Vyskúšali sme

Recenzia: Dizajnové reproduktory z IKEA Symfonisk sú v skutočnosti prémiová značka Sonos

Zvažujete kúpu reproduktorov z obchodného domu IKEA? Ak nie, mali by ste, pretože kvalita ich reprodukcie nás poriadne prekvapila.

RECENZIA
Autor
Dátum zverejnenia 16. februára 2020
Obsahuje nasledovné témy , , , , ,

IKEA, to je jeden obrovský rozmanitý svet, ktorý sa už dávno netýka iba švédskeho nábytku, ktorý si musíte skrutku po skrutke zložiť svojpomocne. Táto švédska spoločnosť si za desiatky rokov vybudovala pozíciu výborného výrobcu nábytku, doplnkov, kobercov, kuchynského zariadenia, produktov do exteriéru, ale aj ako dobrého reštauračného podniku, obchodu s potravinami a tiež smart produktov do domácnosti. Sortiment bezdrôtových nabíjacích staníc pre smartfóny či inteligentné svetlá doplnili reproduktory, ktoré nesú typický rukopis značky Ikea a jeden z nich dokonca vyzerá a funguje ako lampa. Ceny nie sú práve najnižšie, 99,90 € a 179,00 €.

Oplatí sa investovať takéto peniaze do techniky z predajne lacného nábytku? Áno, oplatí. Čítajte ďalej.

Symfonisk je celá séria produktov

Tie reproduktory stoja za to. Sú to v skutočnosti prezlečené audiozariadenia značky Sonos. Tento pôvod Ikea vôbec netají, štítok Sonos je priamo na reproduktoroch a aj na krabiciach.

Reproduktory z radu Symfonisk sú momentálne dva. Lacnejší z nich je iba reproduktor, druhý drahší plní aj funkciu dizajnovej lampy s tienidlom z ručne fúkaného skla. Ikea uvádza, že drobné variácie vo vzhľade týchto tienidiel im dodávajú jedinečný charakter, ale je potrebné povedať, že ich povrch je krásne pravidelný a homogénny, teda nečakajte výraznejšie „nedokonalosti“.

Samotné produkty majú obzvlášť kvalitné vyhotovenie – sú pevné, pôsobia veľmi odolne a použité materiály sú jednoducho úžasné na dotyk. Oba reproduktory sa dajú kúpiť v tmavom i bielom vyhotovení.

Okrem samotných reproduktorov by ste mali zvážiť aj nákup príslušenstva z modelovej série Symfonisk, napríklad diaľkový ovládač v diskovom vyhotovení alebo držiaky, do ktorých uchytíte reproduktor, ak ho chcete mať na stene. Môžete si z neho spraviť aj malú poličku.

Jednoúčelový reproduktor Symfonisk za necelých sto eur dokáže zaujať azda každého, kto už vie rozlíšiť kvalitné od menej kvalitných reproduktorov. Vyskúšať si ich môžete aj priamo v obchodnom dome, lenže tam je akustika odlišná od tej v domácnosti. Doma sme na kvalitu reprodukcie o niečo citlivejší, pretože na nás nepôsobia ruchy okolia. Aj v takomto uzatvorenom prostredí nás ale vedel Symfonisk milo prekvapiť.

Špeciálne chceme pripomenúť výborné podanie hlbokých tónov, ktoré nie sú na úkor reprodukcie stredných či vysokých zložiek hudby. Aj pri prehrávaní inštrumentálnej hudby v formáte flac je zvuk pôsobivo pohlcujúci a zdá sa, že do úzadia nie sú potlačené žiadne časti jeho počuteľného spektra.

 

Verzia s lampou je drahšia o asi osemdesiat eur, čo v nás povzbudzovalo očakávania na kvalitu reprodukcie. Je pravdou, že Symfonisk so svietidlom tieto očakávania nenaplnil jedine z toho dôvodu, že už aj kvalita reprodukcie lacnejšieho variantu bez lampy je vynikajúca. Rovnako vynikajúca je aj v prípade drahšieho produktu, ale predpokladaný rozdiel v kvalite nachádzame skôr v kvalite konštrukčného vyhotovenia a tiež vo funkčnosti, ktorá je obohatená o svietidlo.

