UMAX VisionBook 8Q: 8-palcový tablet za rozumné peniaze

UMAX VisionBook 8Q je prakticky totožný s modelom 8HD. Má 8-palcový displej s takmer HD rozlíšením, hrúbku menej ako jeden centimeter a skúsenosť s ním je veľmi pozitívna. Navyše cena, za ktorú sa predáva, je priam neskutočná – len niečo vyše 70 eur.   Tablety prešli v posledných rokoch výrazným vývojom a aj za niekoľko […]

RECENZIA
Autor
Dátum zverejnenia 12. októbra 2015
Obsahuje nasledovné témy , , , , ,

UMAX VisionBook 8Q je prakticky totožný s modelom 8HD. Má 8-palcový displej s takmer HD rozlíšením, hrúbku menej ako jeden centimeter a skúsenosť s ním je veľmi pozitívna. Navyše cena, za ktorú sa predáva, je priam neskutočná – len niečo vyše 70 eur.

 

Tablety prešli v posledných rokoch výrazným vývojom a aj za niekoľko desiatok eur dnes môžete získať také zariadenie, ktoré splní väčšinu vašich očakávaní. Tento tablet je toho živým dôkazom, pretože za veľmi rozumné peniaze poskytuje dobrý základ pre široké spektrum aktivít. Za typického používateľa tohto tabletu pritom rozhodne nepovažujeme iba dieťa, ktoré chce hrať hry, ale aj grafika, ktorí na 8-palcovej obrazovke potrebuje odprezentovať svoje portfólio alebo testovať webstránky počas ich vývoja.

 

Displej

Technológia obrazu: LCD s LED posvietením (slabší priemer)
Uhlopriečka: 7,85 palca, 19,9 cm
Rozlíšenie: 1024×768 pixelov (dobré)

V uhlopriečke meria presne 7,85 palcov (19,9 cm) a pri rozlíšení 1024×768 pixelov ponúka dobrý obraz. Nielen fotografie a videá, ale aj menšie texty a členité webstránky sú na displeji zreteľne čitateľné a hoci technológia displeja nemôže konkurovať drahým tabletom od Sony a Samsungu, pre väčšinu potrieb celkom vyhovuje.

Určite by displej mohol mať o niečo lepšie pozorovacie uhly, pretože pri náklone sa výraznejšie stráca kontrast farieb, ale pri kolmom pohľade obraz nevykazuje zmeny farebnosti. Takisto reakcie na dotyky nie sú vždy stopercentné, akoby plocha nebola až tak veľmi citlivá. Je to však skôr o mojej rozmaznanosti drahými tabletmi, ktorých AMOLED a IPS displeje sú technicky najvyspelejšie a najcitlivejšie na dotyky.

UMAX VisionBook 8Q

UMAX VisionBook 8Q

 

Kryty a konštrukcia

Rozmery: 19,8 × 13,6 × 0,96 cm
Hmotnosť: 380 gramov
Kryty: plastové

Po konštrukčnej stránke je VisionBook 8Q reprezentantom typického čínskeho tabletu. Má plastové kryty a hrúbku 9,6 mm, ale hmotnosť je iba 380 gramov. Hrúbku pod jeden centimeter hodnotíme pozitívne, tablet sa v rukách drží dobre a pôsobí veľmi solídne.

V porovnaní s drahšími tabletmi ale nebude môcť súperiť – prakticky na každom jednom centimetri je zrejmé, že sa šetrilo. Osobne by som VisionBook 8Q (a tiež 8HD) používal v obale alebo s krytom, ktoré zadnú stenu zakryjú – vyhnete sa tak občas nepríjemným pocitom z nižšej kvality krytov.

Je veľmi dôležité napísať, že z prednej strany je tablet veľmi pekný a nie sú na ňom viditeľné znaky typické pre šetrenie výrobných nákladov. A práve predná strana je to, na čo sa budete celý čas pozerať vy a vaši priatelia, kolegovia a klienti.

 

Výkon, grafika a pamäte

Procesor: 4-jadrový procesor ARM Cortex A9 s frekvenciou 1,4 GHz (dobrý, priemerný)
Grafika: Mali-400 (priemerná)
Pamäte: 8GB vnútornej pamäte (z toho 4GB zaberie systém Android), slot na pamäťovú kartu microSD, 1 GB RAM
Systém: Android 4.4 KitKat bez doplnkových aplikácií

Procesor, grafika a pamäte sú tými parametrami, ktoré najvýznamnejšie predurčujú našu spokojnosť s tabletom. Na VisionBook 8Q spustíte aj moderné hry a prehráte aj HD video, ale po nainštalovaní väčšieho množstva hier sa začne spomaľovať. Veľkou nevýhodou je, že hoci má tablet slot na pamäťovú kartu microSD, nedokáže na ňu ukladať nainštalované aplikácie. Všetky sa teda ukladajú do vnútornej pamäte 8GB, z ktorej je pre nás reálne k dispozícii iba polovica.

