Redakčný test

Recenzia Philips 272B: Zlatý štandard so svetelným senzorom

Vzhľad monitora obyčajne nie je tak dôležitý ako jeho obraz, ale keď je už obraz špičkový, môže sa výrobca sústrediť aj na estetiku – a tento Philips je krásne funkčný kus modernej techniky!

Aj monitory vedia milo prekvapiť a už dávno neplatí tvrdenie, že ich výber nie je tak dôležitý, ako výber samotného počítača. Ak máte dobrý a kvalitný monitor, prospejete tým svojim očiam, pocítite priaznivé zmeny na svojom pracovnom výkone a budete sa môcť tešiť z obrazu, ktorý vám bude závidieť každá návšteva. Samozrejme, je potrebné vybrať si ten správny monitor.

Na stránkach PCSpace sme už niekoľko zaujímavých monitorov otestovali, naposledy ten so zakrivením od značky Philips, zhodnotenie a reálnu skúsenosť s ním sme vám ponúkli v recenzii Recenzia Philips E Line CurvedDisplay (328E). Tentokrát sme do redakcie prijali na test lacnejší monitor bez zakrivenia, model 272 zo série B. Jeho cena sa pohybuje okolo dvesto eur a prináša podobné technológie ako jeho zakrivený súrodenec zo série E.

 

Naozaj potrebujete zakrivený monitor? Pri uhlopriečke 27 palcov ešte ani nie, obraz je krásny aj ako plochý.

Kľúčové vlastnosti, ktoré sme ocenili počas viac ako týždňového testu, môžeme zhrnúť nasledovne:

 

Technické údaje Philips 275E1S (275E1S/00)

Technológia obrazu IPS LCD s W-LED podsvietením
Uhlopriečka a rozlíšenie obrazu 27 palcov (68,5cm), QHD (2560×1440 px), 16:9
Obnovovacia frekvencia 75 Hz
Doba odozvy 4 ms
Jas 250 cd/m2
Kontrast 1000:1, SmartContrast Mega Infinity DCR
Pozorovacie uhly (vertikálny/horizontálny) 178° / 178°
Pripojenia 3× USB, DisplayPort, DVI, HDMI (digitálny, HDCP), VGA, audio vstup/výstup 3,5 mm, ethernet
Funkcie 7 režimov obrazu SmartImage, svetelný senzor
Ďalšie parametre sRGB 99%,
Sync Technology FreeSync,
Spotreba energie ~23,11 W,
Hmotnosť so stojanom 3,99 kg
Max. rozmery so stojanom 613 x 461 x 195 mm
Kompatibilita s Windows aj Mac OS

 

Vybalenie a prvé zapojenie

Philips 275E1S váži aj so stojanom o niečo menej ako štyri kilogramy, ale samotné balenie má takmer šesť. Tieto kilogramy navyše sú dôsledkom veľmi precízneho zabalenia, ktoré bráni poškodeniu počas dopravy, ale aj upevňuje všetky vnútorné komponenty. Tento detail má význam spomenuť, pretože ak si tieto monitory objednáte do firmy vo väčšom množstve, nebude sa musieť obávať prípadného poškodenia pri dopravy a následných komplikácií pri reklamácii.

V kartónovej výplni krabice ďalej nájdete kabeláž pozostávajúcu z elektrického kábla, HDMI, DisplayPort a VGA káblov a výrobca prikladá aj AUX kábel (na oboch stranách je 3,5 mm konektor-samec). Obsah krabice napokon dopĺňa manuál a papierové dokumenty.

V krabici nájdete samostatnú obrazovku a stojan rozdelený na dve časti (podstavec a držiak na obrazovku). Skladanie kompletu nevyžaduje náradie a ani zvláštne zručnosti, všetko sa spevňuje pomocou jedinej skrutky s vyklápacou hlavičkou, takže nebudete potrebovať ani len skrutkovač.

