UMAX VisionBook 8Q: 8-palcový tablet za rozumné peniaze

UMAX VisionBook 8Q je prakticky totožný s modelom 8HD. Má 8-palcový displej s takmer HD rozlíšením, hrúbku menej ako jeden centimeter a skúsenosť s ním je veľmi pozitívna. Navyše cena, za ktorú sa predáva, je priam neskutočná – len niečo vyše 70 eur.   Tablety prešli v posledných rokoch výrazným vývojom a aj za niekoľko […]

RECENZIA
Autor
Dátum zverejnenia 12. októbra 2015
Obsahuje nasledovné témy , , , , ,
---------------------------------------------------------------------------------------- -->

UMAX VisionBook 8Q je prakticky totožný s modelom 8HD. Má 8-palcový displej s takmer HD rozlíšením, hrúbku menej ako jeden centimeter a skúsenosť s ním je veľmi pozitívna. Navyše cena, za ktorú sa predáva, je priam neskutočná – len niečo vyše 70 eur.

 

Tablety prešli v posledných rokoch výrazným vývojom a aj za niekoľko desiatok eur dnes môžete získať také zariadenie, ktoré splní väčšinu vašich očakávaní. Tento tablet je toho živým dôkazom, pretože za veľmi rozumné peniaze poskytuje dobrý základ pre široké spektrum aktivít. Za typického používateľa tohto tabletu pritom rozhodne nepovažujeme iba dieťa, ktoré chce hrať hry, ale aj grafika, ktorí na 8-palcovej obrazovke potrebuje odprezentovať svoje portfólio alebo testovať webstránky počas ich vývoja.

 

Displej

Technológia obrazu: LCD s LED posvietením (slabší priemer)
Uhlopriečka: 7,85 palca, 19,9 cm
Rozlíšenie: 1024×768 pixelov (dobré)

V uhlopriečke meria presne 7,85 palcov (19,9 cm) a pri rozlíšení 1024×768 pixelov ponúka dobrý obraz. Nielen fotografie a videá, ale aj menšie texty a členité webstránky sú na displeji zreteľne čitateľné a hoci technológia displeja nemôže konkurovať drahým tabletom od Sony a Samsungu, pre väčšinu potrieb celkom vyhovuje.

Určite by displej mohol mať o niečo lepšie pozorovacie uhly, pretože pri náklone sa výraznejšie stráca kontrast farieb, ale pri kolmom pohľade obraz nevykazuje zmeny farebnosti. Takisto reakcie na dotyky nie sú vždy stopercentné, akoby plocha nebola až tak veľmi citlivá. Je to však skôr o mojej rozmaznanosti drahými tabletmi, ktorých AMOLED a IPS displeje sú technicky najvyspelejšie a najcitlivejšie na dotyky.

UMAX VisionBook 8Q

UMAX VisionBook 8Q

 

Kryty a konštrukcia

Rozmery: 19,8 × 13,6 × 0,96 cm
Hmotnosť: 380 gramov
Kryty: plastové

Po konštrukčnej stránke je VisionBook 8Q reprezentantom typického čínskeho tabletu. Má plastové kryty a hrúbku 9,6 mm, ale hmotnosť je iba 380 gramov. Hrúbku pod jeden centimeter hodnotíme pozitívne, tablet sa v rukách drží dobre a pôsobí veľmi solídne.

V porovnaní s drahšími tabletmi ale nebude môcť súperiť – prakticky na každom jednom centimetri je zrejmé, že sa šetrilo. Osobne by som VisionBook 8Q (a tiež 8HD) používal v obale alebo s krytom, ktoré zadnú stenu zakryjú – vyhnete sa tak občas nepríjemným pocitom z nižšej kvality krytov.

Je veľmi dôležité napísať, že z prednej strany je tablet veľmi pekný a nie sú na ňom viditeľné znaky typické pre šetrenie výrobných nákladov. A práve predná strana je to, na čo sa budete celý čas pozerať vy a vaši priatelia, kolegovia a klienti.

 

Výkon, grafika a pamäte

Procesor: 4-jadrový procesor ARM Cortex A9 s frekvenciou 1,4 GHz (dobrý, priemerný)
Grafika: Mali-400 (priemerná)
Pamäte: 8GB vnútornej pamäte (z toho 4GB zaberie systém Android), slot na pamäťovú kartu microSD, 1 GB RAM
Systém: Android 4.4 KitKat bez doplnkových aplikácií

Procesor, grafika a pamäte sú tými parametrami, ktoré najvýznamnejšie predurčujú našu spokojnosť s tabletom. Na VisionBook 8Q spustíte aj moderné hry a prehráte aj HD video, ale po nainštalovaní väčšieho množstva hier sa začne spomaľovať. Veľkou nevýhodou je, že hoci má tablet slot na pamäťovú kartu microSD, nedokáže na ňu ukladať nainštalované aplikácie. Všetky sa teda ukladajú do vnútornej pamäte 8GB, z ktorej je pre nás reálne k dispozícii iba polovica.

