Test Epson EH-TW650: Lepší projektor už ani nepotrebujete

Má rozlíšenie Full HD, ohromný jas a premieta do uhlopriečky až 7,6 metra.

Na začiatok nie je potrebných veľa údajov. Stačí vedieť, že má rozlíšenie Full HD, ohromný jas a premieta do uhlopriečky 7,6 metra. S týmto spravíte kino u seba na záhrade aj pre celú ulicu.

Projektory sú ešte aj v roku 2018 považované za niečo nezvyčajné, dokonca prepychové. Keď má niekto doma projektor, zvyčajne si to spájame s jeho lepším vkusom na filmy a záujmom o vysokú kvalitu ich sledovania. V skutočnosti moderné projekty nie sú ani drahé, ani prepychové, tie lacnejšie dokonca ponúkajú nižší komfort sledovania filmov ako bežné televízory, pretože sú hlučné a sú s nimi starosti.

Nie je to však problém projektora Epson EH-TW650. Jeho nastavenie zvládne aj dokonale neskúsený používateľ, hluk ventilátora je zo vzdialenosti aspoň jeden meter zanedbateľný (37 dB) a obraz je pritom neskutočný. Cena projektora síce nie je zanedbateľná (~550 eur), ale ukážte mi iný projektor v tejto hodnote od etablovanej značky s porovnateľným obrazom! Veľa ich nenájdete – teda ak vôbec.

Tými hlavnými dôvodmi, prečo by ste mali nakupovať práve u Epsonu a nie na e-shope s cenovo dostupnými čínskymi projektormi, je bezpečnosť, homologizácia pre európsky a slovenský trh, možnosť servisovania, reklamácií a v neposlednom rade imidž značky, ktorá v posledných rokoch výrazne postúpila na kvalite.

Epson EH-TW650 Test

Prvé rozbalenie a nastavenie

Epson EH-TW650 sa dodáva v pomerne rozmernej krabici, samotný projektor pritom váži iba 2,7 kilogramu a jeho rozmery sú skôr kompaktné (302‎ x 252 x 92 mm). Prvé vybalenie z krabice, následná inštalácia a spustenie sú otázkou niekoľkých minút. 

Podobne ako na iných projektoroch, aj na Epsone nájdete pomerne pestrú paletu konektorov na zadnej strane, popri tomto štandarde je EH-TW650 vybavený aj Wi-Fi pripojením (802.11b/g/n). To oceníte asi najviac, pretože umožní bezdrôtové posielanie obrazu, čo odbremeňuje používateľa od problémov spojených s organizáciou káblov. To sa píše v popisoch produktu v e-shopoch, v skutočnosti je to ale vskutku zásadné vylepšenie, ktoré doslovne i prakticky zlepšuje skúsenosť s projektorom. Nemenej dôležitou vecou je prítomnosť USB konektorov typov A a B (klasický formát USB kľúča).

Epson EH-TW650 a jeho diaľkový ovládač
Paleta tlačidiel je neprehľadná, ale máte vďaka nej možnosť nastaviť obraz priam dokonale (Epson EH-TW650)

Premietaný obraz

Epson EH-TW650 využíva technológiu 3LCD, ktorej devízou je schopnosť prepúšťať až trikrát viac jasu, ako to umožňovali niektoré staršie projektory. Okrem toho eliminuje vznik takzvaných dúhových efektov, ktoré vznikajú pri niektorých projektoroch s DLP technológiou. Bez ohľadu na to, či ide o farebnú alebo bielu projekciu, svetelný výkon dosahuje až 3100 lúmenov, čo je dostatok aj pre denné premietanie. Na premietanie počas dňa je potrebný svetelný výkon aspoň 2700 lúmenov. V úspornom režime má projektor výkon 1925 lúmenov, obraz je vtedy stále pozoruhodný. Kontrastný pomer medzi čiernou a bielou preto dosahuje až 15 000:1.  

Čísla sú to zaujímavé, lenže osobná skúsenosť je naozaj prekvapujúca – okamžite po zapnutí premietania sa aj dokonale tmavá miestnosť rozžiari, vysoký jas umožňuje premietať na menej kvalitné plochy, pretože aj drobné nedokonalosti presvieti. Ak sa vám už popri investícii do projektora nechce investovať do nákupu plátna, vystačíte si aj s čistou bielou stenou.

