Vyskúšali sme

Recenzia: Dizajnové reproduktory z IKEA Symfonisk sú v skutočnosti prémiová značka Sonos

Zvažujete kúpu reproduktorov z obchodného domu IKEA? Ak nie, mali by ste, pretože kvalita ich reprodukcie nás poriadne prekvapila.

RECENZIA
Autor
Dátum zverejnenia 16. februára 2020
Obsahuje nasledovné témy , , , , ,

IKEA, to je jeden obrovský rozmanitý svet, ktorý sa už dávno netýka iba švédskeho nábytku, ktorý si musíte skrutku po skrutke zložiť svojpomocne. Táto švédska spoločnosť si za desiatky rokov vybudovala pozíciu výborného výrobcu nábytku, doplnkov, kobercov, kuchynského zariadenia, produktov do exteriéru, ale aj ako dobrého reštauračného podniku, obchodu s potravinami a tiež smart produktov do domácnosti. Sortiment bezdrôtových nabíjacích staníc pre smartfóny či inteligentné svetlá doplnili reproduktory, ktoré nesú typický rukopis značky Ikea a jeden z nich dokonca vyzerá a funguje ako lampa. Ceny nie sú práve najnižšie, 99,90 € a 179,00 €.

Oplatí sa investovať takéto peniaze do techniky z predajne lacného nábytku? Áno, oplatí. Čítajte ďalej.

Symfonisk je celá séria produktov

Tie reproduktory stoja za to. Sú to v skutočnosti prezlečené audiozariadenia značky Sonos. Tento pôvod Ikea vôbec netají, štítok Sonos je priamo na reproduktoroch a aj na krabiciach.

Reproduktory z radu Symfonisk sú momentálne dva. Lacnejší z nich je iba reproduktor, druhý drahší plní aj funkciu dizajnovej lampy s tienidlom z ručne fúkaného skla. Ikea uvádza, že drobné variácie vo vzhľade týchto tienidiel im dodávajú jedinečný charakter, ale je potrebné povedať, že ich povrch je krásne pravidelný a homogénny, teda nečakajte výraznejšie „nedokonalosti“.

Samotné produkty majú obzvlášť kvalitné vyhotovenie – sú pevné, pôsobia veľmi odolne a použité materiály sú jednoducho úžasné na dotyk. Oba reproduktory sa dajú kúpiť v tmavom i bielom vyhotovení.

Okrem samotných reproduktorov by ste mali zvážiť aj nákup príslušenstva z modelovej série Symfonisk, napríklad diaľkový ovládač v diskovom vyhotovení alebo držiaky, do ktorých uchytíte reproduktor, ak ho chcete mať na stene. Môžete si z neho spraviť aj malú poličku.

Jednoúčelový reproduktor Symfonisk za necelých sto eur dokáže zaujať azda každého, kto už vie rozlíšiť kvalitné od menej kvalitných reproduktorov. Vyskúšať si ich môžete aj priamo v obchodnom dome, lenže tam je akustika odlišná od tej v domácnosti. Doma sme na kvalitu reprodukcie o niečo citlivejší, pretože na nás nepôsobia ruchy okolia. Aj v takomto uzatvorenom prostredí nás ale vedel Symfonisk milo prekvapiť.

Špeciálne chceme pripomenúť výborné podanie hlbokých tónov, ktoré nie sú na úkor reprodukcie stredných či vysokých zložiek hudby. Aj pri prehrávaní inštrumentálnej hudby v formáte flac je zvuk pôsobivo pohlcujúci a zdá sa, že do úzadia nie sú potlačené žiadne časti jeho počuteľného spektra.

 

Verzia s lampou je drahšia o asi osemdesiat eur, čo v nás povzbudzovalo očakávania na kvalitu reprodukcie. Je pravdou, že Symfonisk so svietidlom tieto očakávania nenaplnil jedine z toho dôvodu, že už aj kvalita reprodukcie lacnejšieho variantu bez lampy je vynikajúca. Rovnako vynikajúca je aj v prípade drahšieho produktu, ale predpokladaný rozdiel v kvalite nachádzame skôr v kvalite konštrukčného vyhotovenia a tiež vo funkčnosti, ktorá je obohatená o svietidlo.

Ak ste ale čakali, že toto osvetlenie budete môcť ovládať aplikáciou v mobile, sklameme vás. Svetlo sa dá iba vypnúť a zapnúť a iba pomocou otočného vypínača na boku lampy. Keby ste ale predsa len chceli mať diaľkovo ovládanú aj žiarovku, môžete si jednu takú smart-žiarovku zakúpiť tiež v Ikea, napríklad TRÅDFRI za 19,90 €.