Osobne to vidím tak, že tablet je ideálny na surfovanie po internete a na prehliadanie multimédií – fotiek, videí a počúvanie hudby.

UMAX VisionBook 8Q

UMAX VisionBook 8Q

 

Spojenia, kamery, senzory

Káblové spojenia: microUSB 2.0 (prenos údajov a nabíjanie) s OTG (pripojenie USB kľúča, myšky a klávesnice); HDMI spojenie s prenosom max. 1080p; 3.5 mm audio konektor pre handsfree a reproduktory;
Bezdrôtové pripojenia: Wi-Fi, Bluetooth;

Hlavná zadná kamera: 2 megapixely, priemerná kvalita, bez vyspelých funkcií a bez osvetlenia;
Webkamera: VGA 0,3 megapixela, nízka kvalita;

Senzory: pohybový senzor akcelerometer, polohový senzor gyroskop

UMAX VisionBook 8Q

UMAX VisionBook 8Q

 

Zhodnotenie

Na internete sa hodnotenia kupujúcich značne líšia. Prvá skupina oceňuje, že za veľmi dobré peniaze dostali dobrý tablet, druhá skupina zdôrazňuje niektoré nedostatky, predovšetkým problematickú prácu s pamäťovou kartou. Občas sa stane, že tablet kartu jednoducho nepríjme, najmä ak má vyše 32 GB. Výrobca pritom udáva, že systém dokáže rozpoznať karty do veľkosti 64 GB.

 

Naše hodnotenie tabletu UMAX VisionBook 8Q je ale skôr pozitívne. Je nevyhnutné brať do úvahy fakt, že tento tablet stojí iba niečo vyše 70 eur (na alza.sk). Za tieto peniaze dostanete tablet, ktorý možno neohromí technicky najvyspelejšou výbavou, ale ponúkne pomerne dobrý displej na sledovanie fotiek, videí a webstránok.

Keďže sme grafici, programátori a dizajnéri, zaujíma nás využitie tabletu predovšetkým v súvislosti s týmto druhom práce. A na ňu je skutočne dobrý, pretože v dostatočne vysokej kvality môže reprezentovať vaše portfólio na pracovnom stretnutí. Okrem toho zastávam názor, že každý solídny grafik by mal svoje práce otestovať aj na displeji stredne veľkého tabletu a UMAX ponúka také riešenie tejto potreby, ktoré ani nebude stáť veľa peňazí.

Čítajte aj ďalšie podobné články:

TEST

Uvažujete nad Sony Xperia XA1? Prečítajte najprv našu recenziu, XA1 sme testovali týždeň

Sony Xperia XA1 je krásny, dizajnom nápadný smartfón s dobrou technickou výbavou. Predáva sa od 261 eur, čo nie je zanedbateľná čiastka. Vďaka výbornému fotoaparátu je ale naozaj dobrou voľbou.   Zhodnotenie Sony Xperia XA sa púšťa do boja s pomerne silnými konkurentmi. Lacné čínske telefóny dnes ponúkajú veľmi slušnú technickú výbavu, medzi nimi ale Sony oslovuje […]

3. mája 2017
TEST

Dva mesiace so Sony Xperia XZ: Je drahší, ale nahradil aj moju zrkadlovku

Dlhodobý test Sony Xperia XZ ani nemohol dopadnúť zle. Sony má dobrú povesť, model Xperia XZ zaraďuje medzi najlepšie aj v rámci vlastného portfólia a jej produkty patria medzi tie najlepšie na trhu. Po dvoch mesiacoch používania som si nevšimol nič, čo by som smartfónu vytkol, v každom ohľade uspel na výbornú.   Kvalitatívny skok […]

27. marca 2017

IKEA: Krása sa ukrýva v nedokonalosti, ale na katalógu pracuje 18 mesiacov

IKEA dnes predstavila nový katalóg produktov a aplikáciu pre mobilné telefóny a tablety. Pri ich navrhovaní sa nechala inšpirovať výsledkami prieskumu o tom, ako ľudia žijú v kuchyni. Rovnaký prieskum prebiehal aj na Slovensku a jeho výsledky prezrádzajú viac o tom, čo Slováci robia vo svojich kuchyniach Vraj sú dobrí hostitelia, avšak z návštevy majú často […]

