalosti“.

Samotné produkty majú obzvlášť kvalitné vyhotovenie – sú pevné, pôsobia veľmi odolne a použité materiály sú jednoducho úžasné na dotyk. Oba reproduktory sa dajú kúpiť v tmavom i bielom vyhotovení.

Okrem samotných reproduktorov by ste mali zvážiť aj nákup príslušenstva z modelovej série Symfonisk, napríklad diaľkový ovládač v diskovom vyhotovení alebo držiaky, do ktorých uchytíte reproduktor, ak ho chcete mať na stene. Môžete si z neho spraviť aj malú poličku.

Jednoúčelový reproduktor Symfonisk za necelých sto eur dokáže zaujať azda každého, kto už vie rozlíšiť kvalitné od menej kvalitných reproduktorov. Vyskúšať si ich môžete aj priamo v obchodnom dome, lenže tam je akustika odlišná od tej v domácnosti. Doma sme na kvalitu reprodukcie o niečo citlivejší, pretože na nás nepôsobia ruchy okolia. Aj v takomto uzatvorenom prostredí nás ale vedel Symfonisk milo prekvapiť.

Špeciálne chceme pripomenúť výborné podanie hlbokých tónov, ktoré nie sú na úkor reprodukcie stredných či vysokých zložiek hudby. Aj pri prehrávaní inštrumentálnej hudby v formáte flac je zvuk pôsobivo pohlcujúci a zdá sa, že do úzadia nie sú potlačené žiadne časti jeho počuteľného spektra.

 

Verzia s lampou je drahšia o asi osemdesiat eur, čo v nás povzbudzovalo očakávania na kvalitu reprodukcie. Je pravdou, že Symfonisk so svietidlom tieto očakávania nenaplnil jedine z toho dôvodu, že už aj kvalita reprodukcie lacnejšieho variantu bez lampy je vynikajúca. Rovnako vynikajúca je aj v prípade drahšieho produktu, ale predpokladaný rozdiel v kvalite nachádzame skôr v kvalite konštrukčného vyhotovenia a tiež vo funkčnosti, ktorá je obohatená o svietidlo.

Ak ste ale čakali, že toto osvetlenie budete môcť ovládať aplikáciou v mobile, sklameme vás. Svetlo sa dá iba vypnúť a zapnúť a iba pomocou otočného vypínača na boku lampy. Keby ste ale predsa len chceli mať diaľkovo ovládanú aj žiarovku, môžete si jednu takú smart-žiarovku zakúpiť tiež v Ikea, napríklad TRÅDFRI za 19,90 €.

 

Pripojenie reproduktorov prebieha prostredníctvom Wi-Fi siete a môžete pripojiť toľko zariadení, koľko len chcete. Tablety, počítače, smartfóny. Je potrebné nainštalovať si aplikáciu Sonos alebo Ikea Home. Priznáme sa, že prvú pol hodinku sme neboli schopní na reproduktory sa pripojiť. Skrátka aplikácia Sonosu nefungovala ako mala alebo sme niečo nenastavili ako sme mali, ale reproduktory apka nevedela nájsť. Nápomocný nebol ani veľmi stručný návod na použitie, ktorý výrobca pribalil do krabice. Nakoniec sa však pripojenie vydarilo, s Android telefónom Samsung Galaxy S8+ napokon reproduktory fungovali spoľahlivo.

Aplikácia od značky Sonos umožňuje pomerne rozsiahlu kompatibilitu so streamovacími službami, takže najmä mladšie ročníky sa budú tešiť „z voľných rúk“ pri prehrávaní hudby.

Zaujímavosťou je, že reproduktory možno pripojiť na internet k smart domácnosti cez tradičný káblový ethernetový kábel RJ45.

 

Zhodnotenie

Reproduktory Symfonisk od značiek Ikea a Sonos sú naozaj hodné svojich cien, prípadne môžeme uvažovať nad tým, že lacnejšia verzia dokonca o niekoľko desiatok eur podlieza svoju skutočnú trhovú hodnotu. Tieto audiozariadenia majú vskutku vynikajúci zvuk, modernú konektivitu, pôsobia veľmi odolne a fakt, že technika pochádza od Sonosu, je pre mnohých garantom kvality a spoľahlivosti. Za nás sa jedná o veľmi zaujímavé produkty a rozhodne odporúčame ich kúpu, ak nad ňou ešte stále špekulujete.

