Test Epson EH-TW650: Lepší projektor už ani nepotrebujete

Má rozlíšenie Full HD, ohromný jas a premieta do uhlopriečky až 7,6 metra.

Na začiatok nie je potrebných veľa údajov. Stačí vedieť, že má rozlíšenie Full HD, ohromný jas a premieta do uhlopriečky 7,6 metra. S týmto spravíte kino u seba na záhrade aj pre celú ulicu.

Projektory sú ešte aj v roku 2018 považované za niečo nezvyčajné, dokonca prepychové. Keď má niekto doma projektor, zvyčajne si to spájame s jeho lepším vkusom na filmy a záujmom o vysokú kvalitu ich sledovania. V skutočnosti moderné projekty nie sú ani drahé, ani prepychové, tie lacnejšie dokonca ponúkajú nižší komfort sledovania filmov ako bežné televízory, pretože sú hlučné a sú s nimi starosti.

Nie je to však problém projektora Epson EH-TW650. Jeho nastavenie zvládne aj dokonale neskúsený používateľ, hluk ventilátora je zo vzdialenosti aspoň jeden meter zanedbateľný (37 dB) a obraz je pritom neskutočný. Cena projektora síce nie je zanedbateľná (~550 eur), ale ukážte mi iný projektor v tejto hodnote od etablovanej značky s porovnateľným obrazom! Veľa ich nenájdete – teda ak vôbec.

Tými hlavnými dôvodmi, prečo by ste mali nakupovať práve u Epsonu a nie na e-shope s cenovo dostupnými čínskymi projektormi, je bezpečnosť, homologizácia pre európsky a slovenský trh, možnosť servisovania, reklamácií a v neposlednom rade imidž značky, ktorá v posledných rokoch výrazne postúpila na kvalite.

Epson EH-TW650 Test

Prvé rozbalenie a nastavenie

Epson EH-TW650 sa dodáva v pomerne rozmernej krabici, samotný projektor pritom váži iba 2,7 kilogramu a jeho rozmery sú skôr kompaktné (302‎ x 252 x 92 mm). Prvé vybalenie z krabice, následná inštalácia a spustenie sú otázkou niekoľkých minút. 

Podobne ako na iných projektoroch, aj na Epsone nájdete pomerne pestrú paletu konektorov na zadnej strane, popri tomto štandarde je EH-TW650 vybavený aj Wi-Fi pripojením (802.11b/g/n). To oceníte asi najviac, pretože umožní bezdrôtové posielanie obrazu, čo odbremeňuje používateľa od problémov spojených s organizáciou káblov. To sa píše v popisoch produktu v e-shopoch, v skutočnosti je to ale vskutku zásadné vylepšenie, ktoré doslovne i prakticky zlepšuje skúsenosť s projektorom. Nemenej dôležitou vecou je prítomnosť USB konektorov typov A a B (klasický formát USB kľúča).

Epson EH-TW650 a jeho diaľkový ovládač
Paleta tlačidiel je neprehľadná, ale máte vďaka nej možnosť nastaviť obraz priam dokonale (Epson EH-TW650)

Premietaný obraz

Epson EH-TW650 využíva technológiu 3LCD, ktorej devízou je schopnosť prepúšťať až trikrát viac jasu, ako to umožňovali niektoré staršie projektory. Okrem toho eliminuje vznik takzvaných dúhových efektov, ktoré vznikajú pri niektorých projektoroch s DLP technológiou. Bez ohľadu na to, či ide o farebnú alebo bielu projekciu, svetelný výkon dosahuje až 3100 lúmenov, čo je dostatok aj pre denné premietanie. Na premietanie počas dňa je potrebný svetelný výkon aspoň 2700 lúmenov. V úspornom režime má projektor výkon 1925 lúmenov, obraz je vtedy stále pozoruhodný. Kontrastný pomer medzi čiernou a bielou preto dosahuje až 15 000:1.  

Čísla sú to zaujímavé, lenže osobná skúsenosť je naozaj prekvapujúca – okamžite po zapnutí premietania sa aj dokonale tmavá miestnosť rozžiari, vysoký jas umožňuje premietať na menej kvalitné plochy, pretože aj drobné nedokonalosti presvieti. Ak sa vám už popri investícii do projektora nechce investovať do nákupu plátna, vystačíte si aj s čistou bielou stenou.

Epson EH-TW650 Test

Výkon projektora je pozoruhodný a núti zamýšľať sa nad tým, či toho svetla nie je priveľa. S výkonným Epsonom môžete obraz natiahnuť až na 7,6-metrovú uhlopriečku (300″) a bez starostí premietať film hoci aj celej rodine a susedom na záhrade.

