Aj USB kľúče prechádzajú vývojom, príkladom je šifrovací Kingston IronKey D300

Keď dnes chcete nový USB kľúč, máte na výber zo stoviek dizajnov a niekoľkých veľkostí kapacity. Prečo majú niektoré 32 GB kľúče cenu do päť eur a iné, rovnako veľké, stoja aj trikrát viac?   Je potrebné uvedomiť si, že z technického hľadiska je veľký rozdiel medzi jednoduchými lacnými USB kľúčmi, ktoré nájdete v Aliexpresse a tými, […]

Keď dnes chcete nový USB kľúč, máte na výber zo stoviek dizajnov a niekoľkých veľkostí kapacity. Prečo majú niektoré 32 GB kľúče cenu do päť eur a iné, rovnako veľké, stoja aj trikrát viac?

 

Je potrebné uvedomiť si, že z technického hľadiska je veľký rozdiel medzi jednoduchými lacnými USB kľúčmi, ktoré nájdete v Aliexpresse a tými, ktoré je lepšie pomenovať skôr USB diskami. Vyzerajú prakticky rovnako, zvyčajne majú rovnaké kapacity pamäte, ale v otázke bezpečnosti a spoľahlivosti je medzi nimi takmer priepastný rozdiel. Rovnako je to aj s pamäťovými kartami, lacné produkty z Číny jednoducho nemôžu konkurovať veľkým výrobcom Kingston či Samsung. Každý, kto už niekedy podľahol nízkej cene a zadovážil si lacný pamäťový produkt, rýchlo zistil, v čom je zásadný problém – občas sa jednoducho stane, že nafotené snímky sa do pamäte neuložili alebo sa pri ukladaní poškodili. O tom by som vedel rozprávať, keď som testoval Mercedes-Benz GLE pre magazín Ecomoto.sk a všetky fotografie z testu ostali nenávratne poškodené. Človeka vtedy ide roztrhnúť od hnevu.

Dobrou ukážkou toho, že aj zdanlivo obyčajné USB kľúče prechádzajú vývojom, sú produkty značky Kingston. Primárnu úlohu vo vývoji pritom nehrajú ani tak veľkosti pamäte (pretože tie sú už dnes veľmi dobré), ale v prvom rade bezpečnosť uložených údajov. V tomto smere so zásadnými inováciami prichádza značka Kingston, ktorá o sebe tvrdí, že je najväčší nezávislý výrobca pamäťových produktov.

 

Kingston IronKey D300 a IronKey D300 Managed

Kingston IronKey D300 a IronKey D300 Managed

USB disk IronKey D300 je certifikovaný podľa normy FIPS 140-2 Level 3 a má hardvérové šifrovanie na úrovni 256 bitov v režime XTS. Zinkový kryt znesie ponorenie do vody až do hĺbky 1,2 metra a vnútorné súčasti sú zapúzdrené epoxidového tela, na ktorom by boli viditeľné akékoľvek známky neoprávneného zásahu. USB flash disk IronKey D300 má digitálne podpísaný firmware, vďaka čomu je imúnny proti malwaru BadUSB a uplatňuje zložitý protokol pre heslá s minimálnymi charakteristikami na zabránenie neoprávneného prístupu. Šifrovanie a dešifrovanie sa uskutoční priamo na disku a nezanecháva žiadne stopy na hostiteľskom počítači, disk sa navyše uzamkne a preformátuje po 10 neplatných pokusoch o zadanie hesla pre ochranu pred tzv. „brute force“ útokmi

USB disk IronKey D300 Managed má rovnakú konštrukciu, vyžaduje ale nasadenie systému riadení na podnikovej úrovni IronKey EMS spoločnosti DataLocker®, ktorý umožňuje centrálnu správu prístupov a používaní diskov na úrovni tisícov kusov súčasne. Vynucuje dodržiavanie zásad používania pre konkrétne disky, napríklad silu hesla a limit pokusov o jeho opätovné zadanie, a umožňuje administrátorom na diaľku zablokovať stratené alebo ukradnuté disky, obnoviť zabudnuté heslá a mnoho ďalších funkcií.

Disky ponúkajú rýchly prenos dát vďaka rozhraniu USB 3.0 a sú k dispozícii v kapacitách 4, 8, 16, 32, 64 a 128 GB. Majú päťročnú záruku a výrobca k nim poskytuje bezplatnú technickú podporu.

 

 

V príspevku boli použité aj oficiálne vyjadrenia spoločnosti Kingston. 

