Vyskúšali sme

Recenzia: Dizajnové reproduktory z IKEA Symfonisk sú v skutočnosti prémiová značka Sonos

Zvažujete kúpu reproduktorov z obchodného domu IKEA? Ak nie, mali by ste, pretože kvalita ich reprodukcie nás poriadne prekvapila.

RECENZIA
Autor
Dátum zverejnenia 16. februára 2020
Obsahuje nasledovné témy , , , , ,

IKEA, to je jeden obrovský rozmanitý svet, ktorý sa už dávno netýka iba švédskeho nábytku, ktorý si musíte skrutku po skrutke zložiť svojpomocne. Táto švédska spoločnosť si za desiatky rokov vybudovala pozíciu výborného výrobcu nábytku, doplnkov, kobercov, kuchynského zariadenia, produktov do exteriéru, ale aj ako dobrého reštauračného podniku, obchodu s potravinami a tiež smart produktov do domácnosti. Sortiment bezdrôtových nabíjacích staníc pre smartfóny či inteligentné svetlá doplnili reproduktory, ktoré nesú typický rukopis značky Ikea a jeden z nich dokonca vyzerá a funguje ako lampa. Ceny nie sú práve najnižšie, 99,90 € a 179,00 €.

Oplatí sa investovať takéto peniaze do techniky z predajne lacného nábytku? Áno, oplatí. Čítajte ďalej.

Symfonisk je celá séria produktov

Tie reproduktory stoja za to. Sú to v skutočnosti prezlečené audiozariadenia značky Sonos. Tento pôvod Ikea vôbec netají, štítok Sonos je priamo na reproduktoroch a aj na krabiciach.

Reproduktory z radu Symfonisk sú momentálne dva. Lacnejší z nich je iba reproduktor, druhý drahší plní aj funkciu dizajnovej lampy s tienidlom z ručne fúkaného skla. Ikea uvádza, že drobné variácie vo vzhľade týchto tienidiel im dodávajú jedinečný charakter, ale je potrebné povedať, že ich povrch je krásne pravidelný a homogénny, teda nečakajte výraznejšie „nedokonalosti“.

Samotné produkty majú obzvlášť kvalitné vyhotovenie – sú pevné, pôsobia veľmi odolne a použité materiály sú jednoducho úžasné na dotyk. Oba reproduktory sa dajú kúpiť v tmavom i bielom vyhotovení.

Okrem samotných reproduktorov by ste mali zvážiť aj nákup príslušenstva z modelovej série Symfonisk, napríklad diaľkový ovládač v diskovom vyhotovení alebo držiaky, do ktorých uchytíte reproduktor, ak ho chcete mať na stene. Môžete si z neho spraviť aj malú poličku.

Jednoúčelový reproduktor Symfonisk za necelých sto eur dokáže zaujať azda každého, kto už vie rozlíšiť kvalitné od menej kvalitných reproduktorov. Vyskúšať si ich môžete aj priamo v obchodnom dome, lenže tam je akustika odlišná od tej v domácnosti. Doma sme na kvalitu reprodukcie o niečo citlivejší, pretože na nás nepôsobia ruchy okolia. Aj v takomto uzatvorenom prostredí nás ale vedel Symfonisk milo prekvapiť.

Špeciálne chceme pripomenúť výborné podanie hlbokých tónov, ktoré nie sú na úkor reprodukcie stredných či vysokých zložiek hudby. Aj pri prehrávaní inštrumentálnej hudby v formáte flac je zvuk pôsobivo pohlcujúci a zdá sa, že do úzadia nie sú potlačené žiadne časti jeho počuteľného spektra.

 

Verzia s lampou je drahšia o asi osemdesiat eur, čo v nás povzbudzovalo očakávania na kvalitu reprodukcie. Je pravdou, že Symfonisk so svietidlom tieto očakávania nenaplnil jedine z toho dôvodu, že už aj kvalita reprodukcie lacnejšieho variantu bez lampy je vynikajúca. Rovnako vynikajúca je aj v prípade drahšieho produktu, ale predpokladaný rozdiel v kvalite nachádzame skôr v kvalite konštrukčného vyhotovenia a tiež vo funkčnosti, ktorá je obohatená o svietidlo.