Ak ste ale čakali, že toto osvetlenie budete môcť ovládať aplikáciou v mobile, sklameme vás. Svetlo sa dá iba vypnúť a zapnúť a iba pomocou otočného vypínača na boku lampy. Keby ste ale predsa len chceli mať diaľkovo ovládanú aj žiarovku, môžete si jednu takú smart-žiarovku zakúpiť tiež v Ikea, napríklad TRÅDFRI za 19,90 €.

 

Pripojenie reproduktorov prebieha prostredníctvom Wi-Fi siete a môžete pripojiť toľko zariadení, koľko len chcete. Tablety, počítače, smartfóny. Je potrebné nainštalovať si aplikáciu Sonos alebo Ikea Home. Priznáme sa, že prvú pol hodinku sme neboli schopní na reproduktory sa pripojiť. Skrátka aplikácia Sonosu nefungovala ako mala alebo sme niečo nenastavili ako sme mali, ale reproduktory apka nevedela nájsť. Nápomocný nebol ani veľmi stručný návod na použitie, ktorý výrobca pribalil do krabice. Nakoniec sa však pripojenie vydarilo, s Android telefónom Samsung Galaxy S8+ napokon reproduktory fungovali spoľahlivo.

Aplikácia od značky Sonos umožňuje pomerne rozsiahlu kompatibilitu so streamovacími službami, takže najmä mladšie ročníky sa budú tešiť „z voľných rúk“ pri prehrávaní hudby.

Zaujímavosťou je, že reproduktory možno pripojiť na internet k smart domácnosti cez tradičný káblový ethernetový kábel RJ45.

 

Zhodnotenie

Reproduktory Symfonisk od značiek Ikea a Sonos sú naozaj hodné svojich cien, prípadne môžeme uvažovať nad tým, že lacnejšia verzia dokonca o niekoľko desiatok eur podlieza svoju skutočnú trhovú hodnotu. Tieto audiozariadenia majú vskutku vynikajúci zvuk, modernú konektivitu, pôsobia veľmi odolne a fakt, že technika pochádza od Sonosu, je pre mnohých garantom kvality a spoľahlivosti. Za nás sa jedná o veľmi zaujímavé produkty a rozhodne odporúčame ich kúpu, ak nad ňou ešte stále špekulujete.

 

 

Čítajte aj ďalšie podobné články:

Urobte si súkromnú diskotéku so Samsung Party audio

Zlé časy končia a zábava môže začať

Povýšte svoju párty na novú úroveň. Tri novinky postavia na nohy aj tanečné drevo. Samsung predstavuje audio novinku vo svojom portfóliu, ktorá je určená pre domácu zábavu – Samsung Party Audio. Stojanový reproduktor poskytuje okrem perfektného zvukového zážitku aj svetelnú hudbu a oživí tak každý priestor. V ponuke sú dva modely – T50 a T70, […]

28. mája 2020

Bose najnovšie umožňuje zapojiť do rozvodu hudby v byte aj bezdrôtové reproduktory SoundLink

Prenosné Bluetooth reproduktory Bose Revolve, Revolve +, Color a Micro možno teraz po novom využiť pri rozvode hudby v dome alebo v byte, pomocou šikovných audiosystémov Bose Home Speaker. Túto možnosť umožňuje nová verzia aplikácie Bose Music.

13. februára 2020
TEST

Test Sony SRS-XB30: Veľký umelec v malom tele

Bluetooth reproduktor Sony SRS-XB30 s funkciou ExtraBASS si nás vedel získať mimoriadnym zvukom a enormne dlhou výdržou na batériu. Doplnkový efekt „párty osvetlenia“ je pútavý, najviac však oceníte jeho zvuk a funkčnosť.   Prečo si kupovať reproduktor od renomovanej značky za 80 eur, keď dnes na internete nájdete podobne veľké a údajne technicky rovnako zdatné alternatívy […]