Osobne to vidím tak, že tablet je ideálny na surfovanie po internete a na prehliadanie multimédií – fotiek, videí a počúvanie hudby.

UMAX VisionBook 8Q

UMAX VisionBook 8Q

 

Spojenia, kamery, senzory

Káblové spojenia: microUSB 2.0 (prenos údajov a nabíjanie) s OTG (pripojenie USB kľúča, myšky a klávesnice); HDMI spojenie s prenosom max. 1080p; 3.5 mm audio konektor pre handsfree a reproduktory;
Bezdrôtové pripojenia: Wi-Fi, Bluetooth;

Hlavná zadná kamera: 2 megapixely, priemerná kvalita, bez vyspelých funkcií a bez osvetlenia;
Webkamera: VGA 0,3 megapixela, nízka kvalita;

Senzory: pohybový senzor akcelerometer, polohový senzor gyroskop

UMAX VisionBook 8Q

UMAX VisionBook 8Q

 

Zhodnotenie

Na internete sa hodnotenia kupujúcich značne líšia. Prvá skupina oceňuje, že za veľmi dobré peniaze dostali dobrý tablet, druhá skupina zdôrazňuje niektoré nedostatky, predovšetkým problematickú prácu s pamäťovou kartou. Občas sa stane, že tablet kartu jednoducho nepríjme, najmä ak má vyše 32 GB. Výrobca pritom udáva, že systém dokáže rozpoznať karty do veľkosti 64 GB.

 

Naše hodnotenie tabletu UMAX VisionBook 8Q je ale skôr pozitívne. Je nevyhnutné brať do úvahy fakt, že tento tablet stojí iba niečo vyše 70 eur (na alza.sk). Za tieto peniaze dostanete tablet, ktorý možno neohromí technicky najvyspelejšou výbavou, ale ponúkne pomerne dobrý displej na sledovanie fotiek, videí a webstránok.

Keďže sme grafici, programátori a dizajnéri, zaujíma nás využitie tabletu predovšetkým v súvislosti s týmto druhom práce. A na ňu je skutočne dobrý, pretože v dostatočne vysokej kvality môže reprezentovať vaše portfólio na pracovnom stretnutí. Okrem toho zastávam názor, že každý solídny grafik by mal svoje práce otestovať aj na displeji stredne veľkého tabletu a UMAX ponúka také riešenie tejto potreby, ktoré ani nebude stáť veľa peňazí.

Čítajte aj ďalšie podobné články:

TEST

Uvažujete nad Sony Xperia XA1? Prečítajte najprv našu recenziu, XA1 sme testovali týždeň

Sony Xperia XA1 je krásny, dizajnom nápadný smartfón s dobrou technickou výbavou. Predáva sa od 261 eur, čo nie je zanedbateľná čiastka. Vďaka výbornému fotoaparátu je ale naozaj dobrou voľbou.   Zhodnotenie Sony Xperia XA sa púšťa do boja s pomerne silnými konkurentmi. Lacné čínske telefóny dnes ponúkajú veľmi slušnú technickú výbavu, medzi nimi ale Sony oslovuje […]

3. mája 2017
TEST

Dva mesiace so Sony Xperia XZ: Je drahší, ale nahradil aj moju zrkadlovku

Dlhodobý test Sony Xperia XZ ani nemohol dopadnúť zle. Sony má dobrú povesť, model Xperia XZ zaraďuje medzi najlepšie aj v rámci vlastného portfólia a jej produkty patria medzi tie najlepšie na trhu. Po dvoch mesiacoch používania som si nevšimol nič, čo by som smartfónu vytkol, v každom ohľade uspel na výbornú.   Kvalitatívny skok […]

27. marca 2017

IKEA: Krása sa ukrýva v nedokonalosti, ale na katalógu pracuje 18 mesiacov

IKEA dnes predstavila nový katalóg produktov a aplikáciu pre mobilné telefóny a tablety. Pri ich navrhovaní sa nechala inšpirovať výsledkami prieskumu o tom, ako ľudia žijú v kuchyni. Rovnaký prieskum prebiehal aj na Slovensku a jeho výsledky prezrádzajú viac o tom, čo Slováci robia vo svojich kuchyniach Vraj sú dobrí hostitelia, avšak z návštevy majú často […]

11. augusta 2016

Boli sme na sľube olympionikov, sponzoruje ich aj Samsung – dostali Galaxy S7 edge Olympic Games

