Naša skúsenosť s konvertibilným notebookom HP Pavilion x360

Dva týždne som každý deň pracoval s notebookom HP Pavilion x360, aby som zistil, či sa do neho vyplatí investovať tie nemalé peniaze, ktoré si zaň pýtajú predajcovia.   HP Pavilion x360 je konvertibilný notebook. To znamená, že sa s ním dá pracovať nielen ako s tradičným notebookom, ale aj ako s tabletom a stojanom. […]

Dva týždne som každý deň pracoval s notebookom HP Pavilion x360, aby som zistil, či sa do neho vyplatí investovať tie nemalé peniaze, ktoré si zaň pýtajú predajcovia.

 

HP Pavilion x360 je konvertibilný notebook. To znamená, že sa s ním dá pracovať nielen ako s tradičným notebookom, ale aj ako s tabletom a stojanom. Nech už to vyznie akokoľvek, vykrúcanie displeja tomuto notebooku neškodí a vznikajú tým celkom nové možnosti použitia. Stačí kúpiť jeden takýto notebook a úplne zabudnete na to, že ste niekedy túžili po tenkom ľahkom tablete.

 

HP Pavilion x360

HP Pavilion x360

Pevná konštrukcia s dobrými materiálmi

V jednoduchosti je krása a aj HP preto stavia práve na nej. Keby som na neho nalepil logo inej značky, nebolo by ľahké rozpoznať, na aký notebook sa vlastne pozeráme. Dizajn je teda jednoduchý a účelný, v zatvorenom stave pôsobí dojmom veľmi drahého zariadenia a tento pocit vás neopustí ani po tom, čo ho prvýkrát chytíte do rúk. 13-palcový notebook má pomerne nízku hmotnosť – iba 1,63 kilogramu, aj napriek tomu ale pôsobí odolne a pevne.

HP tvrdí, že tento model prešiel testovaním v podobe 25-tisícov zatvorení a otvorení a 7-tisíc preklopení displeja.

V polohe tabletu je to stále počítač s Windowsom, ale ak to používateľ chce, môže sa notebook prepnúť do špeciálneho tabletového režimu. Vtedy je ponuka Štart rozmernejšia a prispôsobená dotykovému ovládaniu, praktické využitie tohto režimu som však nenašiel. Myslím si, že aj v tradičnom Windows móde je tablet rovnako dobre použiteľný.

 

HP Pavilion x360

HP Pavilion x360

Výkon a praktická skúsenosť

Pavilion x360 pracuje s pomerne slušným základom: grafická karta je Intel HD Graphics 520, operačná pamäť 8 GB, procesor je 2,3 GHz Intel Core i5-6200U. V testovanom notebooku bol obsiahnutý aj hybridný pevný disk 500 GB a Windows 10.

Podľa benchmarku 3DMark Fire Strike je vo svojej kategórii nadpriemerný, dosahuje 745 bodov, pričom priemer jeho triedy je 665,87. To sú však čísla, ktoré nehovoria nič o praktickej skúsenosti – a tá je veľmi pozitívna. Je zrejmé, že na tomto notebooku nebude grafik zalamovať časopis, ale pri úprave fotografií v Photoshope a pri modelovaní 3D objektov bude Pavilion x360 celkom vyhovovať.  

Moja práca pozostáva z pomerne širokého spektra aktivít: písanie textov, úpravy fotografií, strihania a úpravy videí a často pripravujem grafické podklady pre tlač reklamy. Na všetky tieto výkony bol Pavilion x360 celkom dostatočný, hoci miernu kritiku by som nasmeroval na displej. Na 13-palcovej uhlopriečke je Full HD rozlíšenie dostatočne jemné a aj farby sú zobrazované korektne, avšak pri pohľade z boku sa nápadnejšie mení kontrast farieb. Skrátka, aby mal používateľ korektný obraz, musí sa na displej pozerať priamo, prípadne iba z veľmi mierneho uhla. Kto má záujem o serióznejšiu grafickú prácu, bude si musieť notebook pripojiť k externému monitoru cez vstavaný HDMI port, ale bude musieť myslieť aj na to, že tento notebook na ňu ani nie je predurčený.