10. mája 2018

Zakrivený soundbar má už aj LG, dá sa prepojiť aj s mobilom

Značka LG Electronics do svojho produktového portfólia zavádza celkom nový soundbar so zakriveným dizajnom. Podobá sa na ten, ktorý už pred časom predstavil Samsung v rámci svojej snahy o zaradenie sa medzi výrobcov prémiovej audiotechniky. Zakrivený soundbar od LG sa dá prepojiť aj s mobilným telefónom a výrobca ho predstavuje v štýlovej bielej farbe.   […]

1. septembra 2015

Nové Samsungy majú skvelé slúchadlá, pozrite sa prečo

  Smartfóny Samsung Galaxy S6 a S6 edge sú špičkové zariadenia, ktoré nedávajú priestor na veľkú kritiku. Sú nielen odolné, technicky vyspelé a vyladené do detailov, ale majú od nás aj jedno ďalšie malé plus. Sú to slúchadlá, ktoré sú pozitívnym prekvapením snáď pre každého, kto ich dostane do rúk.   Hneď úvodom je dobré […]

19. apríla 2015

Najnovšie

Zraniteľnosť čipov umožňuje útočníkom odomknúť SIM kartu..,

Používatelia mobilných zariadení s operačným systémom Android sú v ohrození  

Bezpečnostné tipy pre používateľov mobilných zariadení Android 

11. mája 2021

Sledovanie zdravia vo dne aj v noci

Hodinky ASUS VivoWatch SP pre zdravý životný štýl

ASUS VivoWatch SP pomáhajú svojim užívateľom dosahovať denné kondičné ciele a žiť zdravšie.

5. mája 2021

Ako sa chrániť pred phishingom?

Kybernetické útoky zneužívajú známe značky.

Aj na Slovensku sú to technologické giganty a dopravcovia

30. apríla 2021

Stohovateľné manažovateľné switche, ktoré myslia na budúcnosť

Vysokovýkonné prepínače série DXS-3610

Spoločnosť D-Link oznamuje rozšírenie svojho portfólia multi-Gigabitových prepínačov o 10G manažovateľné stohovateľné Layer 3 switche série DXS-3610. Tento rad ponúka vysoký výkon, veľmi nízku odozvu a škálovateľnosť pre podnikové, alebo univerzitné siete a poskytovateľov služieb.

30. apríla 2021

iF Design Awards

Ocenené za inovácie v oblasti produktového dizajnu

Spoločnosť D-Link oznámila, že získala ďalšie svetovo uznávané ocenenia iF Design Awards za dve zo svojich domácich inteligentných dohľadových Wi-Fi kamier – outdoorovú 2K QHD Pan&Zoom kameru DCS-8635LH a vonkajšiu Full HD Wi-Fi kameru DCS-8302LH.

30. apríla 2021

Nová PTZ kamera

31× optický zoom, skvelý obraz v tme a ochrana pred kyberútokmi

Spoločnosť Axis Communications uviedla na trh novú vysokorýchlostnú otočnú kameru AXIS Q6315-LE. Táto kamera je určená na video monitorovanie za každého počasia aj v hlbokej tme a disponuje výkonným IR prísvitom s dlhým dosahom (v závislosti na scéne aj 300 a viac metrov). Vylepšený snímač s procesorom novej generácie zabezpečí lepší obraz, rozšírené možnosti videoanalýzy […]

26. apríla 2021

Elektromobil Seres SF5

Huawei štartuje predaj nového elektromobilu Seres SF5

Huawei štartuje predaj nového elektromobilu Seres SF5

22. apríla 2021

Mastercard, obchodník roka

Spoločnosť dráčik sa stala absolútnym víťazom ocenenia mastercard obchodník roka 2020

V tomto ročníku ocenenia Mastercard Obchodník roka boli do výskumu novo zaradené tri kategórie: e-shopy, lekárne a hračky.

21. apríla 2021

Až 40 percent zariadení je ohrozených

Kybernetický útok na Slovensku

Varovanie pred škodlivým softvérom, ktorý na Slovensku infikuje mobilné zariadenia

21. apríla 2021

Monitor za cenu 159 eur.

Huawei prináša na Slovensko prvý počítačový monitor

Spoločnosť Huawei uvádza na trh nový počítačový monitor Huawei Display 23.8. Matný displej s uhlopriečkou 23,8 palcov a Full HD rozlíšením vyniká okrem iného elegantným prevedením a širokými pozorovacími uhlami. Monitor bude v predaji u maloobchodných predajcov za cenu 159 eur.

