Naša skúsenosť s konvertibilným notebookom HP Pavilion x360

Dva týždne som každý deň pracoval s notebookom HP Pavilion x360, aby som zistil, či sa do neho vyplatí investovať tie nemalé peniaze, ktoré si zaň pýtajú predajcovia.   HP Pavilion x360 je konvertibilný notebook. To znamená, že sa s ním dá pracovať nielen ako s tradičným notebookom, ale aj ako s tabletom a stojanom. […]

Dva týždne som každý deň pracoval s notebookom HP Pavilion x360, aby som zistil, či sa do neho vyplatí investovať tie nemalé peniaze, ktoré si zaň pýtajú predajcovia.

 

HP Pavilion x360 je konvertibilný notebook. To znamená, že sa s ním dá pracovať nielen ako s tradičným notebookom, ale aj ako s tabletom a stojanom. Nech už to vyznie akokoľvek, vykrúcanie displeja tomuto notebooku neškodí a vznikajú tým celkom nové možnosti použitia. Stačí kúpiť jeden takýto notebook a úplne zabudnete na to, že ste niekedy túžili po tenkom ľahkom tablete.

 

HP Pavilion x360

HP Pavilion x360

Pevná konštrukcia s dobrými materiálmi

V jednoduchosti je krása a aj HP preto stavia práve na nej. Keby som na neho nalepil logo inej značky, nebolo by ľahké rozpoznať, na aký notebook sa vlastne pozeráme. Dizajn je teda jednoduchý a účelný, v zatvorenom stave pôsobí dojmom veľmi drahého zariadenia a tento pocit vás neopustí ani po tom, čo ho prvýkrát chytíte do rúk. 13-palcový notebook má pomerne nízku hmotnosť – iba 1,63 kilogramu, aj napriek tomu ale pôsobí odolne a pevne.

HP tvrdí, že tento model prešiel testovaním v podobe 25-tisícov zatvorení a otvorení a 7-tisíc preklopení displeja.

V polohe tabletu je to stále počítač s Windowsom, ale ak to používateľ chce, môže sa notebook prepnúť do špeciálneho tabletového režimu. Vtedy je ponuka Štart rozmernejšia a prispôsobená dotykovému ovládaniu, praktické využitie tohto režimu som však nenašiel. Myslím si, že aj v tradičnom Windows móde je tablet rovnako dobre použiteľný.

 

HP Pavilion x360

HP Pavilion x360

Výkon a praktická skúsenosť

Pavilion x360 pracuje s pomerne slušným základom: grafická karta je Intel HD Graphics 520, operačná pamäť 8 GB, procesor je 2,3 GHz Intel Core i5-6200U. V testovanom notebooku bol obsiahnutý aj hybridný pevný disk 500 GB a Windows 10.

Podľa benchmarku 3DMark Fire Strike je vo svojej kategórii nadpriemerný, dosahuje 745 bodov, pričom priemer jeho triedy je 665,87. To sú však čísla, ktoré nehovoria nič o praktickej skúsenosti – a tá je veľmi pozitívna. Je zrejmé, že na tomto notebooku nebude grafik zalamovať časopis, ale pri úprave fotografií v Photoshope a pri modelovaní 3D objektov bude Pavilion x360 celkom vyhovovať.  

Moja práca pozostáva z pomerne širokého spektra aktivít: písanie textov, úpravy fotografií, strihania a úpravy videí a často pripravujem grafické podklady pre tlač reklamy. Na všetky tieto výkony bol Pavilion x360 celkom dostatočný, hoci miernu kritiku by som nasmeroval na displej. Na 13-palcovej uhlopriečke je Full HD rozlíšenie dostatočne jemné a aj farby sú zobrazované korektne, avšak pri pohľade z boku sa nápadnejšie mení kontrast farieb. Skrátka, aby mal používateľ korektný obraz, musí sa na displej pozerať priamo, prípadne iba z veľmi mierneho uhla. Kto má záujem o serióznejšiu grafickú prácu, bude si musieť notebook pripojiť k externému monitoru cez vstavaný HDMI port, ale bude musieť myslieť aj na to, že tento notebook na ňu ani nie je predurčený.