Ak ste ale čakali, že toto osvetlenie budete môcť ovládať aplikáciou v mobile, sklameme vás. Svetlo sa dá iba vypnúť a zapnúť a iba pomocou otočného vypínača na boku lampy. Keby ste ale predsa len chceli mať diaľkovo ovládanú aj žiarovku, môžete si jednu takú smart-žiarovku zakúpiť tiež v Ikea, napríklad TRÅDFRI za 19,90 €.

 

Pripojenie reproduktorov prebieha prostredníctvom Wi-Fi siete a môžete pripojiť toľko zariadení, koľko len chcete. Tablety, počítače, smartfóny. Je potrebné nainštalovať si aplikáciu Sonos alebo Ikea Home. Priznáme sa, že prvú pol hodinku sme neboli schopní na reproduktory sa pripojiť. Skrátka aplikácia Sonosu nefungovala ako mala alebo sme niečo nenastavili ako sme mali, ale reproduktory apka nevedela nájsť. Nápomocný nebol ani veľmi stručný návod na použitie, ktorý výrobca pribalil do krabice. Nakoniec sa však pripojenie vydarilo, s Android telefónom Samsung Galaxy S8+ napokon reproduktory fungovali spoľahlivo.

Aplikácia od značky Sonos umožňuje pomerne rozsiahlu kompatibilitu so streamovacími službami, takže najmä mladšie ročníky sa budú tešiť „z voľných rúk“ pri prehrávaní hudby.

Zaujímavosťou je, že reproduktory možno pripojiť na internet k smart domácnosti cez tradičný káblový ethernetový kábel RJ45.

 

Zhodnotenie

Reproduktory Symfonisk od značiek Ikea a Sonos sú naozaj hodné svojich cien, prípadne môžeme uvažovať nad tým, že lacnejšia verzia dokonca o niekoľko desiatok eur podlieza svoju skutočnú trhovú hodnotu. Tieto audiozariadenia majú vskutku vynikajúci zvuk, modernú konektivitu, pôsobia veľmi odolne a fakt, že technika pochádza od Sonosu, je pre mnohých garantom kvality a spoľahlivosti. Za nás sa jedná o veľmi zaujímavé produkty a rozhodne odporúčame ich kúpu, ak nad ňou ešte stále špekulujete.

 

 

Čítajte aj ďalšie podobné články:

Bose najnovšie umožňuje zapojiť do rozvodu hudby v byte aj bezdrôtové reproduktory SoundLink

Prenosné Bluetooth reproduktory Bose Revolve, Revolve +, Color a Micro možno teraz po novom využiť pri rozvode hudby v dome alebo v byte, pomocou šikovných audiosystémov Bose Home Speaker. Túto možnosť umožňuje nová verzia aplikácie Bose Music.

13. februára 2020
TEST

Test Sony SRS-XB30: Veľký umelec v malom tele

Bluetooth reproduktor Sony SRS-XB30 s funkciou ExtraBASS si nás vedel získať mimoriadnym zvukom a enormne dlhou výdržou na batériu. Doplnkový efekt „párty osvetlenia“ je pútavý, najviac však oceníte jeho zvuk a funkčnosť.   Prečo si kupovať reproduktor od renomovanej značky za 80 eur, keď dnes na internete nájdete podobne veľké a údajne technicky rovnako zdatné alternatívy […]

10. mája 2018

Zakrivený soundbar má už aj LG, dá sa prepojiť aj s mobilom

Značka LG Electronics do svojho produktového portfólia zavádza celkom nový soundbar so zakriveným dizajnom. Podobá sa na ten, ktorý už pred časom predstavil Samsung v rámci svojej snahy o zaradenie sa medzi výrobcov prémiovej audiotechniky. Zakrivený soundbar od LG sa dá prepojiť aj s mobilným telefónom a výrobca ho predstavuje v štýlovej bielej farbe.   […]

1. septembra 2015

Nové Samsungy majú skvelé slúchadlá, pozrite sa prečo

  Smartfóny Samsung Galaxy S6 a S6 edge sú špičkové zariadenia, ktoré nedávajú priestor na veľkú kritiku. Sú nielen odolné, technicky vyspelé a vyladené do detailov, ale majú od nás aj jedno ďalšie malé plus. Sú to slúchadlá, ktoré sú pozitívnym prekvapením snáď pre každého, kto ich dostane do rúk.   Hneď úvodom je dobré […]

19. apríla 2015

Najnovšie

Výhodná ponuka pre majiteľov Huawei

Bezplatné uložište na 12 mesiacov

Spoločnosť Huawei ponúka zákazníkom možnosť využiť bezplatné úložisko v rámci služby Huawei Cloud až na 12 mesiacov.