 

HP Pavilion x360

HP Pavilion x360

Výdrž na batériu

Údaje, ktoré uvádza výrobca o výdrži na batériu, je potrebné vnímať s rezervou. HP na svojich webstránkach uvádza údaj 9 hodín a 15 minút. Pri zvýšenej záťaži však notebook dosahuje výdrž niečo vyše 6 hodín – aj to stále skvelý výsledok, väčšina notebookov sa vypne po troch či štyroch hodinách veľkej záťaže.

Ja som notebook nabíjal večer a ráno som si do terénu zobral notebook bez nabíjačky. Nebola potrebná, pretože som vedel, že batéria vydrží aj celý deň.

 

Kľúčové vlastnosti testovaného modelu:

Monitor: 13,3” (33,7 cm), Full HD, IPS LED, multidotykový, 360° rozsah prevrátenia
Procesor: Intel Core i5-6200U 2,3 GHz
Pamäte: 500 GB hybridný pevný disk; 8 GB DDR4 SDRAM
Grafika: Intel HD Graphics 520
Rozmery: 2,1×33,3×22,4 cm
Hmotnosť: 1,7 kg
Operačný systém: Windows 10
Výbava: audiosystém Bang & Olufsen
Konektory: SD čítačka, 2× SuperSpeed USB 3.0, 1×USB 2.0, HDMI, RJ-45, 3,5mm audiojack
Pripojenia: WLAN, Bluetooth

 

HP Pavilion x360 sa predáva v troch veľkostiach, zabezpečiť si môžete 11, 13 a 15-palcový variant. K tomu si pripočítajte niekoľko farebných verzií a rôzne nastavenia konfigurácie, vo výsledku potom máte k dispozícii naozaj pestrú paletu moderných notebookov s odlišnými cenami. Ja osobne oceňujem 13-palcový variant pre jeho univerzálnosť, nízku hmotnosť a stále vysoký výkon.

 

HP Pavilion x360

HP Pavilion x360

 

Čítajte aj ďalšie podobné články:

HP nezabudlo ani na OMEN

Jedna z najmenších tlačiarní na svete či najtenšie notebooky: HP nám ukázalo svoje novinky

Rovnocenne s novými špičkovými produktmi nám značka HP predviedla aj svoj aktívny záujem vyrábať ekologicky.

12. decembra 2019

FANTASTICKÉ NOVINKY OD HP

HP nám predviedlo herný notebook s 2 displejmi a revolučnú laserovú tlačiareň

HP predstavilo celú paletu nových zariadení, ktoré sa môžu pochváliť špičkovými funkciami.

10. júna 2019

HP Ink Tank Wireless 415 vytlačí 8-tisíc strán za necelých desať eur

HP predstavilo nový prírastok do rodiny obľúbených atramentových tlačiarní. Model HP Ink Tank Wireless 415 bol navrhnutý špeciálne pre domácnosti a malé firmy, ktorým vďaka svojmu vysokokapacitnému systému atramentových zásobníkov umožní vytlačiť až 8 000 farebných a 15 000 čiernobielych strán pri minimálnej cene za stranu. Oproti svojmu predchodcovi, modelu HP DeskJet GT 5820, má […]

26. marca 2018
TEST

Recenzia multifunkčnej tlačiarne HP Deskjet Ink Advantage 5275

Stojí iba okolo sto eur a za svoje peniaze dostanete pestrú paletu moderných funkcií a kvalitnú tlač v jednoduchom vyhotovení.   Koncom minulého roka sme mali možnosť testovať mutlifunkčné zariadenie HP Deskjet Ink Advantage 5275, ktoré vyniká hneď v niekoľkých ohľadoch. V prvom rade je to cena, čo zákazníka osloví už v obchode – za cenu […]

22. januára 2018
TEST

Test HP Deskjet GT 5820 s Tank Ink systémom: Toto je najlepšia tlačiareň pre fotografov

Stojí okolo 150 eur, ale tankový systém ušetrí množstvo peňazí na tlač. Dať do názvu tlačiarne magické GT bol správny krok, tento Deskjet je ekvivalentom prémiového automobilového GT medzi tlačiarňami.   Na test multifunkčnej tlačiarne HP DeskJet GT 5820 sme mali neštandardne dlhý čas. Počas niekoľkých týždňov každodenného používania táto tlačiareň preukázala mimoriadne schopnosti a […]

15. novembra 2017

Najnovšie

Ste SAFE?