Celkový čas vybalenia a prvého spustenia sú asi tri minútky a zvládne to ktokoľvek, aj ktokoľvek nezručný. Monitor stačí pripojiť k počítaču či notebooku, vašou úlohou je už potom iba nastaviť v počítači, či chcete obraz duplikovať, rozšíriť, prípadne zobrazovať obraz iba na monitore, vybrať si tradične môžete aj rozlíšenie. Natívne rozlíšenie je v tomto prípade QHD, teda 2560×1440 pixelov.

Zostava konektorov na zadnej strane obrazovky je ľahko dostupná aj vďaka tomu, že obraz sa dá otočiť o 90 stupňov „na stojato“

Kvalita a funkcie obrazu

Obrazový panel IPS patrí medzi najlepšie na trhu a podľa mnohých aj najlepším je. Výhodou týchto obrazoviek je ich schopnosť dobre potláčať modrý odtieň, ku ktorému zobrazovaniu majú tendencie iné technológie, ponúkajú solídny kontrast a hoci pri priamom porovnaní s AMOLED panelmi nemajú stopercentné zobrazenie čiernej, v reálnej praxi nebudete tento malý nedostatok vôbec pociťovať.

Oceňujeme predovšetkým schopnosť tohto panela adaptovať sa na preferencie používateľa, čo je výsledkom jednak hardvéru, tak aj softvéru. Philips do svojich monitorov pridáva funkciu SmartImage, ktorá dokáže v momente upraviť nastavenia obrazovky tak, aby sa používateľ nemusel hrať s jednotlivými nastaveniami jasu, sýtosti a vyvážením farieb. Tlačidlami na prednej strane monitora si vyberiete jeden zo siedmich režimov – a je to.

Hlavné ovládacie tlačidlá na prednej strane obrazovky – tým vľavo zapnete menu s obrazovými predvoľbami SmartImage

V teste Philips E Line CurvedDisplay (328E) som uviedol, že z dostupných režimov preferujem mód Hráč 2, ale to sa jednalo funkciu SmartImage Game. V prípade tohto monitora sa bavíme predovšetkým o kancelárskom použití (hoci ani s hrami nebude problém, keďže mnohé parametre sú totožné s 328E), preto preferujem skôr režimy Office a Photo. Zaujímavosťou je režim EasyRead, ktorý spraví obraz čiernobielym, snáď by to malo pomáhať pri čítaní v prípade, že je text na farebnom pozadí, prípadne aby čitateľa nerušili farebné prvky na obraze.

Jemnosť obrazu je fantastická, na uhlopriečke 27 palcov pri rozlíšení QHD sú jednotlivé pixely prakticky nerozpoznateľné, hoci aj zo vzdialenosti do pol metra.

Obzvlášť oceňujem matný film na povrchu obrazovky (zmatnenie 25%), ktorý sa mi zdá byť subjektívne ešte matnejší ako v prípade zakriveného modelu 328E. V praxi to znamená, že vás počas hrania hry, sledovania filmu a pri práci s tmavým obsahom nebude vyrušovať lesk a zrkadlové odrazy okolia.

Svetelný senzor

Svetelný senzor je logicky umiestnený vpredu, i keď na dosť nápadnom mieste. Funkciu automatického jasu môžete zapnúť alebo vypnúť cez menu.

Dôležitou funkciou je automatické prispôsobovanie sa okolitým svetelným podmienkam. Vpredu, hneď naľavo od loga Philips, je čierna lesklá plôška, pripomína senzor odtlačkov prstov. Je to svetelný senzor, ktorý sleduje okolitý jas a prakticky okamžite reaguje zmenou jasu. Ak je v miestnosti svetlo, jas obrazu sa zvýši, ak sa zotmie, jas sa zoslabí. Rozsah tejto zmeny je veľký a viditeľný. Možno si poviete, že to nemá celkom význam, veď keď chcem, upravím si jas manuálne – a toto monitor od Philipsu umožňuje tiež. Je iba na vás ako na používateľovi, či si vyberiete automatiku alebo manuál. Rozhodne však odporúčam nechať svetelný senzor zapnutý, pretože pracuje spoľahlivo a je podľa mňa skvelé, že keď sa večer posadím za počítač, nemusím nič nastavovať a jas sa zníži sám.