Ak trocha znížime nároky na kvalitu obrazu, môžeme uvažovať aj o využití tohto projektora na video mapping na budovách. Tam už síce prichádza na rad potreba rozlíšenia 4K a laserovej techniky projekcie, pre začínajúceho nadšenca však bude aj EH-TW650 vhodným štartovacím projektorom.

Výrobca hovorí o životnosti premietacej technológie 4500 až 7500 hodín, čo predstavuje v lepšom prípade 11 rokov každodenného sledovania filmov. 

Epson EH-TW650 Test

Dôležité a zaujímavé funkcie

Nastavenie tvaru a rozmerov premietaného obsahu je pohodlné, slúžia na to posuvné ovládače na hornej stene zariadenia. Prítomná je automatická lichobežníková korekcia a tiež manuálne nastavenie horizontálneho a vertikálneho lichobežníka. Skvelou funkciou je Quick Corner, čo je manuálne nastavenie každého rohu obrazu.

iProjection je platforma pre zdieľanie obrazu pre široké spektrum produktov. Napríklad do mobilu si môžete nainštalovať aplikáciu s týmto názvom a prostredníctvom nej posielať obraz do projektora prostredníctvom Wi-Fi. Prvé nastavenie vám síce zaberie niekoľko minút a možno vám naštrbí nervy, ale v konečnom dôsledku získate možnosť premietania vlastných fotiek a filmov priamo z mobilu alebo tabletu. Aplikácia sa dá nainštalovať na Chromebook, iOS aj Android, ale aj pre Mac a tiež pre Windows.

Vzduchový filter (AIR FILTER – ELPAF32) stojí na stránke Epsonu nemalých 22,46 €, ale bráni usadzovaniu prachu a nečistôt v projektore. Ten prvý, ktorý nájdete v krabici spolu s projektorom, by vám mal vydržať dlhé mesiace, v lepšom prípade i roky.

Vzduchový filter budete radšej čistiť, než kupovať nový – stojí vyše 20 eur (Epson EH-TW650)

Zámok Kensington je súčasťou tela projektora a slúži na to, aby ste ho zaistili pred prípadnou krádežou. Doma toto síce nevyužijete, ale ak chcete kúpiť projektor do reštaurácie alebo do iného verejného priestoru, budete si môcť byť o niečo istejší.

Automatické farebné režimy: Kino, Dynamické, Hra, Jasné kino

Epson EH-TW650 Test

Projektor Epson EH-TW650 sa zaraďuje medzi produkty s rozumným pomerom medzi cenou a výkonom, kvalita jeho obrazu je mierne nadštandardná a umožňuje široké možnosti nastavenia projekcie, vďaka čomu ju viete presne navrhnúť pre rôzne typy použitia. Osobne veľmi oceňujem možnosť premietania nielen z počítača, ale aj z mobilu či tabletu cez Wi-Fi. V autorizovanom e-shope Epsonu EH-TW650 stojí prijateľných 544 eur, pričom v cene máte aj plátno Nobo s rozmerom 2×1,3 m. 

Epson EH-TW650 Test

Čítajte aj ďalšie podobné články:

Epson EF-100W: Ľahký laserový projektor pre malé izby aj veľké konferencie

Veľa muziky za veľa peňazí alebo zlatý štandard pre laserové projektory?

29. januára 2020
TEST

Test tlačiarne Epson L3110 Eco Tank: Rozumný kompromis s výbornými výsledkami

Pokračujeme v testoch multifunkčných tlačiarní. Epson L3110 je cenovo výhodné zariadenie, ktoré nás dokázalo osloviť.

9. septembra 2019

EPSON XP-2100 a XP-3100

Epson má nové univerzálne tlačiarne, ktoré tlačia aj z mobilu

Výrobcovi sa podarilo do veľmi kompaktných rozmerov vložiť aj obojstrannú tlač pre formát A4.

18. júna 2019

Budúcnosť je v atramente

Epson posilňuje externý predaj atramentových tlačových hláv PrecisionCore a MACH

Atramentová tlač je v priemyselnom sektore rovnako výhodná ako v tom komerčnom.

17. mája 2019
TEST

Test skvelej Ink Tank tlačiarne Epson L6190

Ohromujúca! Skúsenosť s touto tlačiarňou úplne zlomila predsudky o kvalite i kvantite atramentovej tlače.

26. septembra 2018

Najnovšie

Fotografuje tvoja mama vertikálne ? Ak áno, je trendy.