 

 

Čítajte aj ďalšie podobné články:

Urobte si súkromnú diskotéku so Samsung Party audio

Zlé časy končia a zábava môže začať

Povýšte svoju párty na novú úroveň. Tri novinky postavia na nohy aj tanečné drevo. Samsung predstavuje audio novinku vo svojom portfóliu, ktorá je určená pre domácu zábavu – Samsung Party Audio. Stojanový reproduktor poskytuje okrem perfektného zvukového zážitku aj svetelnú hudbu a oživí tak každý priestor. V ponuke sú dva modely – T50 a T70, […]

28. mája 2020

Bose najnovšie umožňuje zapojiť do rozvodu hudby v byte aj bezdrôtové reproduktory SoundLink

Prenosné Bluetooth reproduktory Bose Revolve, Revolve +, Color a Micro možno teraz po novom využiť pri rozvode hudby v dome alebo v byte, pomocou šikovných audiosystémov Bose Home Speaker. Túto možnosť umožňuje nová verzia aplikácie Bose Music.

13. februára 2020
TEST

Test Sony SRS-XB30: Veľký umelec v malom tele

Bluetooth reproduktor Sony SRS-XB30 s funkciou ExtraBASS si nás vedel získať mimoriadnym zvukom a enormne dlhou výdržou na batériu. Doplnkový efekt „párty osvetlenia“ je pútavý, najviac však oceníte jeho zvuk a funkčnosť.   Prečo si kupovať reproduktor od renomovanej značky za 80 eur, keď dnes na internete nájdete podobne veľké a údajne technicky rovnako zdatné alternatívy […]

10. mája 2018

Zakrivený soundbar má už aj LG, dá sa prepojiť aj s mobilom

Značka LG Electronics do svojho produktového portfólia zavádza celkom nový soundbar so zakriveným dizajnom. Podobá sa na ten, ktorý už pred časom predstavil Samsung v rámci svojej snahy o zaradenie sa medzi výrobcov prémiovej audiotechniky. Zakrivený soundbar od LG sa dá prepojiť aj s mobilným telefónom a výrobca ho predstavuje v štýlovej bielej farbe.   […]

1. septembra 2015

Nové Samsungy majú skvelé slúchadlá, pozrite sa prečo

  Smartfóny Samsung Galaxy S6 a S6 edge sú špičkové zariadenia, ktoré nedávajú priestor na veľkú kritiku. Sú nielen odolné, technicky vyspelé a vyladené do detailov, ale majú od nás aj jedno ďalšie malé plus. Sú to slúchadlá, ktoré sú pozitívnym prekvapením snáď pre každého, kto ich dostane do rúk.   Hneď úvodom je dobré […]

19. apríla 2015

Najnovšie

Jednoduché párovanie

Takto prepojíte slúchadlá Huawei FreeBuds Pro s akýmkoľvek smartfónom za pár sekúnd

Prémiové bezdrôtové slúchadlá Huawei FreeBuds Pro môžete prepojiť s akýmkoľvek smartfónom alebo tabletom bez ohľadu na to, či má operačný systém iOS alebo Android. Proces párovania je v oboch prípadoch jednoduchý.

24. novembra 2020

Logitech G predstavuje svoju doposiaľ najľahšiu bezdrôtovú hráčsku myš pre e-šport

Myš PRO X SUPERLIGHT

Myš Logitech G PRO X Superlight, navrhnutá v spolupráci s profesionálnymi e-športovcami, má špičkovou bezdrôtovú technológiu LIGHTSPEED, ultra presný senzor HERO 25K a váži len necelých 63 gramov

19. novembra 2020

Myš Logitech G PRO X Superlight, navrhnutá v spolupráci s profesionálnymi e-športovcami, má špičkovou bezdrôtovú technológiu LIGHTSPEED, ultra presný senzor HERO 25K a váži len necelých 63 gramov

Logitech G predstavila najľahšiu bezdrôtovú hráčsku myš pre e-šport

Logitech G predstavuje doposiaľ najľahšiu bezdrôtovú e-sport hráčsku myš Logitech G PRO X SUPERLIGHT. Táto myš s bezdrôtovou technológiou LIGHTSPEED, senzorom HERO 25K a dokonale prepracovanou mechanickou konštrukciou sa pre svetových elitných profesionálnych e-športovcov rýchlo stáva novým štandardom.