30. marca 2020

Dve podoby zabezpečeného a výkonného riešenia domácej kancelárie pre zamestnancov spoločností

Alternatíva pre home office: výkonné profesionálne notebooky

Plug-and-play: Mobile Zero Client – najvyššia miera zabezpečenia pri vzdialenej práci bez nutnosti personalizácia zariadení
Výkonné firemné notebooky – ďalšia alternatíva domácej kancelárie aj práce na cestách
Dynabook zaznamenáva zvýšený dopyt po notebookoch
Kancelária aj práca na cestách

30. marca 2020

Axis vstupuje na trh kamier nositeľných na tele

Kamery pre policajtov a sekuriťákov

Spoločnosť Axis Communications, ktorá je už desaťročia lídrom v odbore sieťového videa, uvádza na trh svoj prvý kamerový systém pre nosenie na tele, vyvinutý najmä pre príslušníkov polície a súkromné bezpečnostné agentúry. Riešenie zahŕňa odolnú kameru AXIS W100, dokovaciu stanicu AXIS W700/701 a systémovej jednotky AXIS W800. Otvorená architektúra umožňuje integráciu so širokým radom systémov na […]

27. marca 2020

Huawei predstavuje vylepšené smart hodinky Watch GT 2e

Stvorené pre športovcov

Spoločnosť Huawei včera spolu s novou sériou smartfónov P40, predstavila aj niekoľko ďalších nových produktov. Medzi nimi aj nový prírastok do série smart hodiniek Huawei Watch GT 2e. Hodinky obsahujú až 100 režimov monitorovania tréningu, od tradičných športov až po moderné formy cvičenia.

27. marca 2020

Samsung vylepšuje fotografické schopnosti modelov Galaxy S10 a Galaxy Note10

Samsung s novými funkciami.

Spoločnosť Samsung Electronics oznámila, že vybaví modely Galaxy S10 a Galaxy Note10 funkciami novej generácie, známymi zo súčasnej vlajkovej lode Galaxy S20.

27. marca 2020

Vrcholná séria obsahuje tri modely: P40 Pro +, P40 Pro a P40.

Huawei predstavuje smartfóny radu P40, ohlasujú novú víziu fotografie

Spoločnosť Huawei Consumer Business Group (CBG) dnes predstavila nové vlajkové smartfóny radu P40.

26. marca 2020

Lídri v odbore spolupracujú na potláčaní rozdielov medzi závodmi v reálnom a virtuálnom svete. Logitech G tiež podporuje lokálne hráčske akcie.

Logitech G a McLaren ohlasujú novú éru pretekov

Logitech G, značka spoločnosti Logitech (SIX: LOGN) (NASDAQ: LOGI), oznámila predĺženie partnerstva so spoločnosťou McLaren, ktoré odštartuje novú éru pretekov. Obe spoločnosti tento rok ešte viac prehĺbia spoluprácu v oblasti e-športov s využitím bohatých skúseností McLarenu zo sveta motoristického športu aj automobilového priemyslu a odborných znalostí Logitech G v oblasti e-pretekov, e-športov a herných technológií.

25. marca 2020

Vzdialená cloudová správa a doživotná záruka

NETGEAR Smart Managed Pro

Spoločnosť NETGEAR, globálny dodávateľ inovatívnych sieťových produktov pre koncových užívateľov, firmy a poskytovateľov služieb, pridala možnosť vzdialeného nastavenia a správy vybraných firemných prepínačov radu Smart Managed Pro prostredníctvom služby NETGEAR Insight. Doteraz bolo možné tieto zariadenia skrze službu len zaregistrovať a monitorovať. Nové funkcie a doživotnú záruku získajú majitelia spomínaných prepínačov po ich registrácii. Prepínače […]

25. marca 2020

Atramentový Canon ProStream 1000 vytlačil už miliardu stránok a šľape na päty offsetu

Nahradia atramentové tlačiarne ofsetovú tlač ?