 

Pripojenie reproduktorov prebieha prostredníctvom Wi-Fi siete a môžete pripojiť toľko zariadení, koľko len chcete. Tablety, počítače, smartfóny. Je potrebné nainštalovať si aplikáciu Sonos alebo Ikea Home. Priznáme sa, že prvú pol hodinku sme neboli schopní na reproduktory sa pripojiť. Skrátka aplikácia Sonosu nefungovala ako mala alebo sme niečo nenastavili ako sme mali, ale reproduktory apka nevedela nájsť. Nápomocný nebol ani veľmi stručný návod na použitie, ktorý výrobca pribalil do krabice. Nakoniec sa však pripojenie vydarilo, s Android telefónom Samsung Galaxy S8+ napokon reproduktory fungovali spoľahlivo.

Aplikácia od značky Sonos umožňuje pomerne rozsiahlu kompatibilitu so streamovacími službami, takže najmä mladšie ročníky sa budú tešiť „z voľných rúk“ pri prehrávaní hudby.

Zaujímavosťou je, že reproduktory možno pripojiť na internet k smart domácnosti cez tradičný káblový ethernetový kábel RJ45.

 

Zhodnotenie

Reproduktory Symfonisk od značiek Ikea a Sonos sú naozaj hodné svojich cien, prípadne môžeme uvažovať nad tým, že lacnejšia verzia dokonca o niekoľko desiatok eur podlieza svoju skutočnú trhovú hodnotu. Tieto audiozariadenia majú vskutku vynikajúci zvuk, modernú konektivitu, pôsobia veľmi odolne a fakt, že technika pochádza od Sonosu, je pre mnohých garantom kvality a spoľahlivosti. Za nás sa jedná o veľmi zaujímavé produkty a rozhodne odporúčame ich kúpu, ak nad ňou ešte stále špekulujete.

 

 

Čítajte aj ďalšie podobné články:

Urobte si súkromnú diskotéku so Samsung Party audio

Zlé časy končia a zábava môže začať

Povýšte svoju párty na novú úroveň. Tri novinky postavia na nohy aj tanečné drevo. Samsung predstavuje audio novinku vo svojom portfóliu, ktorá je určená pre domácu zábavu – Samsung Party Audio. Stojanový reproduktor poskytuje okrem perfektného zvukového zážitku aj svetelnú hudbu a oživí tak každý priestor. V ponuke sú dva modely – T50 a T70, […]

28. mája 2020

Bose najnovšie umožňuje zapojiť do rozvodu hudby v byte aj bezdrôtové reproduktory SoundLink

Prenosné Bluetooth reproduktory Bose Revolve, Revolve +, Color a Micro možno teraz po novom využiť pri rozvode hudby v dome alebo v byte, pomocou šikovných audiosystémov Bose Home Speaker. Túto možnosť umožňuje nová verzia aplikácie Bose Music.

13. februára 2020
TEST

Test Sony SRS-XB30: Veľký umelec v malom tele

Bluetooth reproduktor Sony SRS-XB30 s funkciou ExtraBASS si nás vedel získať mimoriadnym zvukom a enormne dlhou výdržou na batériu. Doplnkový efekt „párty osvetlenia“ je pútavý, najviac však oceníte jeho zvuk a funkčnosť.   Prečo si kupovať reproduktor od renomovanej značky za 80 eur, keď dnes na internete nájdete podobne veľké a údajne technicky rovnako zdatné alternatívy […]

10. mája 2018

Zakrivený soundbar má už aj LG, dá sa prepojiť aj s mobilom

Značka LG Electronics do svojho produktového portfólia zavádza celkom nový soundbar so zakriveným dizajnom. Podobá sa na ten, ktorý už pred časom predstavil Samsung v rámci svojej snahy o zaradenie sa medzi výrobcov prémiovej audiotechniky. Zakrivený soundbar od LG sa dá prepojiť aj s mobilným telefónom a výrobca ho predstavuje v štýlovej bielej farbe.   […]

1. septembra 2015

Nové Samsungy majú skvelé slúchadlá, pozrite sa prečo

  Smartfóny Samsung Galaxy S6 a S6 edge sú špičkové zariadenia, ktoré nedávajú priestor na veľkú kritiku. Sú nielen odolné, technicky vyspelé a vyladené do detailov, ale majú od nás aj jedno ďalšie malé plus. Sú to slúchadlá, ktoré sú pozitívnym prekvapením snáď pre každého, kto ich dostane do rúk.   Hneď úvodom je dobré […]

19. apríla 2015

Najnovšie

Pestrofarebný výkonný smartfón pre mladých za dostupnú cenu

Samsung Galaxy S20 FE

Trojitý fotoaparát profesionálnej triedy, nové farebné varianty a špičkové funkcie, to všetko za 649 Eur.