 

HP Pavilion x360

HP Pavilion x360

Výdrž na batériu

Údaje, ktoré uvádza výrobca o výdrži na batériu, je potrebné vnímať s rezervou. HP na svojich webstránkach uvádza údaj 9 hodín a 15 minút. Pri zvýšenej záťaži však notebook dosahuje výdrž niečo vyše 6 hodín – aj to stále skvelý výsledok, väčšina notebookov sa vypne po troch či štyroch hodinách veľkej záťaže.

Ja som notebook nabíjal večer a ráno som si do terénu zobral notebook bez nabíjačky. Nebola potrebná, pretože som vedel, že batéria vydrží aj celý deň.

 

Kľúčové vlastnosti testovaného modelu:

Monitor: 13,3” (33,7 cm), Full HD, IPS LED, multidotykový, 360° rozsah prevrátenia
Procesor: Intel Core i5-6200U 2,3 GHz
Pamäte: 500 GB hybridný pevný disk; 8 GB DDR4 SDRAM
Grafika: Intel HD Graphics 520
Rozmery: 2,1×33,3×22,4 cm
Hmotnosť: 1,7 kg
Operačný systém: Windows 10
Výbava: audiosystém Bang & Olufsen
Konektory: SD čítačka, 2× SuperSpeed USB 3.0, 1×USB 2.0, HDMI, RJ-45, 3,5mm audiojack
Pripojenia: WLAN, Bluetooth

 

HP Pavilion x360 sa predáva v troch veľkostiach, zabezpečiť si môžete 11, 13 a 15-palcový variant. K tomu si pripočítajte niekoľko farebných verzií a rôzne nastavenia konfigurácie, vo výsledku potom máte k dispozícii naozaj pestrú paletu moderných notebookov s odlišnými cenami. Ja osobne oceňujem 13-palcový variant pre jeho univerzálnosť, nízku hmotnosť a stále vysoký výkon.

 

HP Pavilion x360

HP Pavilion x360

 

Čítajte aj ďalšie podobné články:

HP nezabudlo ani na OMEN

Jedna z najmenších tlačiarní na svete či najtenšie notebooky: HP nám ukázalo svoje novinky

Rovnocenne s novými špičkovými produktmi nám značka HP predviedla aj svoj aktívny záujem vyrábať ekologicky.

12. decembra 2019

FANTASTICKÉ NOVINKY OD HP

HP nám predviedlo herný notebook s 2 displejmi a revolučnú laserovú tlačiareň

HP predstavilo celú paletu nových zariadení, ktoré sa môžu pochváliť špičkovými funkciami.

10. júna 2019

HP Ink Tank Wireless 415 vytlačí 8-tisíc strán za necelých desať eur

HP predstavilo nový prírastok do rodiny obľúbených atramentových tlačiarní. Model HP Ink Tank Wireless 415 bol navrhnutý špeciálne pre domácnosti a malé firmy, ktorým vďaka svojmu vysokokapacitnému systému atramentových zásobníkov umožní vytlačiť až 8 000 farebných a 15 000 čiernobielych strán pri minimálnej cene za stranu. Oproti svojmu predchodcovi, modelu HP DeskJet GT 5820, má […]

26. marca 2018
TEST

Recenzia multifunkčnej tlačiarne HP Deskjet Ink Advantage 5275

Stojí iba okolo sto eur a za svoje peniaze dostanete pestrú paletu moderných funkcií a kvalitnú tlač v jednoduchom vyhotovení.   Koncom minulého roka sme mali možnosť testovať mutlifunkčné zariadenie HP Deskjet Ink Advantage 5275, ktoré vyniká hneď v niekoľkých ohľadoch. V prvom rade je to cena, čo zákazníka osloví už v obchode – za cenu […]

22. januára 2018
TEST

Test HP Deskjet GT 5820 s Tank Ink systémom: Toto je najlepšia tlačiareň pre fotografov

Stojí okolo 150 eur, ale tankový systém ušetrí množstvo peňazí na tlač. Dať do názvu tlačiarne magické GT bol správny krok, tento Deskjet je ekvivalentom prémiového automobilového GT medzi tlačiarňami.   Na test multifunkčnej tlačiarne HP DeskJet GT 5820 sme mali neštandardne dlhý čas. Počas niekoľkých týždňov každodenného používania táto tlačiareň preukázala mimoriadne schopnosti a […]

15. novembra 2017

Najnovšie

Samsung predstavuje 870 EVO, horúcu novinku v najpredávanejšom spotrebnom rade SATA SSD na svete

Nový disk 870 EVO sa výborne hodí na bežné aj profesionálne využitie.