 

Zhodnotenie

27-palcový monitor Philips 272B (275E1S/00) sa nám po viac ako týždňovej skúsenosti javí ako ideálne riešenie pre väčšinu potrieb v domácnosti i v práci. Monitor je vhodný pre grafika i novinára, blogera, hráča i priemerného používateľa internetu. Máme za to, že Philips 272B je zlatý štandard, pretože ponúka viac ako len priemer, má fantastický obraz a cenu, ktorá síce nie je najnižšia, no stále je veľmi prijateľná.

Monitor preto odporúčame ako Tip redakcie PCSpace.

 

Čítajte aj ďalšie podobné články:

TEST

AUDIOTECHNIKA

Recenzia Truune Eight (8): Najprv šokujú vás aj celé okolie, potom sa ich kvalita stane novým štandardom

Domáci zvuk v štúdiovej kvalite a priamo zo Slovenska? To je Truune Eight (8).

3. novembra 2022
TEST

TEST/RECENZIA

Zakrivený monitor je nový ideál: AOC C27G2ZU (redakčný test)

Zakrivené monitory sú stále o niečo drahšie, no okrem výnimočnej estetiky majú aj doplnkové funkcie, ktoré využijete každý deň. A to aj vtedy, ak nie ste hráč či fanúšik filmového sci-fi.

10. mája 2021
TEST

Test | Recenzia

Veľké prekvapenie v redakcii: Langie S2, multiúčelový hlasový prekladateľ do vrecka

Prekladač do vášho vrecka LANGIE S2 pre všetkých, ktorí radi cestujete, ale neradi na preklad do cudzieho jazyka vyťahujete svoj mobil.

20. decembra 2019

Naživo z tlačovky

Slovensko ide učiť ľudí, sa ako sa brániť útokom na internete. ITAS spúšťa projekt kry-sa.sk

Kry-sa.sk nie je len webstránkou, ale osvetovou kampaňou na podporu kybernetickej bezpečnosti.

5. júna 2019
TEST

Mercedes-Benz Star Experience 2016 v Piešťanoch

Dobrý vodič nie je ten, ktorý ešte nikdy nekrčil plechy. Je to ten, kto vie bezpečne ovládať svoj automobil a zareagovať na nečakané situácie na ceste aj vo vysokej rýchlosti. Každý človek má však svoje limity a vtedy dokáže pomôcť samotný automobil. Najnovší Mercedes-Benz triedy E prichádza s mnohými asistenčnými funkciami, ktoré dokážu nahradiť reakciu […]

19. septembra 2016

Najnovšie

DDR5 pamäť inšpirovaná pretekárskymi vozmi

Kingston FURY, divízia spoločnosti Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, oznámila uvedenie svojej najnovšej pamäte, Kingston FURY Renegade DDR5 RGB Limited Edition. Tento set, inšpirovaný láskou k automobilom a pretekaniu, prináša do vášho počítača zážitok z výkonu ako na závodnej dráhe.

25. júna 2024

Chcete 24, 48 alebo 96 GB?

DDR5 pamäte s nebinárnou kapacitou

Jedným z kľúčových komponentov, ktorý má zásadný vplyv na výkon počítačov je aj operačná pamäť. S poslednou generáciou DDR5 prišlo množstvo inovácií a tiež nebinárna kapacita. RAM už nemusí mať len tradičných 8, 16, 32 alebo 64GB (teda dvojnásobok), ale aj 24, 48 alebo 96 GB. Vždy keď príde niečo nové, neznáme, vyrojí sa množstvo otázok a preto sme […]

20. júna 2024

Externý SSD disk Kingston XS1000 získal ocenenie Red Dot Award 2024

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že sa jej externý SSD disk Kingston XS1000 stal víťazom 2024 Red Dot Award: Design produktu. Ocenenia Red Dot Design Award sa udeľujú od roku 1955 a […]

17. júna 2024

ešte viac uspokojí potreby tvorcov obsahu

Spoločnosť Kingston uvádza na trh nové balenie čítačky Workflow

Spoločnosť Kingston oznámila opätovné uvedenie dokovacej stanice Workflow Station a čítačiek. Rad Workflow teraz ponúka viac modulov oddelených od dokovacej stanice, čo umožňuje väčšiu flexibilitu a prispôsobivosť. Táto aktualizácia vychádza v ústrety rôznorodým potrebám tvorcov obsahu.