Epson EH-TW650 Test

Výkon projektora je pozoruhodný a núti zamýšľať sa nad tým, či toho svetla nie je priveľa. S výkonným Epsonom môžete obraz natiahnuť až na 7,6-metrovú uhlopriečku (300″) a bez starostí premietať film hoci aj celej rodine a susedom na záhrade.

Ak trocha znížime nároky na kvalitu obrazu, môžeme uvažovať aj o využití tohto projektora na video mapping na budovách. Tam už síce prichádza na rad potreba rozlíšenia 4K a laserovej techniky projekcie, pre začínajúceho nadšenca však bude aj EH-TW650 vhodným štartovacím projektorom.

Výrobca hovorí o životnosti premietacej technológie 4500 až 7500 hodín, čo predstavuje v lepšom prípade 11 rokov každodenného sledovania filmov. 

Epson EH-TW650 Test

Dôležité a zaujímavé funkcie

Nastavenie tvaru a rozmerov premietaného obsahu je pohodlné, slúžia na to posuvné ovládače na hornej stene zariadenia. Prítomná je automatická lichobežníková korekcia a tiež manuálne nastavenie horizontálneho a vertikálneho lichobežníka. Skvelou funkciou je Quick Corner, čo je manuálne nastavenie každého rohu obrazu.

iProjection je platforma pre zdieľanie obrazu pre široké spektrum produktov. Napríklad do mobilu si môžete nainštalovať aplikáciu s týmto názvom a prostredníctvom nej posielať obraz do projektora prostredníctvom Wi-Fi. Prvé nastavenie vám síce zaberie niekoľko minút a možno vám naštrbí nervy, ale v konečnom dôsledku získate možnosť premietania vlastných fotiek a filmov priamo z mobilu alebo tabletu. Aplikácia sa dá nainštalovať na Chromebook, iOS aj Android, ale aj pre Mac a tiež pre Windows.

Vzduchový filter (AIR FILTER – ELPAF32) stojí na stránke Epsonu nemalých 22,46 €, ale bráni usadzovaniu prachu a nečistôt v projektore. Ten prvý, ktorý nájdete v krabici spolu s projektorom, by vám mal vydržať dlhé mesiace, v lepšom prípade i roky.

Vzduchový filter budete radšej čistiť, než kupovať nový – stojí vyše 20 eur (Epson EH-TW650)

Zámok Kensington je súčasťou tela projektora a slúži na to, aby ste ho zaistili pred prípadnou krádežou. Doma toto síce nevyužijete, ale ak chcete kúpiť projektor do reštaurácie alebo do iného verejného priestoru, budete si môcť byť o niečo istejší.

Automatické farebné režimy: Kino, Dynamické, Hra, Jasné kino

Epson EH-TW650 Test

Projektor Epson EH-TW650 sa zaraďuje medzi produkty s rozumným pomerom medzi cenou a výkonom, kvalita jeho obrazu je mierne nadštandardná a umožňuje široké možnosti nastavenia projekcie, vďaka čomu ju viete presne navrhnúť pre rôzne typy použitia. Osobne veľmi oceňujem možnosť premietania nielen z počítača, ale aj z mobilu či tabletu cez Wi-Fi. V autorizovanom e-shope Epsonu EH-TW650 stojí prijateľných 544 eur, pričom v cene máte aj plátno Nobo s rozmerom 2×1,3 m. 

Epson EH-TW650 Test

Čítajte aj ďalšie podobné články:

Epson EF-100W: Ľahký laserový projektor pre malé izby aj veľké konferencie

Veľa muziky za veľa peňazí alebo zlatý štandard pre laserové projektory?

29. januára 2020
TEST

Test tlačiarne Epson L3110 Eco Tank: Rozumný kompromis s výbornými výsledkami

Pokračujeme v testoch multifunkčných tlačiarní. Epson L3110 je cenovo výhodné zariadenie, ktoré nás dokázalo osloviť.

9. septembra 2019

EPSON XP-2100 a XP-3100

Epson má nové univerzálne tlačiarne, ktoré tlačia aj z mobilu

Výrobcovi sa podarilo do veľmi kompaktných rozmerov vložiť aj obojstrannú tlač pre formát A4.

18. júna 2019

Budúcnosť je v atramente

Epson posilňuje externý predaj atramentových tlačových hláv PrecisionCore a MACH

Atramentová tlač je v priemyselnom sektore rovnako výhodná ako v tom komerčnom.

17. mája 2019
TEST

Test skvelej Ink Tank tlačiarne Epson L6190

Ohromujúca! Skúsenosť s touto tlačiarňou úplne zlomila predsudky o kvalite i kvantite atramentovej tlače.