24. septembra 2020

Zyxel Networks ponúka najširšie portfólio prístupových bodov WiFi 6 pre malé a stredne veľké organizácie

Zavedenie nového štandardu

Spoločnosť Zyxel rozširuje svoje portfólio prístupových bodov štandardu WiFi 6 o ďalšie dva modely. Trvale vysoký výkon a rýchle pripojenie na základe tohoto štandardu je tak teraz užívateľom k dispozícii vo všetkých prenosových pásmach

22. septembra 2020

VDSL modem s podporou technológie OneMesh

TP-Link Archer VR400

Spoločnosť TP-Link, popredný svetový dodávateľ sieťových produktov, predstavuje na trhu nový bezdrôtový VDSL/ADSL modem a router Archer VR400 V3 s podporou štandardu AC1200, ktorý ponúka rýchlu Wi-Fi so slušným dosahom aj vďaka Beamformingu.

22. septembra 2020

Fotografuje tvoja mama vertikálne ? Ak áno, je trendy.

Vertikálne videá sú stále populárnejšie, Samsung podporuje tento trend s otočným televízorom The Sero

Poldruha miliardy užívateľov po celom svete používa sociálnu sieť TikTok, ktorá je založená na krátkych vtipných videách natočených vertikálne. Trend natáčania mobilom na výšku je zjavný aj na ďalších sociálnych sieťach a všetci sa mu postupne prispôsobujú. Napokon, podľa aktuálneho Social Media Trends Reportu českej spoločnosti Socialbakers napríklad na Facebooku, kde je stále 70 percent videí zverejňovaných v horizontálnej polohe, boli kratšie videá do 30 sekúnd dosledované skôr v okamihu, keď boli vertikálne. Samsung tomuto trendu vychádza v ústrety špeciálnym otočným televízorom The Sero, ktorý je na slovenskom trhu dostupný za odporúčanú cenu 1599 Eur.

17. septembra 2020

Ponúkajú odmeny v celkovej výške 8000 €.

1. Tatranský hackathon

Ministerstvo dopravy a výstavby SR a (f)ITcubator pozývajú programátorov i študentov programovania na kreatívny hackaton. 

17. septembra 2020

SteelSeries Arctis 9 s duálnym bezdrôtovým pripojením

Nový model rozširuje oceňovanú radu Arctis

Spoločnosť SteelSeries, popredný svetový výrobca herných a esportových periférií, uvádza na trh headset Arctis 9. Nový model rozširuje hojne oceňovanú radu Arctis a prináša kvalitný zvukový výkon a duálne bezdrôtové pripojenie na počítače a konzoly PlayStation.

15. septembra 2020

8K OLED televízory LG prinášajú úžasný herný zážitok súčasnosti

Na najväčších OLED televízoroch LG si teraz s novým radom grafických kariet NVIDIA GeForce RTX 30 zahráte v reálnom rozlíšení 8K

15. septembra 2020

Nové partnerstvo spoločností Zyxel a ATEN

Riešenie zrodené zo silného partnerstva

Režim Networked AV vo vybraných prepínačoch Zyxel našim obchodným partnerom otvára dvere k väčšej škálovateľnosti a jednoduchšej inštalácii a dokonale sa hodí napríklad pre športoviská, video steny, reštaurácie a riadiace centrá.

15. septembra 2020

Alfanumerická klávesnica pre jednoduché a bezpečné odomykanie jednotky

Kingston Digital uvádza na trh 128GB verziu šifrovaného USB flash disku

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, ohlasuje dostupnosť 128GB verzia svojho šifrovaného USB flash disku DataTraveler® 2000.

14. septembra 2020

Nová akčná kamera VEGA X

Reálny obraz. Vo dne i v noci.

Niceboy prichádza s akčnou kamerou VEGA X s reálnym rozlíšením – pri 4K zvládne 30 snímok za sekundu a môžete s ňou natáčať v noci aj pod vodou.
Ostrý obraz získate vďaka 7G objektívu a pokročilej stabilizácii. Záznam si potom môžete prehrať s pomocou Wi-Fi, a to aj spomalene alebo, naopak, vďaka funkcii časozberu zrýchlene.

