Vyskúšali sme

Recenzia: Dizajnové reproduktory z IKEA Symfonisk sú v skutočnosti prémiová značka Sonos

Zvažujete kúpu reproduktorov z obchodného domu IKEA? Ak nie, mali by ste, pretože kvalita ich reprodukcie nás poriadne prekvapila.

RECENZIA
Autor
Dátum zverejnenia 16. februára 2020
Obsahuje nasledovné témy , , , , ,

IKEA, to je jeden obrovský rozmanitý svet, ktorý sa už dávno netýka iba švédskeho nábytku, ktorý si musíte skrutku po skrutke zložiť svojpomocne. Táto švédska spoločnosť si za desiatky rokov vybudovala pozíciu výborného výrobcu nábytku, doplnkov, kobercov, kuchynského zariadenia, produktov do exteriéru, ale aj ako dobrého reštauračného podniku, obchodu s potravinami a tiež smart produktov do domácnosti. Sortiment bezdrôtových nabíjacích staníc pre smartfóny či inteligentné svetlá doplnili reproduktory, ktoré nesú typický rukopis značky Ikea a jeden z nich dokonca vyzerá a funguje ako lampa. Ceny nie sú práve najnižšie, 99,90 € a 179,00 €.

Oplatí sa investovať takéto peniaze do techniky z predajne lacného nábytku? Áno, oplatí. Čítajte ďalej.

Symfonisk je celá séria produktov

Tie reproduktory stoja za to. Sú to v skutočnosti prezlečené audiozariadenia značky Sonos. Tento pôvod Ikea vôbec netají, štítok Sonos je priamo na reproduktoroch a aj na krabiciach.

Reproduktory z radu Symfonisk sú momentálne dva. Lacnejší z nich je iba reproduktor, druhý drahší plní aj funkciu dizajnovej lampy s tienidlom z ručne fúkaného skla. Ikea uvádza, že drobné variácie vo vzhľade týchto tienidiel im dodávajú jedinečný charakter, ale je potrebné povedať, že ich povrch je krásne pravidelný a homogénny, teda nečakajte výraznejšie „nedokonalosti“.

Samotné produkty majú obzvlášť kvalitné vyhotovenie – sú pevné, pôsobia veľmi odolne a použité materiály sú jednoducho úžasné na dotyk. Oba reproduktory sa dajú kúpiť v tmavom i bielom vyhotovení.

Okrem samotných reproduktorov by ste mali zvážiť aj nákup príslušenstva z modelovej série Symfonisk, napríklad diaľkový ovládač v diskovom vyhotovení alebo držiaky, do ktorých uchytíte reproduktor, ak ho chcete mať na stene. Môžete si z neho spraviť aj malú poličku.

Jednoúčelový reproduktor Symfonisk za necelých sto eur dokáže zaujať azda každého, kto už vie rozlíšiť kvalitné od menej kvalitných reproduktorov. Vyskúšať si ich môžete aj priamo v obchodnom dome, lenže tam je akustika odlišná od tej v domácnosti. Doma sme na kvalitu reprodukcie o niečo citlivejší, pretože na nás nepôsobia ruchy okolia. Aj v takomto uzatvorenom prostredí nás ale vedel Symfonisk milo prekvapiť.

Špeciálne chceme pripomenúť výborné podanie hlbokých tónov, ktoré nie sú na úkor reprodukcie stredných či vysokých zložiek hudby. Aj pri prehrávaní inštrumentálnej hudby v formáte flac je zvuk pôsobivo pohlcujúci a zdá sa, že do úzadia nie sú potlačené žiadne časti jeho počuteľného spektra.

 

Verzia s lampou je drahšia o asi osemdesiat eur, čo v nás povzbudzovalo očakávania na kvalitu reprodukcie. Je pravdou, že Symfonisk so svietidlom tieto očakávania nenaplnil jedine z toho dôvodu, že už aj kvalita reprodukcie lacnejšieho variantu bez lampy je vynikajúca. Rovnako vynikajúca je aj v prípade drahšieho produktu, ale predpokladaný rozdiel v kvalite nachádzame skôr v kvalite konštrukčného vyhotovenia a tiež vo funkčnosti, ktorá je obohatená o svietidlo.

Ak ste ale čakali, že toto osvetlenie budete môcť ovládať aplikáciou v mobile, sklameme vás. Svetlo sa dá iba vypnúť a zapnúť a iba pomocou otočného vypínača na boku lampy. Keby ste ale predsa len chceli mať diaľkovo ovládanú aj žiarovku, môžete si jednu takú smart-žiarovku zakúpiť tiež v Ikea, napríklad TRÅDFRI za 19,90 €.