 

Čítajte aj ďalšie podobné články:

Konferencia Security 2020 sa zameria na skutočné bezpečnostné incidenty

Najväčšia nezávislá akcia v ČR a na Slovensku privíta medzinárodných expertov na riešenie bezpečnostných hrozieb v kyberpriestore

27. februára 2020

Huawei: Dodávateľ sieťových riešení do ich prevádzky zasahovať nedokáže

Čínska technologická spoločnosť tak reaguje na nedávny článok zverejnený na webe amerického denníka the Wall Street Journal. Ten hovorí, že výrobca mobilnej infraštruktúry by mohol tajne vniknúť do fungujúcich mobilných sietí prostredníctvom skrytých prístupových bodov. Podľa výrobcov a operátorov však ide o bežnú bezpečnostnú funkciu.

13. februára 2020

Prieskum zo Slovenska

Sú starší ľudia naozaj závislí na pomoci mladšej generácie?

Prieskum ukázal, aká je situácia na Slovensku

12. júna 2019

Naživo z tlačovky

Slovensko ide učiť ľudí, sa ako sa brániť útokom na internete. ITAS spúšťa projekt kry-sa.sk

Kry-sa.sk nie je len webstránkou, ale osvetovou kampaňou na podporu kybernetickej bezpečnosti.

5. júna 2019

KASPERSKY LAB

Bankové účty sú stále terčom ohrozenia. Počet bankových malvérov stále stúpa.

Bankové účty sú napádané neustále a veľmi sofistikovanými spôsobmi.

31. mája 2019

Najnovšie

Konferencia Security 2020 sa zameria na skutočné bezpečnostné incidenty

Najväčšia nezávislá akcia v ČR a na Slovensku privíta medzinárodných expertov na riešenie bezpečnostných hrozieb v kyberpriestore

27. februára 2020

V roku 2023 bude mať prístup k mobilnému internetu 70 % ľudí na svete

V roku 2023 bude viac ako 10 % všetkých pripojení pripadať na 5G. Rýchlosť takéhoto pripojenia pritom bude dosahovať v priemere 575 megabitov za sekundu, čo je 13-krát viac než pri priemernom mobilnom pripojení.

27. februára 2020

Novým Country Managerom spoločnosti Ericsson v Českej republike je Cveto Gašperut

Cveto Gašperut má dlhoročné skúsenosti z oblasti riadenia obchodných aktivít v ICT
Jeho hlavným cieľom je zavedenie 5G sietí medzi zákazníkmi spoločnosti Ericsson v Českej republike
Ďalej sa zameria na 5G vo výrobe, zdravotníctve alebo rozvoj inteligentných miest

26. februára 2020

NETGEAR predstavil novú verziu vzdialenej správy Insight 5.8

Spoločnosť NETGEAR, globálny dodávateľ inovatívnych sieťových produktov pre koncových užívateľov, firmy a poskytovateľov služieb, prichádza na trh s novou verziou vzdialenej správy NETGEAR Insight 5.8.

25. februára 2020

Huawei predstavuje novú generáciu skladacieho smartfónu, 5G produkty a stratégiu pre život s umelou inteligenciou

Spoločnosť Huawei Consumer Business Group (CBG) dnes prostredníctvom globálneho livestreamu predstavila sériu nových 5G produktov, vrátane druhej generácie skladacieho smartfónu Mate Xs. Zároveň objasnila stratégiu, ktorá demonštruje všetky možnosti využitia ekosystému a umelej inteligencie.

24. februára 2020

Vyberáme slúchadlá na šport

Aktívny pohyb je pre mnoho ľudí neodmysliteľne spojený s hudbou. Správne zvolený playlist pomáha totiž prekonať vyčerpania a takmer každého motivuje k vyšším výkonom. To platí pri všetkých individuálnych športoch, či už sa jedná o cvičenie vo fitku alebo beh. Pre tých, ktorým hudba pomáha prekonávať pravidelne sama seba, prinášame niekoľko rád k výberu slúchadiel.

19. februára 2020

MMD predstavuje monitor Philips 243B1

Produktivita a komfort ukryté v eco-friendly dizajne.