Dnes je Európsky deň proti vlámaniu

Na dnešný deň, 16. júna 2021, pripadá Európsky deň proti vlámaniu. Európska únia, respektíve Európska sieť na prevenciu kriminality (EUCPN), sa nechala inšpirovať v Belgicku, kde má „deň proti vlámaniu“ dlhoročnú tradíciu. Tento rok si ho pripomíname vo chvíli, keď pod vplyvom postupného uvolňovania protiepidemických opatrení ľudia opúšťa svoje domovy a chystajú sa na dovolenky.

16. júna 2021

herná myš

Rozsvieťte svoj hráčsky brloh s tromi druhmi myší SureFire

SureFire, špecializovaná herná značka spoločnosti Verbatim Europe, uviedla na trh tri nové gamingové myši, čím ďalej rozširuje svoju ponuku periférií pre milovníkov počítačových hier.

15. júna 2021

Používajú staré verzie softvéru

Takmer dve tretiny zamestnancov si v IT oddelení presadí odloženie aktualizácií

Skoro štvrtina zamestnancov (23%) pripúšťa, že mala nedávno rozpor s IT oddelením firmy ohľadom dôležitosti alebo početnosti aktualizácií softvéru na svojich pracovných počítačoch a ďalších zariadeniach. Na tom by nebolo nič tak prekvapivého, keby si však podľa prieskumu spoločnosti Kaspersky väčšina zamestnancov nakoniec nepresadila svoje a mohla inštaláciu aktualizácií softvéru alebo operačného systému oddialiť alebo […]

15. júna 2021

Nová éra estetiky

V Huawei Next Design môžu umelci zabojovať o ceny za 200 000 dolárov

Spoločnosť Huawei spustila globálnu súťaž Next Design Awards, určenú komunite digitálnych umelcov a grafických dizajnérov. Súťaž dáva tvorcom možnosť prejaviť svoj talent a prostredníctvom digitálnych technológií sa zviditeľniť pred globálnym publikom. Umelci môžu zároveň zabojovať o atraktívne finančné výhry a ďalšie hodnotné ceny.

14. júna 2021

Častým omylom je, že slaná voda v bazéne je voda bez chlóru. To nie je pravda.

Bazén – je lepšia slaná alebo sladká voda?

S rastúcimi teplotami vzduchu sa zvyšuje teplota bazénovej vody a mení sa alkalita a hodnoty pH. A žiadny majiteľ bazéna netúži po tom, aby sa mu krásne čistá voda zakalila alebo zozelenala.

10. júna 2021

Aké aplikácie by vám v mobile nemali chýbať?

5 aplikácií, ktoré oceníte na horských túrach

Vždy nájdite tú správnu a bezpečnú cestu.

10. júna 2021

Smart kamery za super cenu

Testovali sme nové smart kamery od D-Link

Mám doma nového diskrétneho spoločníka. Nie, nebojte sa, nejde o to, na čo myslíte. Mám nový kamerový systém D-Link, ktorý testujem ako súčasť nového bezpečnostného systému a súčasť smarthome riešenia.

10. júna 2021

TP-Link Tapo C210 a 110

Ochrana domova vo vyššom rozlíšení

Spoločnosť TP-Link, popredný svetový dodávateľ sieťových produktov, predstavuje na trhu dve nové bezpečnostné kamery, ktoré patria do jeho radu zariadení pre inteligentnú domácnosť Tapo. Konkrétne sa jedná o modely Tapo C210 a Tapo C110, ktoré sa oproti svojim predchodcom (Tapo C200, respektíve Tapo C100) líšia predovšetkým vyšším rozlíšením obrazu.

10. júna 2021

Ako ich v lete využiť naplno a vyhnúť sa nepríjemnostiam?

Drony rastú na popularite aj medzi Slovákmi

Hitom tohtoročnej letnej sezóny sú drony a outdoorové kamery. Značka DJI, globálny líder v oblasti akčných gadgetov, prináša užitočné tipy, aby fanúšikov tejto novodobej zábavy neprekvapila pokuta a využili potenciál produktov naplno.