11. augusta 2016

Boli sme na sľube olympionikov, sponzoruje ich aj Samsung – dostali Galaxy S7 edge Olympic Games

Byť profesionálnym športovcom je jedna z najťažších profesií na svete. Na športovca je vyvíjaný enormný spoločenský tlak, musí sa prekonávať každý jeden deň a keď mu šťastie nepraje, dostáva sa do nemilosti internetovej verejnosti i domácich fanúšikov športu.   Preto je potrebné, aby aj naši športovci cítili podporu z každej strany, či už od fanúšikov, […]

25. júla 2016
TEST

Samsung Gear Fit2 pohľadom športovca a fanúšika klasických hodín

Inteligentné hodinky zamerané na zdravie, životný štýl a šport. Zariadenie Gear Fit2 nie je ani klasický fitness náramok, odlišuje sa aj od širokej ponuky moderných inteligentných hodiniek. Počas jedného týždňa sme sa snažili nájsť spôsob, ako ideálne využiť potenciál počítača a dotykového displeja na zápästí.   Nebudem zapierať, že som veľký fanúšik poctivého hodinárskeho remesla. […]

17. júla 2016

Najnovšie

USB flash disky Verbatim

Jednoduchý prenos, preprava aj bezpečné zdieľanie dát

Ukladanie dát urazilo dlhú cestu.
Jedná sa o jeden z najpohodlnejších spôsobov rýchleho a jednoduchého presunu dát z jedného miesta na druhé. Vďaka rade dizajnov a funkcií, ktoré získali ocenenia, je výber USB diskov od spoločnosti Verbatim, ideálnou voľbou pre ukladanie a zdieľanie dát – sú bezpečné a spoľahlivé.

21. októbra 2020

Veľké technológie v kompaktnom obale

Umývačky Electrolux

Umývačky riadu Electrolux sú dostupné vo viacerých veľkostiach, ktoré perfektne zapadnú do veľkých aj malých kuchýň. Či už si vyberiete širšiu alebo užšiu verziu, môžete sa spoľahnúť, že bude nabitá inovatívnymi technológiami, ktoré vám uľahčia život.

20. októbra 2020

Prečo je dôležitá a čo o nej treba vedieť?

Saturácia krvi kyslíkom (SpO2)

Život v rýchlom svete môže mať vplyv na naše duševné a fyzické zdravie a nie vždy si ho uvedomujeme. Dôležitým zdravotným indikátorom je saturácia krvi kyslíkom (SpO2), pričom na jej monitorovanie sa zvyčajne používali lekárske prístroje.

19. októbra 2020

Samsung spustil predaj svojich tohtoročných noviniek – Galaxy S10 Lite, Note10 Lite a A71

Spoločnosť Samsung v týchto dňoch spustila predaj svojich najnovších smartfónov Galaxy S10 Lite, Galaxy Note10 Lite a Galaxy A71 na slovenskom trhu. Galaxy S10 Lite je k dispozícii v dvoch farebných variantoch (čiernom Prism Black a modrom Prism Blue) za odporúčanú maloobchodnú cenu 649 Eur, Galaxy Note10 Lite sa predáva v striebornej Aura Glow a čiernej Aura Black za odporúčanú maloobchodnú cenu 599 Eur a model Galaxy A71 je k dispozícii v čiernej, striebornej a modrej farbe za 469 Eur.

 

19. októbra 2020

Limitovaná edícia príslušenstvo SteelSeries na motívy Cyberpunk 2077

SteelSeries predstavuje Artist Series, rad produktov vyhotovených v spolupráci s populárnymi umelcami. Príslušenstvo s motívmi hry Cyberpunk 2070 dopĺňajú tiež produkty inšpirované umelci Lauren Asta, Dune Haggar a Brock Hofer.

14. októbra 2020

Miele uvádza na trh tyčový aku vysávač TRIFLEX

TRIFLEX HX1 prináša tri inovácie v jednom: skvelý dizajn, extrémnu saciu silu a rýchlosť. Zároveň spája tri bezdrôtové vysávače do jedného prístroja s výdržou batérie až 120 minút.

14. októbra 2020

Prenosný a dotykový 15,6 "model

AOC predstavuje nový monitor 16T2

AOC, špecialista na monitory, uvádza na trh nový prenosný dotykový monitor s USB-C pripojením.
Novinka má uhlopriečku 39,6 centimetra (15,6 „), IPS displej a rozlíšenie Full HD. Prostredníctvom dvoch portov USB-C (využívajúcich alternatívne režim DisplayPort) alebo portu HDMI, je možné ho jednoducho pripojiť k notebooku, stolnému počítaču alebo smartphonu.