 

Pripojenie reproduktorov prebieha prostredníctvom Wi-Fi siete a môžete pripojiť toľko zariadení, koľko len chcete. Tablety, počítače, smartfóny. Je potrebné nainštalovať si aplikáciu Sonos alebo Ikea Home. Priznáme sa, že prvú pol hodinku sme neboli schopní na reproduktory sa pripojiť. Skrátka aplikácia Sonosu nefungovala ako mala alebo sme niečo nenastavili ako sme mali, ale reproduktory apka nevedela nájsť. Nápomocný nebol ani veľmi stručný návod na použitie, ktorý výrobca pribalil do krabice. Nakoniec sa však pripojenie vydarilo, s Android telefónom Samsung Galaxy S8+ napokon reproduktory fungovali spoľahlivo.

Aplikácia od značky Sonos umožňuje pomerne rozsiahlu kompatibilitu so streamovacími službami, takže najmä mladšie ročníky sa budú tešiť „z voľných rúk“ pri prehrávaní hudby.

Zaujímavosťou je, že reproduktory možno pripojiť na internet k smart domácnosti cez tradičný káblový ethernetový kábel RJ45.

 

Zhodnotenie

Reproduktory Symfonisk od značiek Ikea a Sonos sú naozaj hodné svojich cien, prípadne môžeme uvažovať nad tým, že lacnejšia verzia dokonca o niekoľko desiatok eur podlieza svoju skutočnú trhovú hodnotu. Tieto audiozariadenia majú vskutku vynikajúci zvuk, modernú konektivitu, pôsobia veľmi odolne a fakt, že technika pochádza od Sonosu, je pre mnohých garantom kvality a spoľahlivosti. Za nás sa jedná o veľmi zaujímavé produkty a rozhodne odporúčame ich kúpu, ak nad ňou ešte stále špekulujete.

 

 

Čítajte aj ďalšie podobné články:

Urobte si súkromnú diskotéku so Samsung Party audio

Zlé časy končia a zábava môže začať

Povýšte svoju párty na novú úroveň. Tri novinky postavia na nohy aj tanečné drevo. Samsung predstavuje audio novinku vo svojom portfóliu, ktorá je určená pre domácu zábavu – Samsung Party Audio. Stojanový reproduktor poskytuje okrem perfektného zvukového zážitku aj svetelnú hudbu a oživí tak každý priestor. V ponuke sú dva modely – T50 a T70, […]

28. mája 2020

Bose najnovšie umožňuje zapojiť do rozvodu hudby v byte aj bezdrôtové reproduktory SoundLink

Prenosné Bluetooth reproduktory Bose Revolve, Revolve +, Color a Micro možno teraz po novom využiť pri rozvode hudby v dome alebo v byte, pomocou šikovných audiosystémov Bose Home Speaker. Túto možnosť umožňuje nová verzia aplikácie Bose Music.

13. februára 2020
TEST

Test Sony SRS-XB30: Veľký umelec v malom tele

Bluetooth reproduktor Sony SRS-XB30 s funkciou ExtraBASS si nás vedel získať mimoriadnym zvukom a enormne dlhou výdržou na batériu. Doplnkový efekt „párty osvetlenia“ je pútavý, najviac však oceníte jeho zvuk a funkčnosť.   Prečo si kupovať reproduktor od renomovanej značky za 80 eur, keď dnes na internete nájdete podobne veľké a údajne technicky rovnako zdatné alternatívy […]

10. mája 2018

Zakrivený soundbar má už aj LG, dá sa prepojiť aj s mobilom

Značka LG Electronics do svojho produktového portfólia zavádza celkom nový soundbar so zakriveným dizajnom. Podobá sa na ten, ktorý už pred časom predstavil Samsung v rámci svojej snahy o zaradenie sa medzi výrobcov prémiovej audiotechniky. Zakrivený soundbar od LG sa dá prepojiť aj s mobilným telefónom a výrobca ho predstavuje v štýlovej bielej farbe.   […]

1. septembra 2015

Nové Samsungy majú skvelé slúchadlá, pozrite sa prečo

  Smartfóny Samsung Galaxy S6 a S6 edge sú špičkové zariadenia, ktoré nedávajú priestor na veľkú kritiku. Sú nielen odolné, technicky vyspelé a vyladené do detailov, ale majú od nás aj jedno ďalšie malé plus. Sú to slúchadlá, ktoré sú pozitívnym prekvapením snáď pre každého, kto ich dostane do rúk.   Hneď úvodom je dobré […]

19. apríla 2015

Najnovšie

Globálna značka elektroniky LAMAX rozširuje svoje portfólio o prenosný Bluetooth reproduktor LAMAX Sounder2, model tvaru nápojovej plechovky s obrovským výkonom.