Vertikálne videá sú stále populárnejšie, Samsung podporuje tento trend s otočným televízorom The Sero

Poldruha miliardy užívateľov po celom svete používa sociálnu sieť TikTok, ktorá je založená na krátkych vtipných videách natočených vertikálne. Trend natáčania mobilom na výšku je zjavný aj na ďalších sociálnych sieťach a všetci sa mu postupne prispôsobujú. Napokon, podľa aktuálneho Social Media Trends Reportu českej spoločnosti Socialbakers napríklad na Facebooku, kde je stále 70 percent videí zverejňovaných v horizontálnej polohe, boli kratšie videá do 30 sekúnd dosledované skôr v okamihu, keď boli vertikálne. Samsung tomuto trendu vychádza v ústrety špeciálnym otočným televízorom The Sero, ktorý je na slovenskom trhu dostupný za odporúčanú cenu 1599 Eur.

17. septembra 2020

Ponúkajú odmeny v celkovej výške 8000 €.

1. Tatranský hackathon

Ministerstvo dopravy a výstavby SR a (f)ITcubator pozývajú programátorov i študentov programovania na kreatívny hackaton. 

17. septembra 2020

SteelSeries Arctis 9 s duálnym bezdrôtovým pripojením

Nový model rozširuje oceňovanú radu Arctis

Spoločnosť SteelSeries, popredný svetový výrobca herných a esportových periférií, uvádza na trh headset Arctis 9. Nový model rozširuje hojne oceňovanú radu Arctis a prináša kvalitný zvukový výkon a duálne bezdrôtové pripojenie na počítače a konzoly PlayStation.

15. septembra 2020

8K OLED televízory LG prinášajú úžasný herný zážitok súčasnosti

Na najväčších OLED televízoroch LG si teraz s novým radom grafických kariet NVIDIA GeForce RTX 30 zahráte v reálnom rozlíšení 8K

15. septembra 2020

Nové partnerstvo spoločností Zyxel a ATEN

Riešenie zrodené zo silného partnerstva

Režim Networked AV vo vybraných prepínačoch Zyxel našim obchodným partnerom otvára dvere k väčšej škálovateľnosti a jednoduchšej inštalácii a dokonale sa hodí napríklad pre športoviská, video steny, reštaurácie a riadiace centrá.

15. septembra 2020

Alfanumerická klávesnica pre jednoduché a bezpečné odomykanie jednotky

Kingston Digital uvádza na trh 128GB verziu šifrovaného USB flash disku

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, ohlasuje dostupnosť 128GB verzia svojho šifrovaného USB flash disku DataTraveler® 2000.

14. septembra 2020

Nová akčná kamera VEGA X

Reálny obraz. Vo dne i v noci.

Niceboy prichádza s akčnou kamerou VEGA X s reálnym rozlíšením – pri 4K zvládne 30 snímok za sekundu a môžete s ňou natáčať v noci aj pod vodou.
Ostrý obraz získate vďaka 7G objektívu a pokročilej stabilizácii. Záznam si potom môžete prehrať s pomocou Wi-Fi, a to aj spomalene alebo, naopak, vďaka funkcii časozberu zrýchlene.

10. septembra 2020

Najpredávanejší bezdrôtový set myši a klávesnice so zníženou hlučnosťou

Spoločnosť Logitech ohlásila tichý bezdrôtový set MK295 Silent Wireless Combo obsahujúci komfortnú a odolnú klávesnicu a myš s novou proprietárnou technológiou SilentTouch, ktorá znižuje hlučnosť pri písaní a klikanie o 90 percent v porovnaní s jej predchodcom, svetovo najpredávanejším setom Logitech MK270. Nový set dodávaný v tmavosivej a svetlosivej farbe má rovnakú hmatovú odozvu ako […]

9. septembra 2020

Navigáciu TomTom GO si teraz stiahnete z Huawei AppGallery

Popredný špecialista na lokalizačné technológie, spoločnosť TomTom, prináša svoju najnovšiu navigačnú aplikáciu do obchodu Huawei AppGallery. Aplikácia TomTom GO Navigation obsahuje množstvo inovatívnych funkcií – od navádzania do jazdných pruhov až po vyhľadávanie trás a sledovanie premávky.

9. septembra 2020

Skener Canon imageFORMULA DR-S130

Uspokojí malé firmy či domácnosti a ľahko si ho zbalíte aj na cesty

Dopyt po výkonných kancelárskych riešeniach, ktoré malým podnikom uľahčia digitalizáciu stále stúpa, a to aj vzhľadom k vysokému počtu zamestnancov na home office. Spoločnosť Canon preto predstavuje nový stolný skener imageFORMULA DR-S130 s ľahkou obsluhou, ktorý vychádza z úspešného modelu imageFORMULA DR-S150.