14. októbra 2020

Oceňovanú aplikáciu Moovit si teraz stiahnete aj z Huawei AppGallery

Cestovanie odkiaľkoľvek kamkoľvek je vďaka aplikácii Moovit ľahšie a pohodlnejšie. Huawei a Moovit sa spájajú s cieľom uľahčiť premiestňovanie miliónom ľudí. Po novom populárnu aplikáciu nájdete aj v Huawei AppGallery, treťom najväčšom obchode s aplikáciami na svete.

13. októbra 2020

Dostupný smartfón s batériou, ktorú len tak nevybijete

Zoznámte sa s Huawei P Smart 2021

Huawei dnes oficiálne uvádza na trh svoj najnovší prírastok medzi HMS smartfóny, model P smart 2021. Telefón so štýlovým dizajnom a modernými funkciami cieli najmä na mladých používateľov a kombinuje technológie so skvelou cenou.

12. októbra 2020

Slovanet kúpil horehronský Flexicomm

Zámerom Slovanetu je postupné prevzatie starostlivosti o zákazníkov získaného operátora, technologická integrácia sietí a celkové posilnenie postavenia v regióne.

8. októbra 2020

Odporúčané

TEST

TEST/RECENZIA

Najlepšie True Wireless slúchadlá do 40 eur? Vyskúšajte Niceboy HIVE podsie

Aj lacnejšie slúchadlá môžu byť vynikajúce.

19. októbra 2020

Kedy ide o najlepšie kasína?

Najlepšie online kasína

Odvetvie online kasín v posledných desaťročiach výrazne vzrástlo a kasína s reálnymi peniazmi sú dnes hlavnou atrakciou hráčov, ktorí vyhľadávajú tento typ zábavy.

30. septembra 2020

Axis deň 2020 sa uskutoční offline i online a predstaví IP technológie (nielen) pre dobu covidovú

Každoročná konferencia spoločnosti Axis Communications sa tento rok uskutoční v utorok 6. októbra 2020 od 9:00 v priestoroch karlínskej Spojky v Prahe pod názvom Dnes a zajtra – Technológie pre každú dobu.  Záujemci z oboru sa môžu registrovať zdarma a zúčastniť sa akcie osobne alebo sledovať online prenos.

27. septembra 2020

Recenzia

Stará škola stále existuje, káblové slúchadlá Niceboy ORYX X300 sú poctivou nostalgiou

Slúchadlá Niceboy ORYX X300 patria medzi tie najlepšie vo svojej triede.

11. septembra 2020
TEST

Recenzia

Kovová klávesnica Niceboy Oryx K300X. Zabudnite na predsudky, toto je ideálny darček pre každého.

Už dlho sme sa na tak nepobavili pri písaní, ako práve počas testu tejto nezvyčajnej klávesnice.

11. septembra 2020
TEST

Recenzia

Absolútna špička. AOC G Line 2nd Gen (CU34G2X 34)

Úchvatný obraz je pri tejto cene samozrejmosť, no AOC zachádza oveľa ďalej a ponúka aj pokročilé funkcie pre náročných.

9. septembra 2020

Práca z domova ako nový štandard?

Pripravme sa na budúcnosť, možno budúcnosť práce

Čo nám chystá tohtoročná jeseň? To je zatiaľ vo hviezdach, ale vzhľadom k aktuálnemu vývoju sa zdá, že nás pandémia koronavírusu len tak neopustí. Dúfajme, že nás to nezasiahne viac, než len opäť povinnými rúškami a tlakom na pobyt čo najväčšieho počtu zamestnancov v domácej kancelárii.

1. septembra 2020

Recenzia: ROG Zephyrus Duo 15 (GX550L)

Vždy nás poteší keď sa nájde niekto odvážny a prinesie niečo nové a inovatívne. Notebookmi s dvomi displejmi sme tu už mali pred rokmi. Ak sa nemýlim prvá s týmto konceptom prišla asi pred 10 rokmi Toshiba a asi pred rokom predstavil takýto kancelársky notebook aj Asus. Ale až ASUS dokázal vytvoriť niečo, čo dvom displejom dáva skutočný zmysel […]

28. augusta 2020

Terabajtové SSD do vrecka? Ostatne prečo nie?

Recenzia: ADATA SE760

Doba sa mení a tradičné disky s rotačnou platňou nahrádzajú aj u externých USB diskov elektronické SSD. Je to praktickejšie, čiastočne aj bezpečnejšie a najmä menšie a ľahšie.

27. augusta 2020

Palec hore ASUS !

Recenzia: ROG Zephyrus G14

ROG Zephyrus G14 spĺňa na jednotku požiadavku na univerzálny pracovný a zároveň hráčsky notebook za veľmi dobrú cenu.

10. augusta 2020