9. júna 2021

Prvá sieťová kamera na svete

HiSTÓRIA: Axis NetEye 200

Píše sa rok 1996. Počítače a internet po uvedení Windows 95 zažívajú obrovský boom. Moderným trendom sú siete, ktoré spájajú počítače – na komunikáciu sa používajú prevažne telefónne linky a analógové modemy. Prenos pár kilobajtov dát trvá minútku, takže prehrávať video cez modem nie je reálne. Existujú už síce webové kamery, no ich kvalita a […]

8. júna 2021

Odporúčané

Nie príliš smart zariadenia?

Najväčšie smart útoky na smart domácnosti

Hackeri v oblasti chytrých domácností sú neustále odvážnejší a prefíkanejší. Aby sme vám pomohli zorientovať sa, spísali sme pre vás najznámejšie útoky na smart domácnosti za ostatné roky.

16. júna 2021

Testovali sme

Akčné kamery NICEBOY – časť 2. NICEBOY VEGA X PRO

Akčné alebo outdoorové kamery NICEBOY zaujmú svojou cenou. V redakcii sme už mali možnosť vyskúšať základný model NICEBOY VEGA X PLAY a teraz sa pozrieme na robustnejší, vybavenejší a aj trochu drahší model VEGA X PRO.

8. júna 2021

Testovali sme

Akčné kamery NICEBOY – časť 1. NICEBOY VEGA X PLAY

Začína sa leto, čas dovoleniek a výletov. Väčšina ľudí dnes používa primárne na fotky a videá telefóny, kde sa kvalita kamery posunula pomaly na profi úroveň, lenže mobil sa môže ľahko rozbiť a preto ho používame len na tie krásne zábery z miesta.

1. júna 2021

„Noise cancelling“,funkcia, ktorá potláča rušivý šum a zvuky z okolia

Ako si vybrať bezdrôtové slúchadlá?

Ako však vybrať tie správne Bluetooth slúchadlá? Čítajte ďalej.

11. mája 2021
TEST

TEST/RECENZIA

Zakrivený monitor je nový ideál: AOC C27G2ZU (redakčný test)

Zakrivené monitory sú stále o niečo drahšie, no okrem výnimočnej estetiky majú aj doplnkové funkcie, ktoré využijete každý deň. A to aj vtedy, ak nie ste hráč či fanúšik filmového sci-fi.

10. mája 2021

Aké sú rozdiely medzi spôsobmi potlačenie ruchov?

Noise blocking, noise cancelling a noise masking

Ak uvažujete o nových slúchadlách, asi ste narazili na technické výrazy, ktoré znie na prvý pohľad veľmi podobne, ale v skutočnosti sa zásadne líšia.

4. mája 2021

Niceboy HIVE Pins 2 ANC

Do dažďa aj hlučnej kancelárie

Zvyknete telefonovať za volantom, ale nechcete či nemôžete prepojiť mobil s infotainmentom? Beháte či bicyklujete bez ohľadu na to, či je sucho alebo prší? Alebo sa počas práce zvyknete izolovať od okolitého hluku slúchadlami?

8. apríla 2021
TEST

Full HD je stále in

Recenzia Philips 243B1/00: Vysoká hodnota za veľmi rozumné peniaze

Zvažujete kúpu nového monitora? V takom prípade si určite prečítajte našu recenziu, venujeme sa praktickým veciam.

13. februára 2021
TEST

Redakčný test

Vodotesný Niceboy RAZE 2 Vertigo: Nič lepšie za túto cenu nekúpite

Bezdrôtový reproduktor od značky Niceboy je jedným z najzaujímavejších produktov u nás v redakcii. Na prvý pohľad vyzerá skôr jednoducho, ale práve v tom spočíva jeho schopnosť prekvapiť.

12. februára 2021

Disk je dnes najväčšou brzdou počítačov

Chcete rýchle PC? Kúpte si rýchly SSD!

Nie každý potrebuje v jednom momente pracovať so stovkami GB dát, no rýchly disk ocení naozaj každý kto pracuje s počítačom. Svoj podiel na rýchlosti má aj operačná pamäť a celkový výkon zostavy, ale najväčšou brzdou je dnes asi načítavanie dát z diskov.

21. decembra 2020