8. septembra 2020

Odporúčané

Recenzia

Stará škola stále existuje, káblové slúchadlá Niceboy ORYX X300 sú poctivou nostalgiou

Slúchadlá Niceboy ORYX X300 patria medzi tie najlepšie vo svojej triede.

11. septembra 2020
TEST

Recenzia

Kovová klávesnica Niceboy Oryx K300X. Zabudnite na predsudky, toto je ideálny darček pre každého.

Už dlho sme sa na tak nepobavili pri písaní, ako práve počas testu tejto nezvyčajnej klávesnice.

11. septembra 2020
TEST

Recenzia

Absolútna špička. AOC G Line 2nd Gen (CU34G2X 34)

Úchvatný obraz je pri tejto cene samozrejmosť, no AOC zachádza oveľa ďalej a ponúka aj pokročilé funkcie pre náročných.

9. septembra 2020

Práca z domova ako nový štandard?

Pripravme sa na budúcnosť, možno budúcnosť práce

Čo nám chystá tohtoročná jeseň? To je zatiaľ vo hviezdach, ale vzhľadom k aktuálnemu vývoju sa zdá, že nás pandémia koronavírusu len tak neopustí. Dúfajme, že nás to nezasiahne viac, než len opäť povinnými rúškami a tlakom na pobyt čo najväčšieho počtu zamestnancov v domácej kancelárii.

1. septembra 2020

Recenzia: ROG Zephyrus Duo 15 (GX550L)

Vždy nás poteší keď sa nájde niekto odvážny a prinesie niečo nové a inovatívne. Notebookmi s dvomi displejmi sme tu už mali pred rokmi. Ak sa nemýlim prvá s týmto konceptom prišla asi pred 10 rokmi Toshiba a asi pred rokom predstavil takýto kancelársky notebook aj Asus. Ale až ASUS dokázal vytvoriť niečo, čo dvom displejom dáva skutočný zmysel […]

28. augusta 2020

Terabajtové SSD do vrecka? Ostatne prečo nie?

Recenzia: ADATA SE760

Doba sa mení a tradičné disky s rotačnou platňou nahrádzajú aj u externých USB diskov elektronické SSD. Je to praktickejšie, čiastočne aj bezpečnejšie a najmä menšie a ľahšie.

27. augusta 2020

Palec hore ASUS !

Recenzia: ROG Zephyrus G14

ROG Zephyrus G14 spĺňa na jednotku požiadavku na univerzálny pracovný a zároveň hráčsky notebook za veľmi dobrú cenu.

10. augusta 2020
TEST

Redakčný test

Recenzia Philips 272B: Zlatý štandard so svetelným senzorom

Vzhľad monitora obyčajne nie je tak dôležitý ako jeho obraz, ale keď je už obraz špičkový, môže sa výrobca sústrediť aj na estetiku – a tento Philips je krásne funkčný kus modernej techniky!

31. júla 2020

Značka Niceboy predstavuje bezdrôtový reproduktor Niceboy RAZE 3 Guru

Niceboy rozohrá leto s novým bezdrôtovým reproduktorom RAZE 3 Guru

Ide o štýlový reproduktor vhodný do interiéru aj exteriéru, ktorý v malom tele skrýva veľké prednosti. Má výkon 24 W, 360° zvuk, výdrž až 10 hodín a unikátny Magic Button pre hutný basový zvuk. Prehrávať môžete cez bluetooth, USB alebo AUX. Oceníte aj to, že si cez neho môžete vybaviť volanie alebo dobiť telefón. Výhodou […]

31. júla 2020

Fotosúťaž pre amatérov Huawei Next Image je v plnom prúde

Tipy, ako zachytiť pôsobivú fotku a vyhrať 10 000 dolárov

Aktuálny ročník fotosúťaže Huawei Next Image práve prebieha. Minulý rok putovalo niekoľko cien vrátane hlavnej výhry do susedného Česka. Motivácia je aj tento rok veľká, na víťaza čaká 10-tisíc dolárov, zabojovať môžete aj o množstvo hodnotných cien. Prinášame niekoľko tipov, ako zhotoviť fotku, ktorá očarí porotu. Kúzlo kontrastu Rôznorodosť je skvelým zdrojom inšpirácie. Z hľadiska […]

10. júla 2020