26. septembra 2018

Najnovšie

Axis vstupuje na trh kamier nositeľných na tele

Kamery pre policajtov a sekuriťákov

Spoločnosť Axis Communications, ktorá je už desaťročia lídrom v odbore sieťového videa, uvádza na trh svoj prvý kamerový systém pre nosenie na tele, vyvinutý najmä pre príslušníkov polície a súkromné bezpečnostné agentúry. Riešenie zahŕňa odolnú kameru AXIS W100, dokovaciu stanicu AXIS W700/701 a systémovej jednotky AXIS W800. Otvorená architektúra umožňuje integráciu so širokým radom systémov na […]

27. marca 2020

Huawei predstavuje vylepšené smart hodinky Watch GT 2e

Stvorené pre športovcov

Spoločnosť Huawei včera spolu s novou sériou smartfónov P40, predstavila aj niekoľko ďalších nových produktov. Medzi nimi aj nový prírastok do série smart hodiniek Huawei Watch GT 2e. Hodinky obsahujú až 100 režimov monitorovania tréningu, od tradičných športov až po moderné formy cvičenia.

27. marca 2020

Samsung vylepšuje fotografické schopnosti modelov Galaxy S10 a Galaxy Note10

Samsung s novými funkciami.

Spoločnosť Samsung Electronics oznámila, že vybaví modely Galaxy S10 a Galaxy Note10 funkciami novej generácie, známymi zo súčasnej vlajkovej lode Galaxy S20.

27. marca 2020

Vrcholná séria obsahuje tri modely: P40 Pro +, P40 Pro a P40.

Huawei predstavuje smartfóny radu P40, ohlasujú novú víziu fotografie

Spoločnosť Huawei Consumer Business Group (CBG) dnes predstavila nové vlajkové smartfóny radu P40.

26. marca 2020

Lídri v odbore spolupracujú na potláčaní rozdielov medzi závodmi v reálnom a virtuálnom svete. Logitech G tiež podporuje lokálne hráčske akcie.

Logitech G a McLaren ohlasujú novú éru pretekov

Logitech G, značka spoločnosti Logitech (SIX: LOGN) (NASDAQ: LOGI), oznámila predĺženie partnerstva so spoločnosťou McLaren, ktoré odštartuje novú éru pretekov. Obe spoločnosti tento rok ešte viac prehĺbia spoluprácu v oblasti e-športov s využitím bohatých skúseností McLarenu zo sveta motoristického športu aj automobilového priemyslu a odborných znalostí Logitech G v oblasti e-pretekov, e-športov a herných technológií.

25. marca 2020

Vzdialená cloudová správa a doživotná záruka

NETGEAR Smart Managed Pro

Spoločnosť NETGEAR, globálny dodávateľ inovatívnych sieťových produktov pre koncových užívateľov, firmy a poskytovateľov služieb, pridala možnosť vzdialeného nastavenia a správy vybraných firemných prepínačov radu Smart Managed Pro prostredníctvom služby NETGEAR Insight. Doteraz bolo možné tieto zariadenia skrze službu len zaregistrovať a monitorovať. Nové funkcie a doživotnú záruku získajú majitelia spomínaných prepínačov po ich registrácii. Prepínače […]

25. marca 2020

Atramentový Canon ProStream 1000 vytlačil už miliardu stránok a šľape na päty offsetu

Nahradia atramentové tlačiarne ofsetovú tlač ?

Dokážete si predstaviť 12,8 milióna výtlačkov kultovej knihy Harry Potter a Kameň mudrcov vedľa seba? Presne také množstvo, teda zhruba miliardu obojstranne potlačených stránok formátu A4, vyprodukovali zákazníci spoločnosti Canon na digitálnych atramentových strojoch s kontinuálnym podávaním ProStream 1000.[1]

 

24. marca 2020

Novinka má tri fotoaparáty, moderný Infinity-U displej, vysokokapacitnú batériu a dostupnú cenu.

Samsung predstavuje Galaxy M21 – smartfón stvorený pre aktívnych ľudí

Spoločnosť Samsung predstavila smartfón Galaxy M21, ktorý ocenia všetci fanúšikovia produkujúci množstvo kvalitných fotografií, ale aj ľudia, ktorých nebaví každodenné dobíjanie batérie.