Náhodné čítanie je o 38 % rýchlejšie, čo výrazne zrýchľuje každodennú prácu počítača. Dlhodobý výkon je vylepšený o 30 % a predlžuje životnosť SSD.

21. januára 2021

ADATA uvedie na trh karty SD Express do druhého štvrťroku 2021

Pamäťové karty štandardu SD7.0 dosahujú výrazné zrýchlenie čítania a zápisu pri zachovaní kompatibility so staršími štandardmi

21. januára 2021

Už žiadne pripaľovanie a dodatočné regulovanie teploty vďaka aplikácii CookAssist od Miele

Vďaka funkcii CookAssist od Miele je smaženie jednoduchšie a bezpečnejšie ako kedykoľvek predtým. Aplikácia vás prevedie krok za krokom celým procesom smaženia, podarí sa vám pripraviť náročné klasické pokrmy ako sú steaky, filé z lososa alebo lievance s čučoriedkami, aj bez akýchkoľvek predchádzajúcich skúseností, presne prepečené.

21. januára 2021

Koniec strácania vecí!

Samsung prichádza s praktickým príveskom Galaxy SmartTag

 Prívesok pomôže majiteľom pri hľadaní ich stratených vecí, zvierat či rodinných príslušníkov prostredníctvom ich smartfónu.

15. januára 2021

Samsung predstavuje slúchadlá Galaxy Buds Pro

Doposiaľ najlepšie slúchadlá značky Samsung sa pýšia jedinečnou kvalitou zvuku, inteligentným systémom ANC, bohatými možnosťami konektivity a atraktívnym prevedením.

 

15. januára 2021

Mimoriadne zážitky každý deň

Smartfóny Samsung Galaxy S21 5G a Galaxy S21+ 5G

Najnovšie modely série Samsung Galaxy S vás spoja s celým svetom, umožňujú zdieľať špičkové fotografie a videá, pýšia sa jedinečným dizajnom a dokonalými možnosťami konektivity

15. januára 2021

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

Dokonalý mobilný zážitok, jedinečný v každom smere

Galaxy S21 Ultra 5G ponúka doposiaľ najvyspelejší a najinteligentnejší fotoaparát profesionálnej kvality, najlepší displej v histórii série Galaxy a celkovo najlepší výkon, aký si Samsung pamätá.

15. januára 2021

ASUS predstavil nové notebooky na výstave CES 2021

Nový ZenBook, VivoBook, ExpertBook, Chromebook, TUF Gaming a tiež aj nový projektor a prenosný monitor

14. januára 2021

„Herná budúcnosť“ ožije na celodigitálnom CES

XPG predvedie nové produkty na CES 2021  

XPG, rýchlo rastúci poskytovateľ systémov a komponentov  pre hráčov, e-športových profesionálov a technologických nadšencov, predstavuje na celodigitálnom veľtrhu CES 2021 nové produkty herného životného štýlu. S názvom „Herná budúcnosť“ bude XPG schopná „digitálne“ predviesť svoje najnovšie a najväčšie trháky pre rok 2021, vrátane nového ultrabooku, modulu DDR5 novej generácie, školiaceho softwaru, hernej žuvačky a ďalších.

13. januára 2021

CES 2021

Kingston predstavuje nový rad NVMe SSD diskov

NVMe PCIe 4.0 disky novej generácie. Úplne nový externý disk USB 3.2 Gen 2 SSD

13. januára 2021

Odporúčané

Disk je dnes najväčšou brzdou počítačov

Chcete rýchle PC? Kúpte si rýchly SSD!