Designová plechovka čo prekvapí

LAMAX Electronics (LAMAX), úspešný výrobca audiovizuálnej elektroniky, prichádza na trh s modelom LAMAX Sounder2. Ide o ďalší zo série prenosných Bluetooth reproduktorov, ktorými je značka preslávená. I tento reprák sa opäť prezentuje vo vlajkových farbách svojej značky, teda tyrkysovej a čiernej. O bezchybný bezdrôtový prenos hudby sa stará technológia Bluetooth 5.0. LAMAX Sounder2 – reprák […]

2. júla 2020

Rakúske centrum pre seniorov dostalo 5G robotického pomocníka, návštevníkom bude merať teplotu

Nový zamestnanec, ktorý nikdy nefrfle na množstvo práce

Rakúsky operátor LIWEST, spoločnosti Linz AG a Huawei uviedli do prevádzky prvého 5G robota v centre pre seniorov Spallerhof. Hlavnou úlohou robotizovaného pomocníka bude merať telesnú teplotu návštevníkom zariadenia. Cieľom prelomovej novinky je efektívne bojovať proti ochoreniu COVID-19.

1. júla 2020

Nájsť si na trhu svoje miesto a dobrých zákazníkov je aj napriek výhodám internetu dnes umenie.

Spoznajte najlepšie ingrediencie úspechu

Rozbiehate biznis? Rozhodli ste sa postaviť na vlastné nohy a založiť firmu? V tom prípade budete potrebovať k úspechu šťastie a trocha odvahy. Samozrejme, nezaobídete sa ani bez špeciálnych doplnkov a dobrej reklamy.

30. júna 2020

Ak chcete dostať obchod do rovnováhy, nemali by ste podceniť výber obchodnej váhy

Presnosť, rovná sa spokojnosť

Kríza sa postarala o to, aby sme šetrili na každom jednom mieste a ešte viac, ako sme boli možno doteraz zvyknutí. No a práve v podnikaní by vám s úsporou mohli pomôcť spoľahlivé a presné obchodné váhy. Ide dnes už o moderné a technologicky vyspelé zariadenia, ktoré sa za vás postarajú o celý proces váženia.

29. júna 2020

Výhody sublimácie

Presvedčte sa o výhodách termolisov a sublimačnej technológie

Rozhodli ste sa pre originálny darček, alebo potrebujete kvalitný reklamný predmet do firmy? Možností, ako sa k takýmto doplnkom dostať je niekoľko. Môžete si zaplatiť za tlač v profesionálnej reklamnej agentúre, alebo si vytvoriť sofistikovaný prezent svojpomocne.

29. júna 2020

Čo robiť, ak sa toner z kazety dostane von?

Ak ste používateľom laserovej tlačiarne, s najväčšou pravdepodobnosťou ste sa stretli alebo sa stretnete s problémom, ako je rozliaty toner a zložitý spôsob čistenia povrchu rozliateho tonera. V týchto prípadoch je hlavnou vecou zabrániť tomu, aby vaše pľúca vdýchli tento prášok a podnikli ste čím skôr príslušné opatrenia na jeho odstránenie.

29. júna 2020

Doplnky, ktorými si vylepšíte a ochránite svoje auto

Viete čo je chiptuning ?

Pre mnohých predstavuje ich vozidlo najcennejšiu vec na svete. Snažia sa pre jeho dokonalosť urobiť všetko. Ochrániť ho a vyladiť do posledného detailu. A ak k takýmto šťastlivcom patríte aj vy, máme pre vás doplnky, vďaka ktorým bude vaše auto „ako zo škatuľky“.

29. júna 2020

Prinášame vám niekoľko tipov ako bezpečne vaše fotografie uložiť

Na fotografiách záleží

Keď sa niekoho spýtate, aký majetok by zachránil zo svojho horiaceho domu, jednou z najčastejších odpovedí je – fotoalbum, počítač alebo nejaké úložné zariadenia s osobnými dátami. Je to dokonca častejšia odpoveď, ako uchrániť cenné šperky. Fotografie zachytávajú dôležité spomienky našich životov. Narodeniny, svadby, rodinné výlety, sú naším osobným príbehom, časovou osou našich životov, plná […]

29. júna 2020

Zlepšia edukatívne hračky našu budúcnosť?