23. marca 2020

Nový flash disk Verbatim Store’n’Click

Spoločnosť Verbatim uvádza na trh nový rad USB kľúčov Store’n’Click s jedinečným dizajnom „slide and lock“, ktorý umožňuje jednoduché vysunutie a zasunutie USB konektora. Disk Store’n’Click je k dispozícii v niekoľkých farebných i kapacitných prevedeniach a je tak ideálnym USB diskom pre bežné každodenné použitie. Konektor sa v prípade potreby uzamkne a zacvakne späť do […]

20. marca 2020

Reproduktory Bose SoundTouch podporujú najnovšie AirPlay 2

Repráky, ktoré ponúkajú atraktívnu kombináciu kvalitného zvuku, úžitkových vlastností a dizajnu

Reproduktory Bose SoundTouch, ktoré umožňujú priamy streaming pomocou populárnych hudobných služieb a bezdrôtový rozvod hudby, získali najnovšie podporu protokolu AirPlay 2. Táto možnosť je k dispozícii po automatickej aktualizácii firmware aj pre existujúcich používateľov.

19. marca 2020

Odporúčané

Canon aj tento rok pozýva študentov do francúzskeho mesta Perpignan na Visa pour l`image – významný festival so zameraním na dokumentárnu fotografiu

Jedinečná možnosť pre budúcich dokumentaristov

Spoločnosť Canon vyberie 210 študentov z celej Európy a poskytne im príležitosť rozvíjať ich zručnosti v oblasti fotografie za prítomnosti lídrov v tomto priemysle počas festivalu Visa pour l’Image, ktorý sa aj tento rok bude konať v meste Perpignan na prelome mesiacov august a september – 30.8. – 5.9.2020.

18. marca 2020
TEST

TEST/RECENZIA

Najlepšie True Wireless slúchadlá do 40 eur? Vyskúšajte Niceboy HIVE podsie

Aj lacnejšie slúchadlá môžu byť vynikajúce.

13. marca 2020

G-Shock Mudmaster GG-B100 – karbonová výbava novej generácie

Každý rok fanúšikovia G-Shock čakajú, čo nové nám Casio na hodinárskom veľtrhu Baselworld predstaví. Už sme tak nejako vytušili, že technológiu, ktorú budeme u noviniek vídať častejšie, bude bluetooth. Potvrdzuje to aj nový prírastok Mudmaster GG-B100. Ešte nás ale prekvapil funkciiou krokomeru, živicovým puzdrom zosilneným karbónom a dvojvrstvovou korunkou.

18. februára 2020
TEST

Vyskúšali sme

Recenzia: Dizajnové reproduktory z IKEA Symfonisk sú v skutočnosti prémiová značka Sonos

Zvažujete kúpu reproduktorov z obchodného domu IKEA? Ak nie, mali by ste, pretože kvalita ich reprodukcie nás poriadne prekvapila.

16. februára 2020

Budúcnosť mení tvar: Galaxy Z Flip ponúka nový štýl

Prvý skladací sklenený displej od Samsungu a unikátne užívateľské rozhranie, to je úplne nový mobilný zážitok.

12. februára 2020

Epson EF-100W: Ľahký laserový projektor pre malé izby aj veľké konferencie

Veľa muziky za veľa peňazí alebo zlatý štandard pre laserové projektory?

29. januára 2020

Nový projekt Samsungu pripravuje mladých ľudí na prácu budúcnosti

Svet práce sa mení závratným tempom. Silnie dôraz na neformálne vzdelávanie a žiadané sú predovšetkým zručnosti, ktoré odlišujú ľudí od strojov – kreativita a emočná inteligencia.

9. januára 2020
TEST

Test | Recenzia

Veľké prekvapenie v redakcii: Langie S2, multiúčelový hlasový prekladateľ do vrecka

Prekladač do vášho vrecka LANGIE S2 pre všetkých, ktorí radi cestujete, ale neradi na preklad do cudzieho jazyka vyťahujete svoj mobil.

20. decembra 2019
TEST

Test | Recenzia

AOC X24P1: IPS monitor za dve stovky je ideál na doma i do práce

Každý z nás pozerá na monitor počítača niekoľko hodín denne a je nesmierne dôležité vybrať si nielen ten s pekným, ale aj zdravým obrazom.

18. decembra 2019
TEST

Headset pre hráčov

Test slúchadiel eShark ESL-HS2 KUGO: Zlatá stredná cesta

Elegantné slúchadlá, ktoré stanovujú kvalitatívny štandard pre svoju cenovú kategóriu.

20. novembra 2019