20. apríla 2021

Odporúčané

„Noise cancelling“,funkcia, ktorá potláča rušivý šum a zvuky z okolia

Ako si vybrať bezdrôtové slúchadlá?

Ako však vybrať tie správne Bluetooth slúchadlá? Čítajte ďalej.

11. mája 2021
TEST

TEST/RECENZIA

Zakrivený monitor je nový ideál: AOC C27G2ZU (redakčný test)

Zakrivené monitory sú stále o niečo drahšie, no okrem výnimočnej estetiky majú aj doplnkové funkcie, ktoré využijete každý deň. A to aj vtedy, ak nie ste hráč či fanúšik filmového sci-fi.

10. mája 2021

Aké sú rozdiely medzi spôsobmi potlačenie ruchov?

Noise blocking, noise cancelling a noise masking

Ak uvažujete o nových slúchadlách, asi ste narazili na technické výrazy, ktoré znie na prvý pohľad veľmi podobne, ale v skutočnosti sa zásadne líšia.

4. mája 2021

Niceboy HIVE Pins 2 ANC

Do dažďa aj hlučnej kancelárie

Zvyknete telefonovať za volantom, ale nechcete či nemôžete prepojiť mobil s infotainmentom? Beháte či bicyklujete bez ohľadu na to, či je sucho alebo prší? Alebo sa počas práce zvyknete izolovať od okolitého hluku slúchadlami?

8. apríla 2021
TEST

Full HD je stále in

Recenzia Philips 243B1/00: Vysoká hodnota za veľmi rozumné peniaze

Zvažujete kúpu nového monitora? V takom prípade si určite prečítajte našu recenziu, venujeme sa praktickým veciam.

13. februára 2021
TEST

Redakčný test

Vodotesný Niceboy RAZE 2 Vertigo: Nič lepšie za túto cenu nekúpite

Bezdrôtový reproduktor od značky Niceboy je jedným z najzaujímavejších produktov u nás v redakcii. Na prvý pohľad vyzerá skôr jednoducho, ale práve v tom spočíva jeho schopnosť prekvapiť.

12. februára 2021

Disk je dnes najväčšou brzdou počítačov

Chcete rýchle PC? Kúpte si rýchly SSD!

Nie každý potrebuje v jednom momente pracovať so stovkami GB dát, no rýchly disk ocení naozaj každý kto pracuje s počítačom. Svoj podiel na rýchlosti má aj operačná pamäť a celkový výkon zostavy, ale najväčšou brzdou je dnes asi načítavanie dát z diskov.

21. decembra 2020

Na prvý dotyk si vás získa kvalitným spracovaním

Recenzia: Niceboy RAZE 3 Titan

Titani boli starogrécki synovia a dcéry Urana a Gaie, najstaršia generácia starogréckych bohov. Boli to násilnícki a škaredí obri. To je trochu v protiklade s menom Niceboy v preklade „pekný chlapec“. Reproduktor Niceboy RAZE 3 Titan nie je rozhodne škaredý. Skôr naopak. Na prvý dotyk si vás získa kvalitným spracovaním, ktoré vôbec nevyzerá lacno. Má […]

24. novembra 2020

Chirana Medical po spojení s IPM Group spúšťa produkciu pľúcnych ventilátor priamo v USA

Prelomový úspech slovenskej vedy!

Slovenská spoločnosť Chirana Medical vytvorila strategické partnerstvo s IPM Group a
začína vyrábať pľúcne ventilátory priamo v USA. Americké sídlo IPM Chirana je v Research Triangle Park v Severnej Karolíne. Ide o prelomový úspech spojenia vedy a financií.
Namiesto príchodu zahraničnej technológie na Slovensko expanduje slovenská technológia do sveta, a to hneď do USA.

19. novembra 2020
TEST

TEST/RECENZIA

Najlepšie True Wireless slúchadlá do 40 eur? Vyskúšajte Niceboy HIVE podsie

Aj lacnejšie slúchadlá môžu byť vynikajúce.

2. novembra 2020