Byť profesionálnym športovcom je jedna z najťažších profesií na svete. Na športovca je vyvíjaný enormný spoločenský tlak, musí sa prekonávať každý jeden deň a keď mu šťastie nepraje, dostáva sa do nemilosti internetovej verejnosti i domácich fanúšikov športu.   Preto je potrebné, aby aj naši športovci cítili podporu z každej strany, či už od fanúšikov, […]

25. júla 2016
TEST

Samsung Gear Fit2 pohľadom športovca a fanúšika klasických hodín

Inteligentné hodinky zamerané na zdravie, životný štýl a šport. Zariadenie Gear Fit2 nie je ani klasický fitness náramok, odlišuje sa aj od širokej ponuky moderných inteligentných hodiniek. Počas jedného týždňa sme sa snažili nájsť spôsob, ako ideálne využiť potenciál počítača a dotykového displeja na zápästí.   Nebudem zapierať, že som veľký fanúšik poctivého hodinárskeho remesla. […]

17. júla 2016

Najnovšie

Pestrofarebný výkonný smartfón pre mladých za dostupnú cenu

Samsung Galaxy S20 FE

Trojitý fotoaparát profesionálnej triedy, nové farebné varianty a špičkové funkcie, to všetko za 649 Eur.

24. septembra 2020

Zyxel Networks ponúka najširšie portfólio prístupových bodov WiFi 6 pre malé a stredne veľké organizácie

Zavedenie nového štandardu

Spoločnosť Zyxel rozširuje svoje portfólio prístupových bodov štandardu WiFi 6 o ďalšie dva modely. Trvale vysoký výkon a rýchle pripojenie na základe tohoto štandardu je tak teraz užívateľom k dispozícii vo všetkých prenosových pásmach

22. septembra 2020

VDSL modem s podporou technológie OneMesh

TP-Link Archer VR400

Spoločnosť TP-Link, popredný svetový dodávateľ sieťových produktov, predstavuje na trhu nový bezdrôtový VDSL/ADSL modem a router Archer VR400 V3 s podporou štandardu AC1200, ktorý ponúka rýchlu Wi-Fi so slušným dosahom aj vďaka Beamformingu.

22. septembra 2020

Fotografuje tvoja mama vertikálne ? Ak áno, je trendy.

Vertikálne videá sú stále populárnejšie, Samsung podporuje tento trend s otočným televízorom The Sero

Poldruha miliardy užívateľov po celom svete používa sociálnu sieť TikTok, ktorá je založená na krátkych vtipných videách natočených vertikálne. Trend natáčania mobilom na výšku je zjavný aj na ďalších sociálnych sieťach a všetci sa mu postupne prispôsobujú. Napokon, podľa aktuálneho Social Media Trends Reportu českej spoločnosti Socialbakers napríklad na Facebooku, kde je stále 70 percent videí zverejňovaných v horizontálnej polohe, boli kratšie videá do 30 sekúnd dosledované skôr v okamihu, keď boli vertikálne. Samsung tomuto trendu vychádza v ústrety špeciálnym otočným televízorom The Sero, ktorý je na slovenskom trhu dostupný za odporúčanú cenu 1599 Eur.

17. septembra 2020

Ponúkajú odmeny v celkovej výške 8000 €.

1. Tatranský hackathon

Ministerstvo dopravy a výstavby SR a (f)ITcubator pozývajú programátorov i študentov programovania na kreatívny hackaton. 

17. septembra 2020

SteelSeries Arctis 9 s duálnym bezdrôtovým pripojením

Nový model rozširuje oceňovanú radu Arctis

Spoločnosť SteelSeries, popredný svetový výrobca herných a esportových periférií, uvádza na trh headset Arctis 9. Nový model rozširuje hojne oceňovanú radu Arctis a prináša kvalitný zvukový výkon a duálne bezdrôtové pripojenie na počítače a konzoly PlayStation.

15. septembra 2020

8K OLED televízory LG prinášajú úžasný herný zážitok súčasnosti

Na najväčších OLED televízoroch LG si teraz s novým radom grafických kariet NVIDIA GeForce RTX 30 zahráte v reálnom rozlíšení 8K

15. septembra 2020

Nové partnerstvo spoločností Zyxel a ATEN

Riešenie zrodené zo silného partnerstva

Režim Networked AV vo vybraných prepínačoch Zyxel našim obchodným partnerom otvára dvere k väčšej škálovateľnosti a jednoduchšej inštalácii a dokonale sa hodí napríklad pre športoviská, video steny, reštaurácie a riadiace centrá.

15. septembra 2020

Alfanumerická klávesnica pre jednoduché a bezpečné odomykanie jednotky

Kingston Digital uvádza na trh 128GB verziu šifrovaného USB flash disku

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, ohlasuje dostupnosť 128GB verzia svojho šifrovaného USB flash disku DataTraveler® 2000.