10. septembra 2020

Odporúčané

Recenzia

Stará škola stále existuje, káblové slúchadlá Niceboy ORYX X300 sú poctivou nostalgiou

Slúchadlá Niceboy ORYX X300 patria medzi tie najlepšie vo svojej triede.

11. septembra 2020
TEST

Recenzia

Kovová klávesnica Niceboy Oryx K300X. Zabudnite na predsudky, toto je ideálny darček pre každého.

Už dlho sme sa na tak nepobavili pri písaní, ako práve počas testu tejto nezvyčajnej klávesnice.

11. septembra 2020
TEST

Recenzia

Absolútna špička. AOC G Line 2nd Gen (CU34G2X 34)

Úchvatný obraz je pri tejto cene samozrejmosť, no AOC zachádza oveľa ďalej a ponúka aj pokročilé funkcie pre náročných.

9. septembra 2020

Práca z domova ako nový štandard?

Pripravme sa na budúcnosť, možno budúcnosť práce

Čo nám chystá tohtoročná jeseň? To je zatiaľ vo hviezdach, ale vzhľadom k aktuálnemu vývoju sa zdá, že nás pandémia koronavírusu len tak neopustí. Dúfajme, že nás to nezasiahne viac, než len opäť povinnými rúškami a tlakom na pobyt čo najväčšieho počtu zamestnancov v domácej kancelárii.

1. septembra 2020

Recenzia: ROG Zephyrus Duo 15 (GX550L)

Vždy nás poteší keď sa nájde niekto odvážny a prinesie niečo nové a inovatívne. Notebookmi s dvomi displejmi sme tu už mali pred rokmi. Ak sa nemýlim prvá s týmto konceptom prišla asi pred 10 rokmi Toshiba a asi pred rokom predstavil takýto kancelársky notebook aj Asus. Ale až ASUS dokázal vytvoriť niečo, čo dvom displejom dáva skutočný zmysel […]

28. augusta 2020

Terabajtové SSD do vrecka? Ostatne prečo nie?

Recenzia: ADATA SE760

Doba sa mení a tradičné disky s rotačnou platňou nahrádzajú aj u externých USB diskov elektronické SSD. Je to praktickejšie, čiastočne aj bezpečnejšie a najmä menšie a ľahšie.

27. augusta 2020

Palec hore ASUS !

Recenzia: ROG Zephyrus G14

ROG Zephyrus G14 spĺňa na jednotku požiadavku na univerzálny pracovný a zároveň hráčsky notebook za veľmi dobrú cenu.

10. augusta 2020
TEST

Redakčný test

Recenzia Philips 272B: Zlatý štandard so svetelným senzorom

Vzhľad monitora obyčajne nie je tak dôležitý ako jeho obraz, ale keď je už obraz špičkový, môže sa výrobca sústrediť aj na estetiku – a tento Philips je krásne funkčný kus modernej techniky!

31. júla 2020

Značka Niceboy predstavuje bezdrôtový reproduktor Niceboy RAZE 3 Guru

Niceboy rozohrá leto s novým bezdrôtovým reproduktorom RAZE 3 Guru

Ide o štýlový reproduktor vhodný do interiéru aj exteriéru, ktorý v malom tele skrýva veľké prednosti. Má výkon 24 W, 360° zvuk, výdrž až 10 hodín a unikátny Magic Button pre hutný basový zvuk. Prehrávať môžete cez bluetooth, USB alebo AUX. Oceníte aj to, že si cez neho môžete vybaviť volanie alebo dobiť telefón. Výhodou […]

31. júla 2020

Fotosúťaž pre amatérov Huawei Next Image je v plnom prúde

Tipy, ako zachytiť pôsobivú fotku a vyhrať 10 000 dolárov

Aktuálny ročník fotosúťaže Huawei Next Image práve prebieha. Minulý rok putovalo niekoľko cien vrátane hlavnej výhry do susedného Česka. Motivácia je aj tento rok veľká, na víťaza čaká 10-tisíc dolárov, zabojovať môžete aj o množstvo hodnotných cien. Prinášame niekoľko tipov, ako zhotoviť fotku, ktorá očarí porotu. Kúzlo kontrastu Rôznorodosť je skvelým zdrojom inšpirácie. Z hľadiska […]

10. júla 2020