Hra – budúcnosť vzdelávania

Deti sa učia hrou a vývojové edukatívne hračky podporujú rozvoj potrebných zručností, ako je kreativita, tvorivé myslenie a riešenie problémov. Či sa vám to páči alebo nie, hračky, ktoré vyberáme pre naše deti, môžu teda ovplyvniť ich vývoj.

29. júna 2020

Aké výhody vám prinesie certifikácia výrobkov alebo služieb?

Ako získať certifikát ISO

Certifikácia služieb sa stáva každým rokom čoraz obľúbenejšou. Dôvodom je rastúca konkurencia medzi podnikateľmi, ktorí sú účastníkmi tohto segmentu trhu. Dokument o zhode s najvyššou kvalitou predsa pomáha podnikom potvrdiť vysokú úroveň svojich služieb a prilákať k nim maximálny počet zákazníkov.

29. júna 2020

Odporúčané

Tipy na pripojenie na cestách

Pripojenie na prázdniny pre každého

Poďme si ukázať pár tipov, ako na to.

2. júla 2020
TEST

Redakčný test

Recenzia Philips E Line 32″ CurvedDisplay (328E)

Ohromujúci zakrivený Ultra HD monitor za cenu lacného notebooku? Philips má produkt, ktorý poteší nielen hráčov.

28. júna 2020

Samsung predstavuje Terrace, nový vonkajší televízor a soundbar pre umiestnenie na záhradu či terasu

Domáca zábava na čerstvom vzduchu:

Nový televízor Terrace ponúka skvelý obraz v rozlíšení 4K, technológiu QLED, inteligentné funkcie a odolnú konštrukciu s vode odolnou certifikáciou IP55.

22. mája 2020

Spoločnosť Nikon pripravila výhodný set pre vlogerov

Kvalitný set pre vlogerov

Spoločnosť Nikon predstavila základnú súpravu pre vlogerov, ktorá poskytuje všetko, čo je potrebné na tvorbu pútavých video blogov.

28. apríla 2020
TEST

Žiadne káble, žiadne starosti

Test slúchadiel Niceboy HIVE 2 joy: Aj na hry, aj na tréning (recenzia, hodnotenie, cena)

Ľahká skladacia konštrukcia, umelá koža a skvelý zvuk za pár desiatok eur. Niceboy HIVE 2 joy sú príjemným prekvapením aj pre technologického novinára.

17. apríla 2020
TEST

True Wireless s enormnou výdržou

Niceboy HIVE pods 2? Nie je dôvod na obavy, oplatia sa (recenzia, test a hodnotenie)

Prečo získali slúchadlá Niceboy HIVE pods 2 ocenenie TIP REDAKCIE? Čítajte v našom teste.

15. apríla 2020

Casio EQB-1000D-1AER sú pánske hodinky športového výzoru v ultratenkom puzdre

Casio EQB-1000D-1AER

Medzi najdôležitejšie výhody bezpochyby patrí možnosť synchronizácie hodiniek s chytrým telefónom skrze technológiu Bluetooth.

1. apríla 2020

Canon aj tento rok pozýva študentov do francúzskeho mesta Perpignan na Visa pour l`image – významný festival so zameraním na dokumentárnu fotografiu

Jedinečná možnosť pre budúcich dokumentaristov

Spoločnosť Canon vyberie 210 študentov z celej Európy a poskytne im príležitosť rozvíjať ich zručnosti v oblasti fotografie za prítomnosti lídrov v tomto priemysle počas festivalu Visa pour l’Image, ktorý sa aj tento rok bude konať v meste Perpignan na prelome mesiacov august a september – 30.8. – 5.9.2020.

18. marca 2020
TEST

TEST/RECENZIA

Najlepšie True Wireless slúchadlá do 40 eur? Vyskúšajte Niceboy HIVE podsie

Aj lacnejšie slúchadlá môžu byť vynikajúce.

13. marca 2020

G-Shock Mudmaster GG-B100 – karbonová výbava novej generácie

Každý rok fanúšikovia G-Shock čakajú, čo nové nám Casio na hodinárskom veľtrhu Baselworld predstaví. Už sme tak nejako vytušili, že technológiu, ktorú budeme u noviniek vídať častejšie, bude bluetooth. Potvrdzuje to aj nový prírastok Mudmaster GG-B100. Ešte nás ale prekvapil funkciiou krokomeru, živicovým puzdrom zosilneným karbónom a dvojvrstvovou korunkou.

18. februára 2020