14. septembra 2020

Nová akčná kamera VEGA X

Reálny obraz. Vo dne i v noci.

Niceboy prichádza s akčnou kamerou VEGA X s reálnym rozlíšením – pri 4K zvládne 30 snímok za sekundu a môžete s ňou natáčať v noci aj pod vodou.
Ostrý obraz získate vďaka 7G objektívu a pokročilej stabilizácii. Záznam si potom môžete prehrať s pomocou Wi-Fi, a to aj spomalene alebo, naopak, vďaka funkcii časozberu zrýchlene.

10. septembra 2020

Odporúčané

Recenzia

Stará škola stále existuje, káblové slúchadlá Niceboy ORYX X300 sú poctivou nostalgiou

Slúchadlá Niceboy ORYX X300 patria medzi tie najlepšie vo svojej triede.

11. septembra 2020
TEST

Recenzia

Kovová klávesnica Niceboy Oryx K300X. Zabudnite na predsudky, toto je ideálny darček pre každého.

Už dlho sme sa na tak nepobavili pri písaní, ako práve počas testu tejto nezvyčajnej klávesnice.

11. septembra 2020
TEST

Recenzia

Absolútna špička. AOC G Line 2nd Gen (CU34G2X 34)

Úchvatný obraz je pri tejto cene samozrejmosť, no AOC zachádza oveľa ďalej a ponúka aj pokročilé funkcie pre náročných.

9. septembra 2020

Práca z domova ako nový štandard?

Pripravme sa na budúcnosť, možno budúcnosť práce

Čo nám chystá tohtoročná jeseň? To je zatiaľ vo hviezdach, ale vzhľadom k aktuálnemu vývoju sa zdá, že nás pandémia koronavírusu len tak neopustí. Dúfajme, že nás to nezasiahne viac, než len opäť povinnými rúškami a tlakom na pobyt čo najväčšieho počtu zamestnancov v domácej kancelárii.

1. septembra 2020

Recenzia: ROG Zephyrus Duo 15 (GX550L)

Vždy nás poteší keď sa nájde niekto odvážny a prinesie niečo nové a inovatívne. Notebookmi s dvomi displejmi sme tu už mali pred rokmi. Ak sa nemýlim prvá s týmto konceptom prišla asi pred 10 rokmi Toshiba a asi pred rokom predstavil takýto kancelársky notebook aj Asus. Ale až ASUS dokázal vytvoriť niečo, čo dvom displejom dáva skutočný zmysel […]

28. augusta 2020

Terabajtové SSD do vrecka? Ostatne prečo nie?

Recenzia: ADATA SE760

Doba sa mení a tradičné disky s rotačnou platňou nahrádzajú aj u externých USB diskov elektronické SSD. Je to praktickejšie, čiastočne aj bezpečnejšie a najmä menšie a ľahšie.

27. augusta 2020

Palec hore ASUS !

Recenzia: ROG Zephyrus G14

ROG Zephyrus G14 spĺňa na jednotku požiadavku na univerzálny pracovný a zároveň hráčsky notebook za veľmi dobrú cenu.

10. augusta 2020
TEST

Redakčný test

Recenzia Philips 272B: Zlatý štandard so svetelným senzorom

Vzhľad monitora obyčajne nie je tak dôležitý ako jeho obraz, ale keď je už obraz špičkový, môže sa výrobca sústrediť aj na estetiku – a tento Philips je krásne funkčný kus modernej techniky!

31. júla 2020

Značka Niceboy predstavuje bezdrôtový reproduktor Niceboy RAZE 3 Guru

Niceboy rozohrá leto s novým bezdrôtovým reproduktorom RAZE 3 Guru

Ide o štýlový reproduktor vhodný do interiéru aj exteriéru, ktorý v malom tele skrýva veľké prednosti. Má výkon 24 W, 360° zvuk, výdrž až 10 hodín a unikátny Magic Button pre hutný basový zvuk. Prehrávať môžete cez bluetooth, USB alebo AUX. Oceníte aj to, že si cez neho môžete vybaviť volanie alebo dobiť telefón. Výhodou […]

31. júla 2020

Fotosúťaž pre amatérov Huawei Next Image je v plnom prúde

Tipy, ako zachytiť pôsobivú fotku a vyhrať 10 000 dolárov

Aktuálny ročník fotosúťaže Huawei Next Image práve prebieha. Minulý rok putovalo niekoľko cien vrátane hlavnej výhry do susedného Česka. Motivácia je aj tento rok veľká, na víťaza čaká 10-tisíc dolárov, zabojovať môžete aj o množstvo hodnotných cien. Prinášame niekoľko tipov, ako zhotoviť fotku, ktorá očarí porotu. Kúzlo kontrastu Rôznorodosť je skvelým zdrojom inšpirácie. Z hľadiska […]

10. júla 2020