18. novembra 2020

Kamera na každú akciu

Niceboy VEGA X Lite

VEGA X Lite je univerzálna akčná kamera, s ktorou si užijete nielen športy, ale zaznamenáte aj jazdu autom a môžete použiť ako webkameru. Má dobré rozlíšenie videozáznamu aj fotografií a jej ovládanie je také jednoduché, že ho zvládne aj úplný začiatočník. Jej miniatúrne rozmery z nej navyše robia partnera na akúkoľvek akciu. Na našom trhu patrí k cenovo najdostupnejším akčným kamerám.

18. novembra 2020

Práca, výučba aj zábava sa po celom svete presúvajú do domácností

Samsung uvedie na trh nové elegantné Smart Monitory

Univerzálne, cenovo dostupné monitory pre domácu prácu, výučbu aj zábavu budú na slovenskom trhu dostupné v limitovanom množstve od decembra.

 

18. novembra 2020

Kyocera uvádza ekologickú tlačiareň novej generácie

Vyšší výkon a väčšia bezpečnosť

Kyocera Document Solutions Europe, popredný dodávateľ tlačiarní a kancelárskych riešení, oznamuje uvedenie svojho najnovšieho zariadenia, čiernobielej tlačiarne formátu A3, ktorá prináša vyšší výkon, väčšiu bezpečnosť a vysokú kvalitu tlače pri zachovaní šetrnosti k životnému prostrediu.

13. novembra 2020

Chcete uspieť so svojou aplikáciou na čínskom trhu? Huawei vám to uľahčí

Spoločnosť Huawei predstavila v pondelok na online tlačovej konferencii svoj zámer pomáhať globálnym vývojárom uspieť na lukratívnom čínskom trhu s aplikáciami. Nová séria aktivít spoločnosti Huawei zahŕňa politické poradenstvo, lokalizáciu produktu, akvizíciu a monetizáciu. To všetko s jediným cieľom: prekonať bariéry vstupu na čínsky mobilný trh.

13. novembra 2020

Mimoriadne výkonný, mimoriadne prenosný:

Bang & Olufsen vydáva nový New Beolit 20

Spoločnosť Bang & Olufsen uviedla na trh nový model výkonného a prenosného Bluetooth reproduktora Beolit pre rok 2020, ktorého korene siahajú až do roku 1939. Nový model Beolit 20 si zachováva svoj typický zvukový prejav, je zasadený do atraktívneho a ľahko prenosného puzdra, ale s výrazne vylepšenou výdržou batérie, integrovanou funkciou bezdrôtového Qi nabíjania na jeho […]

12. novembra 2020

Predstavenie zbrusu novej hernej značky SureFire

SureFire – úplne nová gamingová značka

SureFire je úplne nová gamingová značka, vlastnená spoločnosťou Verbatim GmbH, ktorá je špeciálne navrhnutá pre milovníkov hier na PC a konzolách *. Prvými predstavenými produkty, sú herné disky SureFire Gaming HDD GX3 a Gaming SSD SureFire GX3 a do konca roka plánujeme uvedenie ďalších viac ako 20 herných produktov.

11. novembra 2020

Stabilné spojenie, kvalitný zvuk

Niceboy HIVE Pins (TWS)

So slúchadlami HIVE Pins máte vďaka Bluetooth 5.0 zaručený kvalitný prenos zvuku. Priamo na slúchadlách nájdete ovládanie hudby, na rovnakom mieste môžete aj jednoduchým dotykom prijímať telefónne hovory. Krytie IPX4 slúchadlám zaručuje bezpečné používanie v daždi a vďaka trom veľkostiam nadstavcov padnú do každého ucha.