1. júna 2024

Vlajková ľod od systámu EOS R

Canon pripravuje uvedenie fotoaparátu EOS R1

Canon pripravuje uvedenie fotoaparátu EOS R1, ktorý bude prvou vlajkovou loďou systému EOS R. Nová technológia spracovania obrazu ešte viac zlepší automatické ostrenie a kvalitu obrazu

 

15. mája 2024

Vysokorýchlostný dvojpásmový adaptér pre lepšie pripojenie

TP-Link Archer T600UB Nano

Spoločnosť TP-Link, popredný svetový dodávateľ sieťových riešení a produktov inteligentnej domácnosti, predstavuje kompaktný Wi-Fi Bluetooth USB adaptér Archer T600UB Nano. Novinka zaistí flexibilné bezdrôtové pripojenie pre všetky zariadenia tak, aby fungovala s najnovším dvojpásmovým Wi-Fi routerom.

15. mája 2024

Huawei predstavil v Dubaji nové smart hodinky Watch FIT 3, vynovené Watch 4 Pro Space Edition a ďalšie inovatívne produkty

Vlajkové lode novej generácie – Objavte svet možností s Huawei

Spoločnosť Huawei dnes v Dubaji predstavila nové smart hodinky Huawei WATCH FIT 3 a Huawei WATCH 4 Pro Space Edition. Okrem týchto dlhoočakávaných produktov boli predstavené aj ďalšie novinky, vrátane vylepšeného notebooku Huawei MateBook X Pro a prvého tabletu Huawei s najnovšou generáciou PaperMatte Display, Huawei MatePad 11, ako aj mnoho ďalších nositeľných, audio a smart kancelárskych produktov.

 

9. mája 2024

Ponúka vynikajúcu kvalitu obrazu

Tlačiareň Epson SureColor P20500

Spoločnosť Epson uvádza na trh novú veľkoformátovú tlačiareň na profesionálnu tlač fotografií, umeleckých diel, plagátov a interiérových informačných nápisov

30. apríla 2024

Bez nutnosti mať u seba peňaženku alebo mobilný telefón

Zákazníci Home Creditu už môžu platiť aj hodinkami a náramkami Garmin a Xiaomi

Zákazníci spoločnosti Home Credit už môžu platiť aj inteligentnými hodinkami a fitnes náramkami Garmin a Xiaomi, čím spoločnosť rozširuje svoju ponuku k už dávnejšie fungujúcim digitálnym platobným službám Google Pay a Apple Pay. Vďaka tomu Home Credit pokrýva všetky najpoužívanejšie platobné metódy pre inteligentné zariadenia. Spoločnosť tak pokračuje v trende čoraz rozšírenejšej digitalizácie svojich služieb.

29. apríla 2024

UPGRADUJTE SVOJ POČÍTAČ!

Investujte do planéty a šetrite

Pokiaľ potrebujete zvýšiť výkon vášho počítača, UPGRADE pamäte a disku je určite správna cesta ako s relatívne menšou investíciou zvýšiť celkový výkon.

26. apríla 2024

Odporúčané

Pripravte sa na Wi-Fi 7 s routermi od TP-Link

Ešte vyššie rýchlosti a väčšia kapacita

V dnešnom svete je bezdrôtové pripojenie nevyhnutné na osobné aj profesionálne použitie. Od streamovania videí a hrania online hier až po vedenie obchodných rokovaní a prístup k dôležitým dokumentom, sa spoliehame na Wi-Fi, aby sme zostali v spojení a boli produktívni.