Nie každý potrebuje v jednom momente pracovať so stovkami GB dát, no rýchly disk ocení naozaj každý kto pracuje s počítačom. Svoj podiel na rýchlosti má aj operačná pamäť a celkový výkon zostavy, ale najväčšou brzdou je dnes asi načítavanie dát z diskov.

21. decembra 2020

Niceboy HIVE Pins 2 ANC

Do dažďa aj hlučnej kancelárie

Zvyknete telefonovať za volantom, ale nechcete či nemôžete prepojiť mobil s infotainmentom? Beháte či bicyklujete bez ohľadu na to, či je sucho alebo prší? Alebo sa počas práce zvyknete izolovať od okolitého hluku slúchadlami?

17. decembra 2020
TEST

TEST/RECENZIA

Zakrivený monitor je nový ideál: AOC C27G2ZU (redakčný test)

Zakrivené monitory sú stále o niečo drahšie, no okrem výnimočnej estetiky majú aj doplnkové funkcie, ktoré využijete každý deň. A to aj vtedy, ak nie ste hráč či fanúšik filmového sci-fi.

25. novembra 2020

Na prvý dotyk si vás získa kvalitným spracovaním

Recenzia: Niceboy RAZE 3 Titan

Titani boli starogrécki synovia a dcéry Urana a Gaie, najstaršia generácia starogréckych bohov. Boli to násilnícki a škaredí obri. To je trochu v protiklade s menom Niceboy v preklade „pekný chlapec“. Reproduktor Niceboy RAZE 3 Titan nie je rozhodne škaredý. Skôr naopak. Na prvý dotyk si vás získa kvalitným spracovaním, ktoré vôbec nevyzerá lacno. Má […]

24. novembra 2020

Chirana Medical po spojení s IPM Group spúšťa produkciu pľúcnych ventilátor priamo v USA

Prelomový úspech slovenskej vedy!

Slovenská spoločnosť Chirana Medical vytvorila strategické partnerstvo s IPM Group a
začína vyrábať pľúcne ventilátory priamo v USA. Americké sídlo IPM Chirana je v Research Triangle Park v Severnej Karolíne. Ide o prelomový úspech spojenia vedy a financií.
Namiesto príchodu zahraničnej technológie na Slovensko expanduje slovenská technológia do sveta, a to hneď do USA.

19. novembra 2020
TEST

TEST/RECENZIA

Najlepšie True Wireless slúchadlá do 40 eur? Vyskúšajte Niceboy HIVE podsie

Aj lacnejšie slúchadlá môžu byť vynikajúce.

2. novembra 2020

Kedy ide o najlepšie kasína?

Najlepšie online kasína

Odvetvie online kasín v posledných desaťročiach výrazne vzrástlo a kasína s reálnymi peniazmi sú dnes hlavnou atrakciou hráčov, ktorí vyhľadávajú tento typ zábavy.

29. októbra 2020

Zbaľte si kanceláriu na cesty s tlačiarňou Canon PIXMA TR150 alebo verziou s batériou

Spoločnosť Canon Europe uvedie na trh dve výkonné, prenosné a odolné tlačiarne Canon PIXMA TR150 a PIXMA TR150 s batériou, ktoré sa popri mimoriadne kvalitnej tlači vyznačujú jednoduchosťou obsluhy. Oba kompaktné modely komunikujú bezdrôtovo cez Wi-Fi v pásmach 2,4 GHz a 5 GHz a je možné ich ovládať aj prostredníctvom smartfónu.

25. októbra 2020

Axis deň 2020 sa uskutoční offline i online a predstaví IP technológie (nielen) pre dobu covidovú

Každoročná konferencia spoločnosti Axis Communications sa tento rok uskutoční v utorok 6. októbra 2020 od 9:00 v priestoroch karlínskej Spojky v Prahe pod názvom Dnes a zajtra – Technológie pre každú dobu.  Záujemci z oboru sa môžu registrovať zdarma a zúčastniť sa akcie osobne alebo sledovať online prenos.

27. septembra 2020

Recenzia

Stará škola stále existuje, káblové slúchadlá Niceboy ORYX X300 sú poctivou nostalgiou

Slúchadlá Niceboy ORYX X300 patria medzi tie najlepšie vo svojej triede.

11. septembra 2020