10. novembra 2020

Odporúčané

TEST

TEST/RECENZIA

Zakrivený monitor je nový ideál: AOC C27G2ZU (redakčný test)

Zakrivené monitory sú stále o niečo drahšie, no okrem výnimočnej estetiky majú aj doplnkové funkcie, ktoré využijete každý deň. A to aj vtedy, ak nie ste hráč či fanúšik filmového sci-fi.

25. novembra 2020

Na prvý dotyk si vás získa kvalitným spracovaním

Recenzia: Niceboy RAZE 3 Titan

Titani boli starogrécki synovia a dcéry Urana a Gaie, najstaršia generácia starogréckych bohov. Boli to násilnícki a škaredí obri. To je trochu v protiklade s menom Niceboy v preklade „pekný chlapec“. Reproduktor Niceboy RAZE 3 Titan nie je rozhodne škaredý. Skôr naopak. Na prvý dotyk si vás získa kvalitným spracovaním, ktoré vôbec nevyzerá lacno. Má […]

24. novembra 2020

Chirana Medical po spojení s IPM Group spúšťa produkciu pľúcnych ventilátor priamo v USA

Prelomový úspech slovenskej vedy!

Slovenská spoločnosť Chirana Medical vytvorila strategické partnerstvo s IPM Group a
začína vyrábať pľúcne ventilátory priamo v USA. Americké sídlo IPM Chirana je v Research Triangle Park v Severnej Karolíne. Ide o prelomový úspech spojenia vedy a financií.
Namiesto príchodu zahraničnej technológie na Slovensko expanduje slovenská technológia do sveta, a to hneď do USA.

19. novembra 2020
TEST

TEST/RECENZIA

Najlepšie True Wireless slúchadlá do 40 eur? Vyskúšajte Niceboy HIVE podsie

Aj lacnejšie slúchadlá môžu byť vynikajúce.

2. novembra 2020

Kedy ide o najlepšie kasína?

Najlepšie online kasína

Odvetvie online kasín v posledných desaťročiach výrazne vzrástlo a kasína s reálnymi peniazmi sú dnes hlavnou atrakciou hráčov, ktorí vyhľadávajú tento typ zábavy.

29. októbra 2020

Zbaľte si kanceláriu na cesty s tlačiarňou Canon PIXMA TR150 alebo verziou s batériou

Spoločnosť Canon Europe uvedie na trh dve výkonné, prenosné a odolné tlačiarne Canon PIXMA TR150 a PIXMA TR150 s batériou, ktoré sa popri mimoriadne kvalitnej tlači vyznačujú jednoduchosťou obsluhy. Oba kompaktné modely komunikujú bezdrôtovo cez Wi-Fi v pásmach 2,4 GHz a 5 GHz a je možné ich ovládať aj prostredníctvom smartfónu.

25. októbra 2020

Axis deň 2020 sa uskutoční offline i online a predstaví IP technológie (nielen) pre dobu covidovú

Každoročná konferencia spoločnosti Axis Communications sa tento rok uskutoční v utorok 6. októbra 2020 od 9:00 v priestoroch karlínskej Spojky v Prahe pod názvom Dnes a zajtra – Technológie pre každú dobu.  Záujemci z oboru sa môžu registrovať zdarma a zúčastniť sa akcie osobne alebo sledovať online prenos.

27. septembra 2020

Recenzia

Stará škola stále existuje, káblové slúchadlá Niceboy ORYX X300 sú poctivou nostalgiou

Slúchadlá Niceboy ORYX X300 patria medzi tie najlepšie vo svojej triede.

11. septembra 2020
TEST

Recenzia

Kovová klávesnica Niceboy Oryx K300X. Zabudnite na predsudky, toto je ideálny darček pre každého.

Už dlho sme sa na tak nepobavili pri písaní, ako práve počas testu tejto nezvyčajnej klávesnice.

11. septembra 2020
TEST

Recenzia

Absolútna špička. AOC G Line 2nd Gen (CU34G2X 34)

Úchvatný obraz je pri tejto cene samozrejmosť, no AOC zachádza oveľa ďalej a ponúka aj pokročilé funkcie pre náročných.

9. septembra 2020