Dokážete si predstaviť 12,8 milióna výtlačkov kultovej knihy Harry Potter a Kameň mudrcov vedľa seba? Presne také množstvo, teda zhruba miliardu obojstranne potlačených stránok formátu A4, vyprodukovali zákazníci spoločnosti Canon na digitálnych atramentových strojoch s kontinuálnym podávaním ProStream 1000.[1]

 

24. marca 2020

Novinka má tri fotoaparáty, moderný Infinity-U displej, vysokokapacitnú batériu a dostupnú cenu.

Samsung predstavuje Galaxy M21 – smartfón stvorený pre aktívnych ľudí

Spoločnosť Samsung predstavila smartfón Galaxy M21, ktorý ocenia všetci fanúšikovia produkujúci množstvo kvalitných fotografií, ale aj ľudia, ktorých nebaví každodenné dobíjanie batérie.

23. marca 2020

Odporúčané

Canon aj tento rok pozýva študentov do francúzskeho mesta Perpignan na Visa pour l`image – významný festival so zameraním na dokumentárnu fotografiu

Jedinečná možnosť pre budúcich dokumentaristov

Spoločnosť Canon vyberie 210 študentov z celej Európy a poskytne im príležitosť rozvíjať ich zručnosti v oblasti fotografie za prítomnosti lídrov v tomto priemysle počas festivalu Visa pour l’Image, ktorý sa aj tento rok bude konať v meste Perpignan na prelome mesiacov august a september – 30.8. – 5.9.2020.

18. marca 2020
TEST

TEST/RECENZIA

Najlepšie True Wireless slúchadlá do 40 eur? Vyskúšajte Niceboy HIVE podsie

Aj lacnejšie slúchadlá môžu byť vynikajúce.

13. marca 2020

G-Shock Mudmaster GG-B100 – karbonová výbava novej generácie

Každý rok fanúšikovia G-Shock čakajú, čo nové nám Casio na hodinárskom veľtrhu Baselworld predstaví. Už sme tak nejako vytušili, že technológiu, ktorú budeme u noviniek vídať častejšie, bude bluetooth. Potvrdzuje to aj nový prírastok Mudmaster GG-B100. Ešte nás ale prekvapil funkciiou krokomeru, živicovým puzdrom zosilneným karbónom a dvojvrstvovou korunkou.

18. februára 2020
TEST

Vyskúšali sme

Recenzia: Dizajnové reproduktory z IKEA Symfonisk sú v skutočnosti prémiová značka Sonos

Zvažujete kúpu reproduktorov z obchodného domu IKEA? Ak nie, mali by ste, pretože kvalita ich reprodukcie nás poriadne prekvapila.

16. februára 2020

Budúcnosť mení tvar: Galaxy Z Flip ponúka nový štýl

Prvý skladací sklenený displej od Samsungu a unikátne užívateľské rozhranie, to je úplne nový mobilný zážitok.

12. februára 2020

Epson EF-100W: Ľahký laserový projektor pre malé izby aj veľké konferencie

Veľa muziky za veľa peňazí alebo zlatý štandard pre laserové projektory?

29. januára 2020

Nový projekt Samsungu pripravuje mladých ľudí na prácu budúcnosti

Svet práce sa mení závratným tempom. Silnie dôraz na neformálne vzdelávanie a žiadané sú predovšetkým zručnosti, ktoré odlišujú ľudí od strojov – kreativita a emočná inteligencia.

9. januára 2020
TEST

Test | Recenzia

Veľké prekvapenie v redakcii: Langie S2, multiúčelový hlasový prekladateľ do vrecka

Prekladač do vášho vrecka LANGIE S2 pre všetkých, ktorí radi cestujete, ale neradi na preklad do cudzieho jazyka vyťahujete svoj mobil.

20. decembra 2019
TEST

Test | Recenzia

AOC X24P1: IPS monitor za dve stovky je ideál na doma i do práce

Každý z nás pozerá na monitor počítača niekoľko hodín denne a je nesmierne dôležité vybrať si nielen ten s pekným, ale aj zdravým obrazom.

18. decembra 2019
TEST

Headset pre hráčov

Test slúchadiel eShark ESL-HS2 KUGO: Zlatá stredná cesta

Elegantné slúchadlá, ktoré stanovujú kvalitatívny štandard pre svoju cenovú kategóriu.

20. novembra 2019