19. februára 2020

Informačné technológie ovplyvňujú klímu menej, než si myslíme

• Report Ericssonu skúma klimatický dopad informačných a komunikačných technológií
• Zariadenie ICT predstavujú iba 1,4% svetových emisií uhlíka a spotrebúvajú 3,6% elektriny
• Emisie porovnateľné so spiatočným transatlantickým letom vyprodukuje smartphone za 50 rokov
• Využitím energie z obnoviteľných zdrojov možno uhlíkovú stopu v ICT znížiť o viac ako 80%

17. februára 2020

Huawei FreeBuds 3 – pre vašu lásku ako stvorené

Obľúbené bezdrôtové slúchadlá Huawei FreeBuds 3 prichádzajú na slovenský trh v originálnej červenej farbe, ako stvorenej na Valentína. Pýšia sa ergonomickým tvarom, ktorý sa stará o pohodlie pri nosení a dobre sedí v ušiach. 

14. februára 2020

Bose najnovšie umožňuje zapojiť do rozvodu hudby v byte aj bezdrôtové reproduktory SoundLink

Prenosné Bluetooth reproduktory Bose Revolve, Revolve +, Color a Micro možno teraz po novom využiť pri rozvode hudby v dome alebo v byte, pomocou šikovných audiosystémov Bose Home Speaker. Túto možnosť umožňuje nová verzia aplikácie Bose Music.

13. februára 2020

Odporúčané

G-Shock Mudmaster GG-B100 – karbonová výbava novej generácie

Každý rok fanúšikovia G-Shock čakajú, čo nové nám Casio na hodinárskom veľtrhu Baselworld predstaví. Už sme tak nejako vytušili, že technológiu, ktorú budeme u noviniek vídať častejšie, bude bluetooth. Potvrdzuje to aj nový prírastok Mudmaster GG-B100. Ešte nás ale prekvapil funkciiou krokomeru, živicovým puzdrom zosilneným karbónom a dvojvrstvovou korunkou.

18. februára 2020
TEST

Vyskúšali sme

Recenzia: Dizajnové reproduktory z IKEA Symfonisk sú v skutočnosti prémiová značka Sonos

Zvažujete kúpu reproduktorov z obchodného domu IKEA? Ak nie, mali by ste, pretože kvalita ich reprodukcie nás poriadne prekvapila.

16. februára 2020

Budúcnosť mení tvar: Galaxy Z Flip ponúka nový štýl

Prvý skladací sklenený displej od Samsungu a unikátne užívateľské rozhranie, to je úplne nový mobilný zážitok.

12. februára 2020

Epson EF-100W: Ľahký laserový projektor pre malé izby aj veľké konferencie

Veľa muziky za veľa peňazí alebo zlatý štandard pre laserové projektory?

29. januára 2020

Nový projekt Samsungu pripravuje mladých ľudí na prácu budúcnosti

Svet práce sa mení závratným tempom. Silnie dôraz na neformálne vzdelávanie a žiadané sú predovšetkým zručnosti, ktoré odlišujú ľudí od strojov – kreativita a emočná inteligencia.

9. januára 2020
TEST

Test | Recenzia

Veľké prekvapenie v redakcii: Langie S2, multiúčelový hlasový prekladateľ do vrecka

Prekladač do vášho vrecka LANGIE S2 pre všetkých, ktorí radi cestujete, ale neradi na preklad do cudzieho jazyka vyťahujete svoj mobil.

20. decembra 2019
TEST

Test | Recenzia

AOC X24P1: IPS monitor za dve stovky je ideál na doma i do práce

Každý z nás pozerá na monitor počítača niekoľko hodín denne a je nesmierne dôležité vybrať si nielen ten s pekným, ale aj zdravým obrazom.

18. decembra 2019
TEST

Headset pre hráčov

Test slúchadiel eShark ESL-HS2 KUGO: Zlatá stredná cesta

Elegantné slúchadlá, ktoré stanovujú kvalitatívny štandard pre svoju cenovú kategóriu.

20. novembra 2019

Surfujte doma bez starostí a meškaní s uceleným riešením OneMesh

Technológie sa neustále vyvíjajú vo všetkých oblastiach, a nie inak tomu je u bezdrôtových sietí. Dnes sa vsádza predovšetkým na rýchlosť, plynulosť, kapacitu pripojenia a skvelé pokrytie.

18. novembra 2019
TEST

Káblové slúchadlá pre hráčov

Test Niceboy ORYX X600: Priestorový zvuk imidžovo

Trh so slúchadlami pre hráčov je nepochybne presýtený, čo vplyvom konkurenčného tlaku dáva možnosť získať dobrú kvalitu za rozumné peniaze. Napríklad ako Niceboy ORYX X600.

15. novembra 2019