14. apríla 2024

Vysoká kvalita tlače

Výhody sublimácie: presná, odolná a všestranná potlač rôznych produktov

Sublimačná tlač sa stáva v dnešnom svete čoraz populárnejšou voľbou, a to nielen v profesionálnom, ale aj v domácom prostredí. Táto pokročilá technológia prináša množstvo výhod, ktoré ju robia atraktívnou možnosťou pre tlač rôznych typov produktov vhodných na osobné využitie alebo prezentáciu firmy.

19. marca 2024

Nočné videnie pre zlepšenie viditeľnosti v tme

Optika, ktorá zlepšuje viditeľnosť v náročných podmienkach

Vo svete plnom rôznorodých podmienok a prostredí je schopnosť vidieť v noci alebo za zhoršených svetelných podmienok neoceniteľnou výhodou. O jej využití v praxi nás dnes presviedča niekoľko unikátnych riešení v podobe pokročilých optických riešení. Dvomi najvýznamnejšími z nich sú termovízia a nočné videnie, na ktoré sa v tomto článku pozrieme bližšie, spomenieme si ich princípy fungovania a využitie v praxi.

19. marca 2024

Ktoré tonery a prečo najlepšie ochránia vašu tlačiareň?

Ktoré tonery a prečo najlepšie ochránia vašu tlačiareň?

Tonery, ktoré sú vyrobené priamo výrobcom vašej tlačiarne, sú často najlepšou voľbou pre zachovanie jej zdravia a životnosti. Tento doplnkový sortiment je navrhnutý a testovaný tak, aby dokonale zapadal do vášho tlačiaceho zariadenia a minimalizoval riziko poškodenia jeho mechanických častí, čo sa pri lacných alternatívnych verziách veľmi často stáva.

19. marca 2024

Pohodlie a jednoduchosť používania PlayStation

Hry na PC alebo PS: pre koho a ktoré sú lepšie?

V súčasnej dobe je ponuka hier na PC a PlayStation tak rozmanitá, že rozhodnutie medzi týmito dvoma platformami sa môže zdať náročné. Každá z nich ponúka jedinečné výhody a nevýhody, ktoré by ste mali zvážiť, aby ste našli pre seba alebo svojich blízkych to najlepšie riešenie. Ide o dôležité faktory, ktoré by ste mali brať do úvahy pri rozhodovaní sa medzi hraním na PC alebo PlayStation.

19. marca 2024

Nové zážitky s umelou inteligenciou

Najnovší prototyp OPPO Air Glass 3

OPPO predstavuje nové okuliare pre asistovanú realitu Air Glass 3 a ďalšie technologické inovácie

2. marca 2024

Náušnice? Nie, to sú revolučné slúchadlá Bose

Prvé kusy sú už na českom trhu exkluzívne vo vybraných predajniach a na e-shope iSTYLE.

16. februára 2024

Huawei FreeClip

Slúchadlá do každého ucha

V Huawei vyvinuli slúchadlá, ktoré skvele padnú do každého ucha. Na rozdiel od klasických slúchadiel sa totiž nevkladajú do uší, ale vďaka ergonomickému C-bridge designu držia na uchu pevne zvonku. Či už pri ich používaní sedíte za počítačom alebo cvičíte. Slúchadlá sú k dispozícii v dvoch štýlových farebných prevedeniach, v čiernej a fialovej farbe.

16. februára 2024

Inteligentné zásuvky Tapo P100M a Tapo P110M

Vylepšite si svoju domácnosť so šikovnými Wi-Fi zásuvkami Tapo

Chceli by ste začať s múdrou domácnosťou, ale neviete ako? Ideálna možnosť pre vstup do sveta internetu vecí sú múdre zásuvky. Ich cena sa pohybuje v rade nižších stoviek korún, a napriek tomu ponúka množstvo funkcií, ktoré môžete vyskúšať. Ako sami spoznáte, investícia do chytrého zariadenia sa môže rýchlo vrátiť napríklad v podobe usporenej energie. […]

7. februára 2024

8 hodín nepretržitého počúvania.

Slúchadlá FreeClip od Huawei

Inovatívny dizajn, vylepšený zvukový zážitok a potláčanie okolitého hluku

30. januára 2024